Inspiracja jesienna z pomarańczą i grzankami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Inspiracja jesienna z pomarańczą i grzankami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

null

0.5 szklanki

2 łyżki

0.5 pęczka

2 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę i cykorie poszatkuj odrzucając głąby.

Krok 2

Pomarańczę obierz, spomiędzy przezroczystych błonek wytnij fileciki miąższu a z resztek miąższu na błonkach wyciśnij sok.

Krok 3

Wymieszaj go z jogurtem i majonezem. Przypraw solą i pieprzem.

Krok 4

Natkę posiekaj , część listków odłóż do dekoracji.

Krok 5

Jabłka pokrój w cienkie plasterki i skrop sokiem z cytryny.

Krok 6

Przygotowane składniki przełóż do salaterki i polej sosem.

Krok 7

Chleb pokrój w kostkę i zrumień na maśle, grzankami posyp sałatkę . Udekoruj odłożonymi listkami natki.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Inspiracja jesienna z pomarańczą i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Inspiracja jesienna z pomarańczą i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Inspiracja jesienna z pomarańczą i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Inspiracja jesienna z pomarańczą i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Inspiracja jesienna z pomarańczą i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Inspiracja jesienna z pomarańczą i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Inspiracja jesienna z pomarańczą i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Inspiracja jesienna z pomarańczą i grzankami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej