Ciasto ptysiowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto ptysiowe

Autor: Elena Shtokhai

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

15 gramów

400 gramów

50 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śmietanę przełożyć do miski. Dodać cukier, cukier waniliowy i wymieszać dokładnie trzepaczką lub łyżką. Sprawdzić, czy jest wystarczająco słodkie.

Krok 2

Dno rozciąganej tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć słomką ptysiową, rozsmarować masę śmietanową. Wyłożyć drugą warstwę słomki, tak powtarzać do wypełnienia formy.

Krok 3

Z góry posypać płatkami migdałów i wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej