Ciasto ptysiowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto ptysiowe

Autor: Elena Shtokhai

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

15 gramów

200 gramów

400 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śmietanę przełożyć do miski. Dodać cukier, cukier waniliowy i wymieszać dokładnie trzepaczką lub łyżką. Sprawdzić, czy jest wystarczająco słodkie.

Krok 2

Dno rozciąganej tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć słomką ptysiową, rozsmarować masę śmietanową. Wyłożyć drugą warstwę słomki, tak powtarzać do wypełnienia formy.

Krok 3

Z góry posypać płatkami migdałów i wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców. Każdy, kto tylko raz spróbuje tej słodyczy, wie, że wobec tego smaku nie można być obojętnym.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej