Schabowy z indyka z pieczoną papryką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Schabowy z indyka z pieczoną papryką

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

404 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

115 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

0.5 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 łyżeczki

1 sztuka

1 łyżka

100 gramów

80 mililitrów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paprykę zawiń w folię aluminiową upiecz do miękkości , wystudź obierz ze skóry.

Schabowy z indyka z pieczoną papryką - Krok 1

Krok 2

Indyka pokrój w cienkie plastry, rozbij je tłuszczakiem , delikatnie oprósz solą. Na mięsie ułóż kawałek czerwonej papryki, mięso zawiń do środka. Oprósz w mące.

Schabowy z indyka z pieczoną papryką - Krok 2

Krok 3

Jajko rozmieszaj widelcem dodaj do niego 3 łyżki mleka i przyprawy. W rozkłóconym jajku zanurz kotleciki z indyka a następnie o panieruj je w bułce tartej.

Schabowy z indyka z pieczoną papryką - Krok 3

Krok 4

Kotlety smaż po kilka minut z każdej strony na złoty kolor tak aby doszły w środku.

Schabowy z indyka z pieczoną papryką - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do środka obok papryki można dodać plaster żółtego sera.

2

Opinie o przepisie

  • mniam

    mniam , 12.12.2021

    Fajne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Okradziony

    Jan Okradziony , 16.05.2020

    Niewiedziałem ze indyk ma schab

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schabowy z indyka z pieczoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schabowy z indyka z pieczoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schabowy z indyka z pieczoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schabowy z indyka z pieczoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schabowy z indyka z pieczoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schabowy z indyka z pieczoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schabowy z indyka z pieczoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schabowy z indyka z pieczoną papryką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schabowy z indyka z pieczoną paprykąSchabowy z indyka z pieczoną papryką

Schabowy, jak sama nazwa wskazuje, kojarzy się przede wszystkim ze schabem. Czas jednak złamać schematy i spróbować tego kotleta w innej wersji: oto przepis na schabowego z indyka z pieczoną papryką. Nasza propozycja z pewnością was zaskoczy, przede wszystkim w zakresie wyjątkowego smaku i głębokiego aromatu dania, który pochodzi bezpośrednio z oryginalnej mieszanki przypraw. Atutem schabowego z indyka jest także pieczona papryka, doskonale komponująca się z delikatnością mięsa.

Dla kogo?

Schabowy z indyka to przepis dla każdego, kto szuka urozmaicenia domowego menu obiadowego.

Na jaką okazję?

Kotlety z indyka są doskonałą propozycją na obiad, zarówno codzienny, jak i świąteczny.

Czy wiesz, że?

Indyki domowe różnią się nie tylko wielkością, ale także kolorem upierzenia, które wskazuje na konkretną rasę ptaków. Wśród hodowanych w Polsce indyków najczęściej spotyka się rasy bronz, bronz szerokopierśny oraz beltsville.

Dla urozmaicenia:

Aby wzbogacić smak mięsa, do środka kotleta włóżcie kawałek sera żółtego, który z pieczoną papryką stworzy idealne nadzienie.