Pałki kurczaka w kapuście przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pałki kurczaka w kapuście

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

3

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

61 osób wydrukowało

Pobierz pdf

84 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

1 łyżeczka

12 sztuk

1 łyżeczka

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę szatkuje raczej grubo niz drobno. Rosół z kury zalewam wodą na bulion. Pałki obsypuje przyprawą do kurczaka.

Krok 2

Rozgrzewam olej wrzucam na gorący tłuszcz pałki, obsmażam, dodaje posiekaną cebule i przeciśnięty czosnek, przyprawiam papryką słodką i ostrą, chwilę to mieszam, smażę razem, następnie podlewam bulionem, dodaję liść laurowy, pieprz czarny, sól, pieprz mielony, posiekaną kapustę i duszę ok 1/2 godziny.

Krok 3

W międzyczasie robię pomidorowy sos. Na patelni na łyżeczce oleju karmelizuje przecier, podlewam stopniowo sosem z garnka z kapusty i pałek. Przelewam gotowy sos do garnka z kapustą. Mieszam, przykrywam i dalej dusze aż kapusta będzie miękka, kolejne 1/2 godziny. W trakcie duszenia można uzupełnić sos wodą lub dolać bulionu. Na koniec wsypać posiekany koperek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pałki kurczaka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pałki kurczaka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pałki kurczaka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pałki kurczaka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pałki kurczaka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pałki kurczaka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pałki kurczaka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pałki kurczaka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Udka faszerowane
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej