Meksykańska sałatka z boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Meksykańska sałatka z boczkiem

NOWY PRZEPIS

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

65 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

130 gramów

150 gramów

300 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

50 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

250 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokój w piórka, posiekaj natkę kolendry, odsącz warzywa z puszki, boczek pokrój w grubą kostkę.

Krok 2

Boczek wysmaż na patelni, usuń nadmiar tłuszczu. Ciepłe skwarki wymieszaj ze szpinakiem, warzywami z puszki oraz czerwoną cebulą.

Krok 3

Pomidora sparz w gotującej się wodzie, usuń z niego skórkę, lekko rozdrobnij. Rozdrobnione kawałki razem z czosnek, sok z limonki, kmin rzymski i oliwę umieść w kielichu miksera, całość dokładnie zmiksuj aż powstanie zawiesisty sos. Do sosu dodaj natkę kolendry. Całość wymieszaj z sałatką.

Krok 4

Sałatki rozłóż na talerze podawaj z pokruszonymi chipsami nachos na wierzchu.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do sałatki pasuje świeże awokado oraz jeśli lubisz ostre smaki marynowana papryczka jalapeno. Zdjęcie do przepisu autorstwa influencerki Nerdy Cookin Aleksandra.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Meksykańska sałatka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Meksykańska sałatka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Meksykańska sałatka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Meksykańska sałatka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Meksykańska sałatka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Meksykańska sałatka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Meksykańska sałatka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Meksykańska sałatka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Meksykańska sałatka z boczkiemMeksykańska sałatka z boczkiem

Cebulę pokój w piórka, posiekaj natkę kolendry, odsącz warzywa z puszki, boczek pokrój w grubą kostkę.