Ryż z jabłkiem i rodzynkami, jako dodatek do mięs przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż z jabłkiem i rodzynkami, jako dodatek do mięs

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

7

heart
14 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

50 osób wydrukowało

Pobierz pdf

61 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

2 łyżki

1.5 szklanki

1 sztuka

1 sztuka

5 łyżek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż wsyp na sito i płucz zimną wodą aż ta wypływająca z niego będzie zupełnie przeźroczysta. Dokładnie osącz.

Krok 2

Marchewkę i cebulę obierz, pokrój w bardzo drobną kosteczkę. Jabłko obierz, zetrzyj na tarce jarzynowej albo także drobno pokrój.

Krok 3

W rondlu rozgrzej olej, wrzuć cebulę i marchew, smaż aż zaczną się lekko złocić. Dosyp ryż i smaż razem mieszając aż ziarenka obtoczą się w tłuszczu.

Krok 4

Wlej 3 szkl. gorącej wody z rozpuszczoną kostką bulionową, dodaj kurkumę i sos chili. Dodaj też opłukane rodzynki oraz jabłko, zamieszaj.

Krok 5

Całość zagotuj a następnie zmniejsz ogień pod naczyniem do maleńkiego, przykryj rondel i duś aż ryż wchłonie cały płyn i zmięknie. Podawaj do dań mięsnych np. pieczonego kurczaka, ale dobry jest też jako samodzielne danie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z jabłkiem i rodzynkami, jako dodatek do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z jabłkiem i rodzynkami, jako dodatek do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z jabłkiem i rodzynkami, jako dodatek do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z jabłkiem i rodzynkami, jako dodatek do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z jabłkiem i rodzynkami, jako dodatek do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z jabłkiem i rodzynkami, jako dodatek do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z jabłkiem i rodzynkami, jako dodatek do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż z jabłkiem i rodzynkami, jako dodatek do mięs - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej