muffinki z truskawkami

Autor: wszechlinka wszechlinka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

24 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1.5 szklanki

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

1 szczypta

0.25 szklanki

1 łyżeczka

1 szklanka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Truskawki kroimy w drobną kostkę. Zalewamy mlekiem i dodajemy cukier waniliowy.

Krok 2

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli przesiewamy do miski.

Krok 3

W mikserze ucieramy masło z cukrem pudrem na gładką masę, stopniowo zmniejszamy prędkość i dodajemy jajko i białka.

Krok 4

Wyjmujemy z miksera i łączymy za pomocą dużej łyżki pozostałe składniki, czyli mieszankę mąki z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.

Krok 5

Na końcu dodajemy truskawki z mlekiem i cukrem waniliowym.

Krok 6

Rozgrzewamy piecyk do 180 stopni. Nakładamy ciasto do foremek i wkładamy do pieca. Pieczemy ok. 20-25 minut.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej