Inspiracja jesienna z pomarańczą i grzankami
łatwe
5 osób zapisało

Składniki
null
null
0.5 szklanki
2 łyżki
0.5 pęczka
2 sztuki
0.5 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę i cykorie poszatkuj odrzucając głąby.
Krok 2
Pomarańczę obierz, spomiędzy przezroczystych błonek wytnij fileciki miąższu a z resztek miąższu na błonkach wyciśnij sok.
Krok 3
Wymieszaj go z jogurtem i majonezem. Przypraw solą i pieprzem.
Krok 4
Natkę posiekaj , część listków odłóż do dekoracji.
Krok 5
Jabłka pokrój w cienkie plasterki i skrop sokiem z cytryny.
Krok 6
Przygotowane składniki przełóż do salaterki i polej sosem.
Krok 7
Chleb pokrój w kostkę i zrumień na maśle, grzankami posyp sałatkę . Udekoruj odłożonymi listkami natki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej