Gjuwecz mleczny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gjuwecz mleczny

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

0.5 łyżki

4 łyżki

1 kilogram

1 szczypta

6 sztuk

1.5 łyżki

3 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podziel mięso na średniej wielkości kawałki.

Krok 2

Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju wraz z przecierem pomidorowym.

Krok 3

Wrzuć mięso i obrumień ze wszystkich stron.

Krok 4

Wszystko zalej niewielką ilością wody i wstaw na chwilę garnek do silnie rozgrzanego piekarnika.

Krok 5

Jajka rozmąć trzepaczką ze zsiadłym mlekiem i mąką. Posól i zalej gjuwecz.

Krok 6

Wstaw całość na kilka minut do piekarnika. Wyjmij, gdy utworzy się rumiana skorupka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gjuwecz mleczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gjuwecz mleczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gjuwecz mleczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gjuwecz mleczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gjuwecz mleczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gjuwecz mleczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gjuwecz mleczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gjuwecz mleczny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kurczak po tajsku z curry
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej