muffinki z truskawkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

muffinki z truskawkami

Autor: wszechlinka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

24 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1.5 szklanki

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

1 szczypta

0.25 szklanki

1 łyżeczka

1 szklanka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Truskawki kroimy w drobną kostkę. Zalewamy mlekiem i dodajemy cukier waniliowy.

Krok 2

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli przesiewamy do miski.

Krok 3

W mikserze ucieramy masło z cukrem pudrem na gładką masę, stopniowo zmniejszamy prędkość i dodajemy jajko i białka.

Krok 4

Wyjmujemy z miksera i łączymy za pomocą dużej łyżki pozostałe składniki, czyli mieszankę mąki z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.

Krok 5

Na końcu dodajemy truskawki z mlekiem i cukrem waniliowym.

Krok 6

Rozgrzewamy piecyk do 180 stopni. Nakładamy ciasto do foremek i wkładamy do pieca. Pieczemy ok. 20-25 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • muffinki z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • muffinki z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • muffinki z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • muffinki z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • muffinki z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • muffinki z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • muffinki z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • muffinki z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej