Tort naleśnikowy ze szpinakiem i serem - torcik | Przepisy.pl pixel

Tort naleśnikowy ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
536 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

167 osób wydrukowało

Pobierz pdf

240 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 sztuki

1.5 szklanki

1 łyżeczka

500 gramów

2 sztuki

1 łyżeczka

2 sztuki

1 łyżka

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę pszenną połącz z mlekiem, jajkami i szczyptą soli tworząc klasyczne ciasto naleśnikowe.

Tort naleśnikowy ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Smaż cienkie naleśniki na patelni teflonowej z odrobiną oleju.

Tort naleśnikowy ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Szpinak umyj, jeśli używasz mrożone to rozmroź go i dobrze odciśnij.

Tort naleśnikowy ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Na patelni podsmaż szpinak, jak będzie miękki dopraw go przeciśniętym czosnkiem, szczyptą soli oraz przyprawami. Odstaw do ostygnięcia i przełóż do miski.

Tort naleśnikowy ze szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Dodaj serek twarożkowy i dokładnie wymieszaj tworząc farsz.

Tort naleśnikowy ze szpinakiem - Krok 5

Krok 6

Okrągłą miskę wyłóż folią spożywczą. Następnie przekładaj masę szpinakową z naleśnikami zaczynając od naleśników. Układaj dość ciasno. Ostatnią warstwę również powinien stanowić naleśnik. Gotowy tort obciąż (np. słoikiem z wodą) i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Gotowy tort wyjmij z miski za pomocą folii spożywczej. Podawaj jako zimną przekąskę.

Tort naleśnikowy ze szpinakiem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do farszu szpinakowego doskonale pasuje np. wędzony łosoś i kapary.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort naleśnikowy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort naleśnikowy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort naleśnikowy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort naleśnikowy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort naleśnikowy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort naleśnikowy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort naleśnikowy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tort naleśnikowy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort naleśnikowy ze szpinakiemTort naleśnikowy ze szpinakiem

Możesz przygotować zwykłe, wytrawne naleśniki lub w prosty sposób zamienić je w efektowny tort ze szpinakiem. Wystarczy tylko przełożyć naleśniki farszem i schłodzić w lodówce. Zimna przekąska gotowa! Na dodatek tort naleśnikowy ze szpinakiem smakuje i prezentuje się wprost wybornie.

Dla kogo?

Dla miłośników z pozoru zwyczajnych potraw, podanych w oryginalny sposób. Bo naleśniki ze szpinakiem mają potencjał!

Na jaką okazję?

Tort naleśnikowy ze szpinakiem to smaczna przekąska na co dzień, ale możesz go też podać na przystawkę podczas przyjęcia.

Czy wiesz, że?

Naleśniki to popularne danie, którego historia sięga prawdopodobnie starożytności. Najczęściej podaje się je na słodko, ale pasują do nich również dodatki mięsne i warzywne.

Dla urozmaicenia:

Farsz szpinakowy możesz urozmaicić, dodając do niego wędzonego łososia lub kapary. Świetnie tu pasują!