Napój cytrynowo-imbirowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Napój cytrynowo-imbirowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

32 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

116 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

1 łyżeczka

150 gramów

1 sztuka

4 sztuki

4 sztuki

1.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Imbir obierz ze skóry z cytryny wyciśnij sok , z gałązek tymianku oderwij listki.

Napój cytrynowo-imbirowy - Krok 1

Krok 2

Wszystkie składniki ( sok z cytryny imbir, miód, bazylię i tymianek) umieść w kielichu miksera zalej wodą całość dokładnie zmiksuj, przecedź.

Napój cytrynowo-imbirowy - Krok 2
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Napój cytrynowo-imbirowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Napój cytrynowo-imbirowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Napój cytrynowo-imbirowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Napój cytrynowo-imbirowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Napój cytrynowo-imbirowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Napój cytrynowo-imbirowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Napój cytrynowo-imbirowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Napój cytrynowo-imbirowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dynia to wyjątkowo pyszne warzywo, z którego można stworzyć wiele potraw. Jedną z nich jest zupa krem, która doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni. Zastanawiacie się, który rodzaj dyni najlepiej pasuje do tego dania?
Przychodzimy z pomocą!

Czytaj więcej

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Napój cytrynowo-imbirowyNapój cytrynowo-imbirowy

Napój imbirowo cytrynowy to pyszne połączenie aromatycznych przypraw z kwaśnym, cytrusowym smakiem oraz słodyczą miodu. Smakuje wyśmienicie niezależnie od pory roku, a jego przyrządzenie zajmuje niewiele więcej czasu niż zagotowanie w czajniku wody i zrobienie najzwyklejszej herbaty. Zainteresowani? Zapraszamy do kuchni!

Dla kogo? Przepis na napój imbirowo cytrynowy doceni każdy, kto nie przepada za piciem wyłącznie samej wody. Lubicie nieoczywiste połączenia? Dzięki tymiankowi i bazylii będziecie w pełni usatysfakcjonowani.

Na jaką okazję? Prawdopodobnie już po pierwszej szklance przekonacie się, że ten napój możecie pić już od samego rana – jego smak znakomicie orzeźwia! Napój z cytryną i z imbirem podacie do podwieczorku i poczęstujecie nim wszystkich domowników. Każda pora jest dobra!

Czy wiesz, że? Napój można serwować również na ciepło, stanie się wtedy bardziej rozgrzewający. Pamiętajcie jednak, że ze względu na obecność miodu w recepturze, temperatura nie powinna przekraczać 40 stopni Celsjusza.

Dla urozmaicenia: Miłośnikom korzennych nut przypadnie do gustu dodatek cynamonu.