Inspiracja jesienna z pomarańczą i grzankami
łatwe
5 osób zapisało

Składniki
null
null
0.5 szklanki
2 łyżki
0.5 pęczka
2 sztuki
0.5 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę i cykorie poszatkuj odrzucając głąby.
Krok 2
Pomarańczę obierz, spomiędzy przezroczystych błonek wytnij fileciki miąższu a z resztek miąższu na błonkach wyciśnij sok.
Krok 3
Wymieszaj go z jogurtem i majonezem. Przypraw solą i pieprzem.
Krok 4
Natkę posiekaj , część listków odłóż do dekoracji.
Krok 5
Jabłka pokrój w cienkie plasterki i skrop sokiem z cytryny.
Krok 6
Przygotowane składniki przełóż do salaterki i polej sosem.
Krok 7
Chleb pokrój w kostkę i zrumień na maśle, grzankami posyp sałatkę . Udekoruj odłożonymi listkami natki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej