Tort naleśnikowy ze szpinakiem i serem - torcik | Przepisy.pl pixel

Tort naleśnikowy ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
536 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

166 osób wydrukowało

Pobierz pdf

239 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 sztuki

1.5 szklanki

1 łyżeczka

500 gramów

2 sztuki

1 łyżeczka

2 sztuki

1 łyżka

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę pszenną połącz z mlekiem, jajkami i szczyptą soli tworząc klasyczne ciasto naleśnikowe.

Tort naleśnikowy ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Smaż cienkie naleśniki na patelni teflonowej z odrobiną oleju.

Tort naleśnikowy ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Szpinak umyj, jeśli używasz mrożone to rozmroź go i dobrze odciśnij.

Tort naleśnikowy ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Na patelni podsmaż szpinak, jak będzie miękki dopraw go przeciśniętym czosnkiem, szczyptą soli oraz przyprawami. Odstaw do ostygnięcia i przełóż do miski.

Tort naleśnikowy ze szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Dodaj serek twarożkowy i dokładnie wymieszaj tworząc farsz.

Tort naleśnikowy ze szpinakiem - Krok 5

Krok 6

Okrągłą miskę wyłóż folią spożywczą. Następnie przekładaj masę szpinakową z naleśnikami zaczynając od naleśników. Układaj dość ciasno. Ostatnią warstwę również powinien stanowić naleśnik. Gotowy tort obciąż (np. słoikiem z wodą) i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Gotowy tort wyjmij z miski za pomocą folii spożywczej. Podawaj jako zimną przekąskę.

Tort naleśnikowy ze szpinakiem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do farszu szpinakowego doskonale pasuje np. wędzony łosoś i kapary.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort naleśnikowy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort naleśnikowy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort naleśnikowy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort naleśnikowy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort naleśnikowy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort naleśnikowy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort naleśnikowy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tort naleśnikowy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Suflet podstawowy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort naleśnikowy ze szpinakiemTort naleśnikowy ze szpinakiem

Możesz przygotować zwykłe, wytrawne naleśniki lub w prosty sposób zamienić je w efektowny tort ze szpinakiem. Wystarczy tylko przełożyć naleśniki farszem i schłodzić w lodówce. Zimna przekąska gotowa! Na dodatek tort naleśnikowy ze szpinakiem smakuje i prezentuje się wprost wybornie.

Dla kogo?

Dla miłośników z pozoru zwyczajnych potraw, podanych w oryginalny sposób. Bo naleśniki ze szpinakiem mają potencjał!

Na jaką okazję?

Tort naleśnikowy ze szpinakiem to smaczna przekąska na co dzień, ale możesz go też podać na przystawkę podczas przyjęcia.

Czy wiesz, że?

Naleśniki to popularne danie, którego historia sięga prawdopodobnie starożytności. Najczęściej podaje się je na słodko, ale pasują do nich również dodatki mięsne i warzywne.

Dla urozmaicenia:

Farsz szpinakowy możesz urozmaicić, dodając do niego wędzonego łososia lub kapary. Świetnie tu pasują!