
Składniki
1 szklanka
1 sztuka
1 szczypta
0.5 łyżeczki
4 łyżki
3 łyżki
150 mililitrów
2 opakowania
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Brukselkę zblanszuj w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Odcedzoną skrop sokiem z cytryny.
Krok 2
Ubij pianę z białka.
Krok 3
Przygotowuj ciasto - wino wymieszaj z żółtkiem i olejem, dodaj przesianą mąkę i cukier, wyrób jednolite ciasto.
Krok 4
Pod koniec dodaj ubitą wcześniej pianę z białka, całość delikatnie wymieszaj.
Krok 5
W głębokim rondlu rozgrzej tłuszcz.
Krok 6
Brukselkę, zanurzaj w cieście i kładź na gorący tłuszcz. Smaż do zrumienienia, podawaj gorącą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Podobne przepisy
Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.
Czytaj więcejKrólowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne.
Czytaj więcej