
Składniki
1 sztuka
1 szczypta
0.25 szklanki
1.5 szklanki
100 gramów
1 łyżeczka
2 sztuki
1 szklanka
1 łyżeczka
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Truskawki kroimy w drobną kostkę. Zalewamy mlekiem i dodajemy cukier waniliowy.
Krok 2
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli przesiewamy do miski.
Krok 3
W mikserze ucieramy masło z cukrem pudrem na gładką masę, stopniowo zmniejszamy prędkość i dodajemy jajko i białka.
Krok 4
Wyjmujemy z miksera i łączymy za pomocą dużej łyżki pozostałe składniki, czyli mieszankę mąki z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Krok 5
Na końcu dodajemy truskawki z mlekiem i cukrem waniliowym.
Krok 6
Rozgrzewamy piecyk do 180 stopni. Nakładamy ciasto do foremek i wkładamy do pieca. Pieczemy ok. 20-25 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej