Ryż z jabłkiem i rodzynkami, jako dodatek do mięs
łatwe
65 osób zapisało

Składniki
2 łyżki
1 sztuka
1 łyżeczka
2 łyżki
1.5 szklanki
1 sztuka
1 sztuka
5 łyżek
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż wsyp na sito i płucz zimną wodą aż ta wypływająca z niego będzie zupełnie przeźroczysta. Dokładnie osącz.
Krok 2
Marchewkę i cebulę obierz, pokrój w bardzo drobną kosteczkę. Jabłko obierz, zetrzyj na tarce jarzynowej albo także drobno pokrój.
Krok 3
W rondlu rozgrzej olej, wrzuć cebulę i marchew, smaż aż zaczną się lekko złocić. Dosyp ryż i smaż razem mieszając aż ziarenka obtoczą się w tłuszczu.
Krok 4
Wlej 3 szkl. gorącej wody z rozpuszczoną kostką bulionową, dodaj kurkumę i sos chili. Dodaj też opłukane rodzynki oraz jabłko, zamieszaj.
Krok 5
Całość zagotuj a następnie zmniejsz ogień pod naczyniem do maleńkiego, przykryj rondel i duś aż ryż wchłonie cały płyn i zmięknie. Podawaj do dań mięsnych np. pieczonego kurczaka, ale dobry jest też jako samodzielne danie.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej