
Składniki
5 sztuk
1 łyżeczka
150 gramów
1 sztuka
4 sztuki
4 sztuki
1.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Imbir obierz ze skóry z cytryny wyciśnij sok , z gałązek tymianku oderwij listki.

Krok 2
Wszystkie składniki ( sok z cytryny imbir, miód, bazylię i tymianek) umieść w kielichu miksera zalej wodą całość dokładnie zmiksuj, przecedź.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Napój cytrynowo-imbirowy
Napój imbirowo cytrynowy to pyszne połączenie aromatycznych przypraw z kwaśnym, cytrusowym smakiem oraz słodyczą miodu. Smakuje wyśmienicie niezależnie od pory roku, a jego przyrządzenie zajmuje niewiele więcej czasu niż zagotowanie w czajniku wody i zrobienie najzwyklejszej herbaty. Zainteresowani? Zapraszamy do kuchni!
Dla kogo? Przepis na napój imbirowo cytrynowy doceni każdy, kto nie przepada za piciem wyłącznie samej wody. Lubicie nieoczywiste połączenia? Dzięki tymiankowi i bazylii będziecie w pełni usatysfakcjonowani.
Na jaką okazję? Prawdopodobnie już po pierwszej szklance przekonacie się, że ten napój możecie pić już od samego rana – jego smak znakomicie orzeźwia! Napój z cytryną i z imbirem podacie do podwieczorku i poczęstujecie nim wszystkich domowników. Każda pora jest dobra!
Czy wiesz, że? Napój można serwować również na ciepło, stanie się wtedy bardziej rozgrzewający. Pamiętajcie jednak, że ze względu na obecność miodu w recepturze, temperatura nie powinna przekraczać 40 stopni Celsjusza.
Dla urozmaicenia: Miłośnikom korzennych nut przypadnie do gustu dodatek cynamonu.