
Składniki
3 sztuki
500 gramów
1 opakowanie
80 mililitrów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
400 gramów
sos jogurtowy:
180 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
100 gramów
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj torebkę kaszy gryczanej według zaleceń producenta. W garnku na części oliwy podsmaż pokrojoną w kostkę cebule i posiekany czosnek. Gdy cebula delikatnie się zeszkli dodaj mięso mielone. Smaż aż mięso będzie zupełnie suche, dodaj wtedy pomidory z puszki

Krok 2
Całość dopraw do smaku Knorr Fix Spaghetti Bolognese, które nada potrawie odpowiednio ziołowy posmak oraz poprawi konsystencję sosu. Gotowy sos połącz z wcześniej ugotowaną kaszą.

Krok 3
Bakłażany pokrój w plastry około półcentymetrowej grubości posmaruj je delikatnie oliwa i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika – piecz około 10 minut. Część upieczonych bakłażanów ułóż na dnie blaszki wyłożonej pergaminem. Na wierzch bakłażanów nałóż mięsny sos z kasza, przykryj pozostałymi bakłażanami.

Krok 4
Na wierzch zapiekanki nałóż sos jogurtowy. W tym celu jogurt wymieszaj z surowym jajkiem, posiekaną natką pietruszki, sosem czosnkowym Knorr oraz pokruszona fetą.

Krok 5
Całość wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika piecz około 30- 40 minut aż wierzch zapiekanki delikatnie się zapiecze.


Dobra rada:
Mięso mielone możesz doprawić łyżeczką ostrej papryki.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bakłażany z mięsem
Ugotuj torebkę kaszy gryczanej według zaleceń producenta. W garnku na części oliwy podsmaż pokrojoną w kostkę cebule i posiekany czosnek. Gdy cebula delikatnie się zeszkli dodaj mięso mielone. Smaż aż mięso będzie zupełnie suche, dodaj wtedy pomidory z puszki