Pałki kurczaka w kapuście przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pałki kurczaka w kapuście

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

2

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

55 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę szatkuje raczej grubo niz drobno. Rosół z kury zalewam wodą na bulion. Pałki obsypuje przyprawą do kurczaka.

Krok 2

Rozgrzewam olej wrzucam na gorący tłuszcz pałki, obsmażam, dodaje posiekaną cebule i przeciśnięty czosnek, przyprawiam papryką słodką i ostrą, chwilę to mieszam, smażę razem, następnie podlewam bulionem, dodaję liść laurowy, pieprz czarny, sól, pieprz mielony, posiekaną kapustę i duszę ok 1/2 godziny.

Krok 3

W międzyczasie robię pomidorowy sos. Na patelni na łyżeczce oleju karmelizuje przecier, podlewam stopniowo sosem z garnka z kapusty i pałek. Przelewam gotowy sos do garnka z kapustą. Mieszam, przykrywam i dalej dusze aż kapusta będzie miękka, kolejne 1/2 godziny. W trakcie duszenia można uzupełnić sos wodą lub dolać bulionu. Na koniec wsypać posiekany koperek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pałki kurczaka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pałki kurczaka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pałki kurczaka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pałki kurczaka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pałki kurczaka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pałki kurczaka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pałki kurczaka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pałki kurczaka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej