Składniki
4 sztuki
0.5 łyżki
4 łyżki
1 kilogram
1 szczypta
6 sztuk
1.5 łyżki
3 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Podziel mięso na średniej wielkości kawałki.
Krok 2
Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju wraz z przecierem pomidorowym.
Krok 3
Wrzuć mięso i obrumień ze wszystkich stron.
Krok 4
Wszystko zalej niewielką ilością wody i wstaw na chwilę garnek do silnie rozgrzanego piekarnika.
Krok 5
Jajka rozmąć trzepaczką ze zsiadłym mlekiem i mąką. Posól i zalej gjuwecz.
Krok 6
Wstaw całość na kilka minut do piekarnika. Wyjmij, gdy utworzy się rumiana skorupka.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej