Meksykańska sałatka z boczkiem
NOWY PRZEPIS
łatwe
65 osób zapisało

Składniki
130 gramów
150 gramów
300 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
50 mililitrów
2 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
250 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokój w piórka, posiekaj natkę kolendry, odsącz warzywa z puszki, boczek pokrój w grubą kostkę.
Krok 2
Boczek wysmaż na patelni, usuń nadmiar tłuszczu. Ciepłe skwarki wymieszaj ze szpinakiem, warzywami z puszki oraz czerwoną cebulą.
Krok 3
Pomidora sparz w gotującej się wodzie, usuń z niego skórkę, lekko rozdrobnij. Rozdrobnione kawałki razem z czosnek, sok z limonki, kmin rzymski i oliwę umieść w kielichu miksera, całość dokładnie zmiksuj aż powstanie zawiesisty sos. Do sosu dodaj natkę kolendry. Całość wymieszaj z sałatką.
Krok 4
Sałatki rozłóż na talerze podawaj z pokruszonymi chipsami nachos na wierzchu.

Dobra rada:
Do sałatki pasuje świeże awokado oraz jeśli lubisz ostre smaki marynowana papryczka jalapeno. Zdjęcie do przepisu autorstwa influencerki Nerdy Cookin Aleksandra.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej