Omlet z kurkami

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

220

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

500 gramów

1 sztuka

5 łyżeczek

2 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

3 łyżki

2 łyżeczki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Świeże grzyby dokładnie oczyść, opłucz i osącz. Mrożone (powinny być obgotowane przed zamrożeniem) lekko rozmroź, ale nie zupełnie. Cebulę obierz, posiekaj.

Krok 2

Na patelni rozgrzej 3 łyżeczki masła, podsmaż cebulę, dodaj grzyby i mieszając smaż na silnym ogniu przez ok. 3 minuty. Dodaj sos Knorr w proszku, wkrusz kostki mini i smaż razem jeszcze max. 5 minut - małe kurki nie potrzebują więcej.

Krok 3

Jajka wybij do miski, dodaj sól i pieprz, lekko roztrzep widelcem - nie trzeba ich ubijać.

Krok 4

Na drugiej patelni rozgrzej 1 łyżeczkę oleju z 1 łyżeczką masła. Wlej połowę masy jajecznej - nie mieszaj! Lekko przechylaj patelnię na boki pozwalając aby płynna część masy spływała na boki i podważaj je lekko końcem noża albo łopatki.

Krok 5

Gdy spód się przyrumieni a wierzch będzie prawie ścięty wyłóż na niego połowę kurek. Zsuń delikatnie omlet na talerz zaginając jego część na wierzch. Posyp siekanym szczypiorkiem.

Krok 6

W taki sam sposób usmaż drugi omlet. Podawaj od razu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Omlet z kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Omlet z kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Omlet z kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Omlet z kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Omlet z kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Omlet z kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Omlet z kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej