Napoje roślinne to produkty pożądane przede wszystkim przez wegan, wegetarianów i osoby, które zmagają się z nietolerancją laktozy. Przepis na domowy napój sojowy przyda się jednak każdemu, kto jest otwarty na nowe doświadczenia w kuchni i poszukuje oryginalnych smaków. Zastanawiacie się, jak taką innowację wykorzystać w codziennym gotowaniu? Sposobów jest mnóstwo. Napój sojowy można pić solo prosto z ulubionego kubka. Sprawdzi się również w śniadaniowych płatkach, naleśnikach i różnego rodzaju wypiekach. Zaskoczeni? Sprawdźcie, jak zrobić napój sojowy samodzielnie!

Nowinka z długą historią

Soja już od dawna kojarzona jest z dietą roślinną. Mimo to do przygotowania napoju z jej ziaren wielu kucharzy podchodzi z pewną dozą niepewności. Niepotrzebnie! Produkt ten nie jest nowoczesnym wymysłem ostatnich lat. Od wielu wieków napój sojowy spożywany był w Chinach, z czasem pojawiając się także w innych rejonach Azji. Możecie być zatem spokojni – do jego przygotowania nie potrzeba specjalistycznych sprzętów. Jak smakuje napój sojowy? Napój sojowy wyróżnia się dość specyficznym, fasolowym posmakiem. Nie jest to jednak powód, by zrażać się do niego na starcie. Jeśli okaże się, że jest dla Was zbyt mocny, smak napoju możecie urozmaicić szczyptą soli, cukrem trzcinowym, miodem, syropem z agawy, wanilią, odrobiną kakao lub zmiksowanym bananem.

Składniki:

  • 100 g ziaren soi,
  • 1 litr przegotowanej wody + woda potrzebna do namoczenia ziaren,
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego/1 łyżka syropu z agawy/1 łyżka syropu klonowego,
  • 1 szczypta soli.

Napój sojowy – przepis krok po kroku:

  • Pierwszy krok to namoczenie ziaren soi w letniej wodzie przez minimum 12-14 godzin. Zbyt niska temperatura wody wydłuży cały proces. Polecamy wypłukiwać ziarna w świeżej wodzie co 6 godzin. Powinny być w całości zanurzone.
  • Tuż przed rozpoczęciem pracy ziarna należy dokładnie opłukać pod bieżącą wodą.
  • Kolejny etap to uruchomienie blendera. Soję wraz z wodą dodawajcie partiami. Jeśli dysponujecie inną jej ilością niż podana w przepisie, pamiętajcie o proporcjach: na 1 porcję ziaren przypada 10 porcji wody.
  • Zmiksowaną soję wlejcie do garnka i gotujcie przez 20 minut.
  • Całość odcedźcie na sitku wyłożonym gazą. To odpowiedni moment, by dorzucić smakowe dodatki. Jeśli okaże się, że napój sojowy nadal jest zbyt intensywny w smaku, możecie rozcieńczyć go wodą mineralną.

Sojowe przepisy nie tylko dla roślinożerców

Domowy napój sojowy czeka na spróbowanie. Zatem z czym go się je? Obiecujemy, że pomysłów na jego zastosowanie nie zabraknie, a całość zniknie z lodówki w mgnieniu oka. Przede wszystkim można zastępować nim krowie mleko. Sprawdzi się więc jako dodatek do porannego muesli, gofrów lub jako baza do zrobienia pysznego kakao. Kubek z tym napojem znakomicie uzupełnia degustację bezglutenowego piernika – deseru, który jest na topie przez cały rok.

Oprócz tego napój sojowy stanie się podstawą owocowych koktajli, które można uznać za przekąskę między posiłkami lub pełne witamin łakocie. Owoce wykorzystajcie także podczas przygotowania tarty śliwkowo-czekoladowej bez laktozy, ale za to z wybornym smakiem. Bananowym mufinkom bez laktozy również niczego nie brakuje. Z pewnością przypadną do gustu miłośnikom babeczek. Czy misja zrobienia sernika bez sera ma jakiekolwiek szanse powodzenia? Zdecydowanie tak! Z sernikiem wegańskim z orzechów nerkowca osiągnięcie celu będzie naprawdę proste. Do czego jeszcze użyć napoju sojowego? Jest nieodzownym składnikiem efektownej wegańskiej babki bananowej z bakaliami, która okaże się przebojem świątecznego stołu.