Ryż z jabłkiem i rodzynkami, jako dodatek do mięs przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż z jabłkiem i rodzynkami, jako dodatek do mięs

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

7

13 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

1 sztuka

5 łyżek

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżeczka

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż wsyp na sito i płucz zimną wodą aż ta wypływająca z niego będzie zupełnie przeźroczysta. Dokładnie osącz.

Krok 2

Marchewkę i cebulę obierz, pokrój w bardzo drobną kosteczkę. Jabłko obierz, zetrzyj na tarce jarzynowej albo także drobno pokrój.

Krok 3

W rondlu rozgrzej olej, wrzuć cebulę i marchew, smaż aż zaczną się lekko złocić. Dosyp ryż i smaż razem mieszając aż ziarenka obtoczą się w tłuszczu.

Krok 4

Wlej 3 szkl. gorącej wody z rozpuszczoną kostką bulionową, dodaj kurkumę i sos chili. Dodaj też opłukane rodzynki oraz jabłko, zamieszaj.

Krok 5

Całość zagotuj a następnie zmniejsz ogień pod naczyniem do maleńkiego, przykryj rondel i duś aż ryż wchłonie cały płyn i zmięknie. Podawaj do dań mięsnych np. pieczonego kurczaka, ale dobry jest też jako samodzielne danie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z jabłkiem i rodzynkami, jako dodatek do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z jabłkiem i rodzynkami, jako dodatek do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z jabłkiem i rodzynkami, jako dodatek do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z jabłkiem i rodzynkami, jako dodatek do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z jabłkiem i rodzynkami, jako dodatek do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z jabłkiem i rodzynkami, jako dodatek do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z jabłkiem i rodzynkami, jako dodatek do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż z jabłkiem i rodzynkami, jako dodatek do mięs - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej