Omlet z kurkami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Omlet z kurkami

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

500 gramów

1 sztuka

5 łyżeczek

2 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

3 łyżki

2 łyżeczki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Świeże grzyby dokładnie oczyść, opłucz i osącz. Mrożone (powinny być obgotowane przed zamrożeniem) lekko rozmroź, ale nie zupełnie. Cebulę obierz, posiekaj.

Krok 2

Na patelni rozgrzej 3 łyżeczki masła, podsmaż cebulę, dodaj grzyby i mieszając smaż na silnym ogniu przez ok. 3 minuty. Dodaj sos Knorr w proszku, wkrusz kostki mini i smaż razem jeszcze max. 5 minut - małe kurki nie potrzebują więcej.

Krok 3

Jajka wybij do miski, dodaj sól i pieprz, lekko roztrzep widelcem - nie trzeba ich ubijać.

Krok 4

Na drugiej patelni rozgrzej 1 łyżeczkę oleju z 1 łyżeczką masła. Wlej połowę masy jajecznej - nie mieszaj! Lekko przechylaj patelnię na boki pozwalając aby płynna część masy spływała na boki i podważaj je lekko końcem noża albo łopatki.

Krok 5

Gdy spód się przyrumieni a wierzch będzie prawie ścięty wyłóż na niego połowę kurek. Zsuń delikatnie omlet na talerz zaginając jego część na wierzch. Posyp siekanym szczypiorkiem.

Krok 6

W taki sam sposób usmaż drugi omlet. Podawaj od razu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Omlet z kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Omlet z kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Omlet z kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Omlet z kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Omlet z kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Omlet z kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Omlet z kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej