
Składniki
1 szklanka
1 sztuka
1 szczypta
0.5 łyżeczki
4 łyżki
3 łyżki
150 mililitrów
2 opakowania
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Brukselkę zblanszuj w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Odcedzoną skrop sokiem z cytryny.
Krok 2
Ubij pianę z białka.
Krok 3
Przygotowuj ciasto - wino wymieszaj z żółtkiem i olejem, dodaj przesianą mąkę i cukier, wyrób jednolite ciasto.
Krok 4
Pod koniec dodaj ubitą wcześniej pianę z białka, całość delikatnie wymieszaj.
Krok 5
W głębokim rondlu rozgrzej tłuszcz.
Krok 6
Brukselkę, zanurzaj w cieście i kładź na gorący tłuszcz. Smaż do zrumienienia, podawaj gorącą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej

























