Przysmak Sułtana przepis – Zobacz na przepisy.pl

Przysmak Sułtana

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

0.25 szklanki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Migdały posiekaj.

Krok 2

Kalafiora podziel na duże różyczki i opłukaj. Włóż do gorącej posolonej wody z dodatkiem soli i cukru i łyżeczki masła. Gotuj przez 15 minut.

Krok 3

Jajka posiekaj i posyp nimi talerz.

Krok 4

Na lekko rozpuszczone masło* na patelni wrzuć migdały i zrumień je. Gdy nabiorą złotego koloru oprósz je cukrem.

Krok 5

Ugotowanego kalafiora odsącz i ułóż na jajkach, polej masą z migdałami, udekoruj natką. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Przysmak Sułtana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Przysmak Sułtana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Przysmak Sułtana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Przysmak Sułtana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Przysmak Sułtana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Przysmak Sułtana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Przysmak Sułtana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej