Małże z czosnkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Małże z czosnkiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

125 mililitrów

1 szczypta

130 gramów

125 mililitrów

3 łyżki

3 sztuki

1 łyżeczka

28 sztuk

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Małże oczyść pod bieżącą wodą, te otwarte wyrzuć.

Krok 2

Zagotuj razem wodę, wino, szalotkę, zioła i sól.

Krok 3

W ugotowanej mieszance umieść małże. Gotuj na silnym ogniu około 3 minuty pod przykryciem. Małże, które się nie otworzą, wyrzuć.

Krok 4

Połówki muszelek z małżami ułóż w żaroodpornej formie.

Krok 5

Czosnek utrzyj z natką i przykryj małże.

Krok 6

Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez kilka minut.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Małże z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Małże z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Małże z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Małże z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Małże z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Małże z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Małże z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Małże z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sarmale
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej