Brukselka w cieście winnym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Brukselka w cieście winnym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 sztuka

1 szczypta

0.5 łyżeczki

4 łyżki

3 łyżki

150 mililitrów

2 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brukselkę zblanszuj w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Odcedzoną skrop sokiem z cytryny.

Krok 2

Ubij pianę z białka.

Krok 3

Przygotowuj ciasto - wino wymieszaj z żółtkiem i olejem, dodaj przesianą mąkę i cukier, wyrób jednolite ciasto.

Krok 4

Pod koniec dodaj ubitą wcześniej pianę z białka, całość delikatnie wymieszaj.

Krok 5

W głębokim rondlu rozgrzej tłuszcz.

Krok 6

Brukselkę, zanurzaj w cieście i kładź na gorący tłuszcz. Smaż do zrumienienia, podawaj gorącą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Brukselka w cieście winnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Brukselka w cieście winnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Brukselka w cieście winnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Brukselka w cieście winnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Brukselka w cieście winnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Brukselka w cieście winnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Brukselka w cieście winnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Brukselka w cieście winnym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Kulki z herbatników
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej