Rolada wieprzowa z sosem pieczarkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rolada wieprzowa z sosem pieczarkowym

Autor: Edyta Kyzioł

ratingratingratingratingrating

2

12 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

120 osób wydrukowało

Pobierz pdf

65 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.3 kilograma

2 łyżki

3 łyżki

2 sztuki

3 sztuki

40 dekagramów

2 sztuki

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

sos:

40 dekagramów

3 sztuki

3 sztuki

4 sztuki

100 mililitrów

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na początku przygotowujemy farsz. Obieramy cebule i kroimy je w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej, podsmażamy. Pieczarki myjemy i drobno kroimy. Dodajemy do cebuli. Solimy i smażymy aż pieczarki będą miękkie. Odstawiamy do przestudzenia.

Krok 2

Do łopatki mielonej wsypujemy bułkę tartą, otręby, wbijamy jajka i dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką. Całość wyrabiamy i dzielimy na dwie części. Na blacie kuchennym rozkładamy folię spożywczą. Jedną część mięsa rozkładamy na folii tak, aby powstał płat o grubości ok 1 cm. To samo robimy z drugą częścią mięsa.

Krok 3

Na tak przygotowane mięso rozkładamy farsz pieczarkowy i przy pomocy folii zwijamy dwie równe roladki.

Krok 4

Roladki pozostawiamy w folii i wstawiamy na pół godziny do lodówki, żeby mięso trochę stężało.

Krok 5

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blaszkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Delikatnie odwijamy roladki z folii i wykładamy je na blaszkę.

Krok 6

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 90 minut.

Krok 7

W tym czasie przygotowujemy sos. Pieczarki myjemy i kroimy na połówki lub na ćwiartki ( gdy są większe ). Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy. Gotujemy na małym ogniu ok. 40 min. W tym czasie pieczarki zmiękną a ilość wody się zredukuje. Mąkę roztrzepujemy w śmietanie i ostrożnie dodajemy do sosu, uważając, żeby się nie zważyło. Na koniec jeszcze doprawiamy do smaku. Ja osobiście dodaję dużo lubczyku, gdyż uwielbiam jego smak.

Krok 8

Gdy roladki się upieką wykładamy na półmisek, polewamy sosem pieczarkowym. Podajemy z ryżem lub chlebkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada wieprzowa z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada wieprzowa z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada wieprzowa z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada wieprzowa z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada wieprzowa z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada wieprzowa z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada wieprzowa z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rolada wieprzowa z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Kapuśniak z wołowiną
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej