Ciasto ptysiowe

Autor: Elena Lakshmi

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

15 gramów

200 gramów

400 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śmietanę przełożyć do miski. Dodać cukier, cukier waniliowy i wymieszać dokładnie trzepaczką lub łyżką. Sprawdzić, czy jest wystarczająco słodkie.

Krok 2

Dno rozciąganej tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć słomką ptysiową, rozsmarować masę śmietanową. Wyłożyć drugą warstwę słomki, tak powtarzać do wypełnienia formy.

Krok 3

Z góry posypać płatkami migdałów i wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej