Inspiracja jesienna z pomarańczą i grzankami
łatwe
5 osób zapisało

Składniki
null
null
0.5 szklanki
2 łyżki
0.5 pęczka
2 sztuki
0.5 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę i cykorie poszatkuj odrzucając głąby.
Krok 2
Pomarańczę obierz, spomiędzy przezroczystych błonek wytnij fileciki miąższu a z resztek miąższu na błonkach wyciśnij sok.
Krok 3
Wymieszaj go z jogurtem i majonezem. Przypraw solą i pieprzem.
Krok 4
Natkę posiekaj , część listków odłóż do dekoracji.
Krok 5
Jabłka pokrój w cienkie plasterki i skrop sokiem z cytryny.
Krok 6
Przygotowane składniki przełóż do salaterki i polej sosem.
Krok 7
Chleb pokrój w kostkę i zrumień na maśle, grzankami posyp sałatkę . Udekoruj odłożonymi listkami natki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej