
Składniki
125 mililitrów
1 szczypta
130 gramów
125 mililitrów
3 łyżki
3 sztuki
1 łyżeczka
28 sztuk
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Małże oczyść pod bieżącą wodą, te otwarte wyrzuć.
Krok 2
Zagotuj razem wodę, wino, szalotkę, zioła i sól.
Krok 3
W ugotowanej mieszance umieść małże. Gotuj na silnym ogniu około 3 minuty pod przykryciem. Małże, które się nie otworzą, wyrzuć.
Krok 4
Połówki muszelek z małżami ułóż w żaroodpornej formie.
Krok 5
Czosnek utrzyj z natką i przykryj małże.
Krok 6
Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez kilka minut.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej