Ryż z jabłkiem i rodzynkami, jako dodatek do mięs przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż z jabłkiem i rodzynkami, jako dodatek do mięs

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

7

14 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

49 osób wydrukowało

Pobierz pdf

57 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

2 łyżki

1.5 szklanki

1 sztuka

1 sztuka

5 łyżek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż wsyp na sito i płucz zimną wodą aż ta wypływająca z niego będzie zupełnie przeźroczysta. Dokładnie osącz.

Krok 2

Marchewkę i cebulę obierz, pokrój w bardzo drobną kosteczkę. Jabłko obierz, zetrzyj na tarce jarzynowej albo także drobno pokrój.

Krok 3

W rondlu rozgrzej olej, wrzuć cebulę i marchew, smaż aż zaczną się lekko złocić. Dosyp ryż i smaż razem mieszając aż ziarenka obtoczą się w tłuszczu.

Krok 4

Wlej 3 szkl. gorącej wody z rozpuszczoną kostką bulionową, dodaj kurkumę i sos chili. Dodaj też opłukane rodzynki oraz jabłko, zamieszaj.

Krok 5

Całość zagotuj a następnie zmniejsz ogień pod naczyniem do maleńkiego, przykryj rondel i duś aż ryż wchłonie cały płyn i zmięknie. Podawaj do dań mięsnych np. pieczonego kurczaka, ale dobry jest też jako samodzielne danie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z jabłkiem i rodzynkami, jako dodatek do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z jabłkiem i rodzynkami, jako dodatek do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z jabłkiem i rodzynkami, jako dodatek do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z jabłkiem i rodzynkami, jako dodatek do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z jabłkiem i rodzynkami, jako dodatek do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z jabłkiem i rodzynkami, jako dodatek do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z jabłkiem i rodzynkami, jako dodatek do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż z jabłkiem i rodzynkami, jako dodatek do mięs - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kulki ryżowe z serem
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej