Szpinakowa sałatka z pieczonymi marchewką i pietruszką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szpinakowa sałatka z pieczonymi marchewką i pietruszką

Autor: yobada

ratingratingratingratingrating

1

11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

6 sztuk

6 sztuk

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w zapałki. Cebulę dzielimy na cząstki. Wszystkie warzywa układamy na blasze. Skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy mini kostkami Knorr, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 30 minut. Szpinak myjemy, osuszamy, wykładamy do miski. Mieszamy z upieczonymi warzywami. Sałatkę polewamy winegretem przygotowanym z oliwy z oliwek, octu balsamicznego, miodu i musztardy. Podajemy póki warzywa są ciepłe!

yobada

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szpinakowa sałatka z pieczonymi marchewką i pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szpinakowa sałatka z pieczonymi marchewką i pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szpinakowa sałatka z pieczonymi marchewką i pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szpinakowa sałatka z pieczonymi marchewką i pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szpinakowa sałatka z pieczonymi marchewką i pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szpinakowa sałatka z pieczonymi marchewką i pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szpinakowa sałatka z pieczonymi marchewką i pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szpinakowa sałatka z pieczonymi marchewką i pietruszką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej