Małże z czosnkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Małże z czosnkiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

125 mililitrów

1 szczypta

130 gramów

125 mililitrów

3 łyżki

3 sztuki

1 łyżeczka

28 sztuk

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Małże oczyść pod bieżącą wodą, te otwarte wyrzuć.

Krok 2

Zagotuj razem wodę, wino, szalotkę, zioła i sól.

Krok 3

W ugotowanej mieszance umieść małże. Gotuj na silnym ogniu około 3 minuty pod przykryciem. Małże, które się nie otworzą, wyrzuć.

Krok 4

Połówki muszelek z małżami ułóż w żaroodpornej formie.

Krok 5

Czosnek utrzyj z natką i przykryj małże.

Krok 6

Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez kilka minut.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Małże z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Małże z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Małże z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Małże z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Małże z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Małże z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Małże z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Małże z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Kartacze pieczarkowe
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej