Ciasto ptysiowe

Autor: Elena Shtokhai

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

15 gramów

200 gramów

400 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śmietanę przełożyć do miski. Dodać cukier, cukier waniliowy i wymieszać dokładnie trzepaczką lub łyżką. Sprawdzić, czy jest wystarczająco słodkie.

Krok 2

Dno rozciąganej tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć słomką ptysiową, rozsmarować masę śmietanową. Wyłożyć drugą warstwę słomki, tak powtarzać do wypełnienia formy.

Krok 3

Z góry posypać płatkami migdałów i wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej