
Składniki
125 mililitrów
1 szczypta
130 gramów
125 mililitrów
3 łyżki
3 sztuki
1 łyżeczka
28 sztuk
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Małże oczyść pod bieżącą wodą, te otwarte wyrzuć.
Krok 2
Zagotuj razem wodę, wino, szalotkę, zioła i sól.
Krok 3
W ugotowanej mieszance umieść małże. Gotuj na silnym ogniu około 3 minuty pod przykryciem. Małże, które się nie otworzą, wyrzuć.
Krok 4
Połówki muszelek z małżami ułóż w żaroodpornej formie.
Krok 5
Czosnek utrzyj z natką i przykryj małże.
Krok 6
Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez kilka minut.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej