
Składniki
1 szklanka
1 sztuka
1 szczypta
0.5 łyżeczki
4 łyżki
3 łyżki
150 mililitrów
2 opakowania
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Brukselkę zblanszuj w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Odcedzoną skrop sokiem z cytryny.
Krok 2
Ubij pianę z białka.
Krok 3
Przygotowuj ciasto - wino wymieszaj z żółtkiem i olejem, dodaj przesianą mąkę i cukier, wyrób jednolite ciasto.
Krok 4
Pod koniec dodaj ubitą wcześniej pianę z białka, całość delikatnie wymieszaj.
Krok 5
W głębokim rondlu rozgrzej tłuszcz.
Krok 6
Brukselkę, zanurzaj w cieście i kładź na gorący tłuszcz. Smaż do zrumienienia, podawaj gorącą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Podobne przepisy
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcej