PRZEPISY.PL

Małże z czosnkiem

Autor: pasibrzuch
  • 30
  • 10
  • Średnie
  • 0
3
osoby dodały do Mniamlisty

Składniki

  • woda125 ml
  • sól1 szczypta
  • masło130 gr
  • wino białe125 ml
  • natka pietruszki posiekana3 łyżki
  • ząbki czosnku posiekane 3 szt
  • zioła1 łyżeczka
  • małże duże 28 szt
  • szalotka posiekana 1 szt
    • Krok 1

      Małże oczyść pod bieżącą wodą, te otwarte wyrzuć.
    • Krok 2

      Zagotuj razem wodę, wino, szalotkę, zioła i sól.
    • Krok 3

      W ugotowanej mieszance umieść małże. Gotuj na silnym ogniu około 3 minuty pod przykryciem. Małże, które się nie otworzą, wyrzuć.
    • Krok 4

      Połówki muszelek z małżami ułóż w żaroodpornej formie.
    • Krok 5

      Czosnek utrzyj z natką i przykryj małże.
    • Krok 6

      Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez kilka minut.

    Komentarze (0)

    Podobne przepisy:

    81
    osób dodało do Mniamlisty
    60''
    4
    Średnie
    8
    osób dodało do Mniamlisty
    30''
    2
    Średnie
    2
    osoby dodały do Mniamlisty
    45''
    4
    Średnie
    4
    osoby dodały do Mniamlisty
    15''
    4
    Łatwe