Napój cytrynowo-imbirowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Napój cytrynowo-imbirowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
41 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

143 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

1 łyżeczka

150 gramów

1 sztuka

4 sztuki

4 sztuki

1.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Imbir obierz ze skóry z cytryny wyciśnij sok , z gałązek tymianku oderwij listki.

Napój cytrynowo-imbirowy - Krok 1

Krok 2

Wszystkie składniki ( sok z cytryny imbir, miód, bazylię i tymianek) umieść w kielichu miksera zalej wodą całość dokładnie zmiksuj, przecedź.

Napój cytrynowo-imbirowy - Krok 2
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Napój cytrynowo-imbirowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Napój cytrynowo-imbirowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Napój cytrynowo-imbirowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Napój cytrynowo-imbirowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Napój cytrynowo-imbirowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Napój cytrynowo-imbirowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Napój cytrynowo-imbirowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Napój cytrynowo-imbirowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Napój cytrynowo-imbirowyNapój cytrynowo-imbirowy

Napój imbirowo cytrynowy to pyszne połączenie aromatycznych przypraw z kwaśnym, cytrusowym smakiem oraz słodyczą miodu. Smakuje wyśmienicie niezależnie od pory roku, a jego przyrządzenie zajmuje niewiele więcej czasu niż zagotowanie w czajniku wody i zrobienie najzwyklejszej herbaty. Zainteresowani? Zapraszamy do kuchni!

Dla kogo? Przepis na napój imbirowo cytrynowy doceni każdy, kto nie przepada za piciem wyłącznie samej wody. Lubicie nieoczywiste połączenia? Dzięki tymiankowi i bazylii będziecie w pełni usatysfakcjonowani.

Na jaką okazję? Prawdopodobnie już po pierwszej szklance przekonacie się, że ten napój możecie pić już od samego rana – jego smak znakomicie orzeźwia! Napój z cytryną i z imbirem podacie do podwieczorku i poczęstujecie nim wszystkich domowników. Każda pora jest dobra!

Czy wiesz, że? Napój można serwować również na ciepło, stanie się wtedy bardziej rozgrzewający. Pamiętajcie jednak, że ze względu na obecność miodu w recepturze, temperatura nie powinna przekraczać 40 stopni Celsjusza.

Dla urozmaicenia: Miłośnikom korzennych nut przypadnie do gustu dodatek cynamonu.