Schabowy z indyka z pieczoną papryką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Schabowy z indyka z pieczoną papryką

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

heart
411 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

58 osób wydrukowało

Pobierz pdf

124 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

0.5 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 łyżeczki

1 sztuka

1 łyżka

100 gramów

80 mililitrów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paprykę zawiń w folię aluminiową upiecz do miękkości , wystudź obierz ze skóry.

Schabowy z indyka z pieczoną papryką - Krok 1

Krok 2

Indyka pokrój w cienkie plastry, rozbij je tłuszczakiem , delikatnie oprósz solą. Na mięsie ułóż kawałek czerwonej papryki, mięso zawiń do środka. Oprósz w mące.

Schabowy z indyka z pieczoną papryką - Krok 2

Krok 3

Jajko rozmieszaj widelcem dodaj do niego 3 łyżki mleka i przyprawy. W rozkłóconym jajku zanurz kotleciki z indyka a następnie o panieruj je w bułce tartej.

Schabowy z indyka z pieczoną papryką - Krok 3

Krok 4

Kotlety smaż po kilka minut z każdej strony na złoty kolor tak aby doszły w środku.

Schabowy z indyka z pieczoną papryką - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do środka obok papryki można dodać plaster żółtego sera.

2

Opinie o przepisie

  • mniam

    mniam , 12.12.2021

    Fajne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Okradziony

    Jan Okradziony , 16.05.2020

    Niewiedziałem ze indyk ma schab

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schabowy z indyka z pieczoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schabowy z indyka z pieczoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schabowy z indyka z pieczoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schabowy z indyka z pieczoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schabowy z indyka z pieczoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schabowy z indyka z pieczoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schabowy z indyka z pieczoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schabowy z indyka z pieczoną papryką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schabowy z indyka z pieczoną paprykąSchabowy z indyka z pieczoną papryką

Schabowy, jak sama nazwa wskazuje, kojarzy się przede wszystkim ze schabem. Czas jednak złamać schematy i spróbować tego kotleta w innej wersji: oto przepis na schabowego z indyka z pieczoną papryką. Nasza propozycja z pewnością was zaskoczy, przede wszystkim w zakresie wyjątkowego smaku i głębokiego aromatu dania, który pochodzi bezpośrednio z oryginalnej mieszanki przypraw. Atutem schabowego z indyka jest także pieczona papryka, doskonale komponująca się z delikatnością mięsa.

Dla kogo?

Schabowy z indyka to przepis dla każdego, kto szuka urozmaicenia domowego menu obiadowego.

Na jaką okazję?

Kotlety z indyka są doskonałą propozycją na obiad, zarówno codzienny, jak i świąteczny.

Czy wiesz, że?

Indyki domowe różnią się nie tylko wielkością, ale także kolorem upierzenia, które wskazuje na konkretną rasę ptaków. Wśród hodowanych w Polsce indyków najczęściej spotyka się rasy bronz, bronz szerokopierśny oraz beltsville.

Dla urozmaicenia:

Aby wzbogacić smak mięsa, do środka kotleta włóżcie kawałek sera żółtego, który z pieczoną papryką stworzy idealne nadzienie.