Rolada wieprzowa z sosem pieczarkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rolada wieprzowa z sosem pieczarkowym

Autor: Edyta Kyzioł

ratingratingratingratingrating

1

12 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

105 osób wydrukowało

Pobierz pdf

56 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.3 kilograma

2 łyżki

3 łyżki

2 sztuki

3 sztuki

40 dekagramów

2 sztuki

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

sos:

40 dekagramów

3 sztuki

3 sztuki

4 sztuki

100 mililitrów

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na początku przygotowujemy farsz. Obieramy cebule i kroimy je w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej, podsmażamy. Pieczarki myjemy i drobno kroimy. Dodajemy do cebuli. Solimy i smażymy aż pieczarki będą miękkie. Odstawiamy do przestudzenia.

Krok 2

Do łopatki mielonej wsypujemy bułkę tartą, otręby, wbijamy jajka i dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką. Całość wyrabiamy i dzielimy na dwie części. Na blacie kuchennym rozkładamy folię spożywczą. Jedną część mięsa rozkładamy na folii tak, aby powstał płat o grubości ok 1 cm. To samo robimy z drugą częścią mięsa.

Krok 3

Na tak przygotowane mięso rozkładamy farsz pieczarkowy i przy pomocy folii zwijamy dwie równe roladki.

Krok 4

Roladki pozostawiamy w folii i wstawiamy na pół godziny do lodówki, żeby mięso trochę stężało.

Krok 5

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blaszkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Delikatnie odwijamy roladki z folii i wykładamy je na blaszkę.

Krok 6

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 90 minut.

Krok 7

W tym czasie przygotowujemy sos. Pieczarki myjemy i kroimy na połówki lub na ćwiartki ( gdy są większe ). Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy. Gotujemy na małym ogniu ok. 40 min. W tym czasie pieczarki zmiękną a ilość wody się zredukuje. Mąkę roztrzepujemy w śmietanie i ostrożnie dodajemy do sosu, uważając, żeby się nie zważyło. Na koniec jeszcze doprawiamy do smaku. Ja osobiście dodaję dużo lubczyku, gdyż uwielbiam jego smak.

Krok 8

Gdy roladki się upieką wykładamy na półmisek, polewamy sosem pieczarkowym. Podajemy z ryżem lub chlebkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada wieprzowa z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada wieprzowa z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada wieprzowa z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada wieprzowa z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada wieprzowa z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada wieprzowa z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada wieprzowa z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rolada wieprzowa z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej