Cytrynowa potrawka z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cytrynowa potrawka z kurczaka

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

3

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

6 sztuk

1 sztuka

3 szklanki

1 szczypta

2 sztuki

1 pęczek

2 łyżki

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś pokroić w kostkę. Pieczarki i cebulę także. Bulion na włoszczyźnie Knorr rozpuścić w szklance gorącej wody.

Krok 2

Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, zeszklić, dodać piersi, smażyć aż się zrumienią. Dodać pieczarki, płatki chillli, pieprz, smażyć chwilę razem. Podlać bulionem, dodać tymianek, gotować aż płyn się lekko zredukuje i powstanie sos. Doprawić do smaku sokiem z 1/2 cytryny, dodać śmietanę, wymieszać, podgrzać razem.

Krok 3

Makron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na porcje makaronu dać porcję potrawki, posypać natką świeżo zmielonym pieprzem

bernika bernika

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cytrynowa potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cytrynowa potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cytrynowa potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cytrynowa potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cytrynowa potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cytrynowa potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cytrynowa potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cytrynowa potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej