
Składniki
200 gramów
1 sztuka
300 gramów
100 gramów
1.5 łyżki
2 sztuki
200 mililitrów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z cytryny zetrzyj skórkę.
Krok 2
Do mąki dodaj cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia i wymieszaj.
Krok 3
Masło stop i ostudź. Dodaj do kefiru oraz jajek i zmiksuj.
Krok 4
Kefir z masłem i jajkami dodaj do mąki i wymieszaj delikatnie, aby powstała jednolita masa. Wrzuć skórkę z cytryny.
Krok 5
Ciasto przełóż do foremek na muffinki i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz przez 20 minut.
Krok 6
Podawaj na ciepło lub zimno.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej