Dla zdrowia!

Owies, z którego powstaje napój, jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, wspomagającego pracę jelit. Jest skarbnicą tiaminy, która przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego i pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego oraz serca. Owies zawiera też znaczną ilość. Najwięcej w nim manganu, który dba o zdrowe kości i chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Za zdrowe zęby i kości w dużej mierze odpowiada zmagazynowany w owsie fosfor. Dokucza ci uczucie zmęczenia i znużenia? Zawarty w płatkach owsianych magnez pomoże ci zmniejszenie uczucia zmęczenia i znużenia. Napój na bazie owsa to zdecydowanie dobry wybór!
powrót do góryZainspiruj się!

Napój owsiany możesz wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Przygotujesz z niego te same potrawy, do zrobienia których dotychczas używałeś mleka. Na start warto spróbować prostego połączenia napoju z płatkami owsianymi. Dzień zacznij od płatków owsianych na mleku z jabłkiem. Z napojem owsianym z łatwością przygotujesz placki owsiane. Sprawdzi się również, gdy chcesz przyrządzić domowe musli. Uwielbiasz koktajle? Świetnie się składa, bo dzięki napojowi owsianemu możesz przyrządzić ciekawe w smaku wersje. Koktajl z mleka i banana będzie pyszny, jeśli zamienisz mleko na napój owsiany. Oryginalny czekoladowy koktajl z kaszą jaglaną na bazie napoju owsianego stanie się jedną z twoich nowych, ulubionych przekąsek na słodko! Gdy masz ochotę na smakowity podwieczorek, zamień mleko na napój, przygotowując naleśniki z dżemem i lodami waniliowymi. Zyskają nowy, bardziej zróżnicowany smak. Obiad należy rozpocząć od zupy, a gotowanie zupy od przygotowania napoju owsianego. Dodaj go do zupy pomidorowej z naleśnikowym makaronem, a na pewno nie pożałujesz!
powrót do góryCzy wiesz, że?

- W przeciwieństwie do innych napojów roślinnych, które były znane już w XIII wieku, historia napoju owsianego jest o wiele krótsza. Wynalazł go szwedzki naukowiec Rickard Öste dopiero na początku lat 90. XX wieku.
- Napój owsiany ma szerokie zastosowanie między innymi wśród osób cierpiących na nietolerancję laktozy, alergię na krowie mleko,. Cieszy się również popularnością wśród wegan.
- Napój owsiany może być substytutem mleka w produkcji fermentowanych produktów zastępujących jogurty czy kefiry mlecznych takich jak jogurty i kefiry.
- Owies został wprowadzony do uprawy około 2 tysiące lat temu. Wcześniej był chwastem w pszenicy i jęczmieniu.
Jak się za to zabrać?

Napój owsiany można przygotować w domu bez dużego wysiłku, używając do tego płatków owsianych. Lista składników jest bardzo krótka. Potrzebujesz 100 g płatków owsianych i 750 ml gorącej wody. Płatki rozdrobnij w blenderze z ostrzem w kształcie litery S. Przesyp je do miski, zalej gorącą wodą i odstaw na pół godziny. Po tym czasie dobrze zamieszaj i przecedź przez sito - napój owsiany gotowy! Możesz go zużyć zaraz po przygotowaniu, ale nie martw się, jeśli nie dasz rady wykorzystać całości od razu. Napój nadaje się do przechowywania w lodówce przez dwa dni.
powrót do góryZ czym to się je?

Napój owsiany powstaje z całych ziaren owsa. Ma kremową konsystencję, a smakiem przypomina owsiankę. W sklepach znajdziesz warianty słodzone lub bez dodatku cukru. Jest dostępny w różnych smakach, między innymi w czekoladowym i waniliowym. Możliwości zastosowania napoju owsianego na co dzień jest wiele. W dowolnym przepisie zastąpi tradycyjne, krowie mleko. To właśnie dlatego jest bardzo popularny przede wszystkim wśród wegan i osób z nietolerancją laktozy. Najprostszym sposobem na przetestowanie właściwości napoju owsianego jest koktajl. Wystarczą ulubione owoce, które zmiksujesz z napojem. Mieszanka napoju owsianego i mocno dojrzałych bananów to świetny wybór nawet dla osób, które sceptycznie podchodzą do innowacji w kuchni. Jeśli na początku boisz się eksperymentować, dodaj napój owsiany do… owsianki. Stopniowe oswajanie się w nowymi smakami daje najlepsze rezultaty. Na bazie napoju owsianego można przygotować także naleśniki. Zyskają nowy, bardziej wyrazisty smak. Pamiętaj o słodkich wypiekach, bo w nich także warto wykorzystać owsiany produkt. Będzie pasować nie tylko do ciasta, lecz także do kremów. Jeśli chcesz przygotować budyń do przełożenia popisowego placka, możesz ugotować go właśnie na napoju owsianym. Odmiana w kuchni zawsze jest mile widziana. Napój tak samo dobrze sprawdzi się w potrawach na słono. Świetnie nadaje się do zup, w których zazwyczaj pojawiały się mleko i kwaśna śmietana. Będzie inaczej, ale nadal pysznie!
powrót do góry
Komentarze (0)