Omlet z kurkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Omlet z kurkami

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżeczki

0.5 łyżeczki

4 sztuki

2 sztuki

5 łyżeczek

2 łyżeczki

3 łyżki

0.5 łyżeczki

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Świeże grzyby dokładnie oczyść, opłucz i osącz. Mrożone (powinny być obgotowane przed zamrożeniem) lekko rozmroź, ale nie zupełnie. Cebulę obierz, posiekaj.

Krok 2

Na patelni rozgrzej 3 łyżeczki masła, podsmaż cebulę, dodaj grzyby i mieszając smaż na silnym ogniu przez ok. 3 minuty. Dodaj sos Knorr w proszku, wkrusz kostki mini i smaż razem jeszcze max. 5 minut - małe kurki nie potrzebują więcej.

Krok 3

Jajka wybij do miski, dodaj sól i pieprz, lekko roztrzep widelcem - nie trzeba ich ubijać.

Krok 4

Na drugiej patelni rozgrzej 1 łyżeczkę oleju z 1 łyżeczką masła. Wlej połowę masy jajecznej - nie mieszaj! Lekko przechylaj patelnię na boki pozwalając aby płynna część masy spływała na boki i podważaj je lekko końcem noża albo łopatki.

Krok 5

Gdy spód się przyrumieni a wierzch będzie prawie ścięty wyłóż na niego połowę kurek. Zsuń delikatnie omlet na talerz zaginając jego część na wierzch. Posyp siekanym szczypiorkiem.

Krok 6

W taki sam sposób usmaż drugi omlet. Podawaj od razu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Omlet z kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Omlet z kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Omlet z kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Omlet z kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Omlet z kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Omlet z kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Omlet z kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Omlet z kurkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Omlet z szynką i warzywami
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej