Schabowy z indyka z pieczoną papryką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Schabowy z indyka z pieczoną papryką

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

heart
411 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

59 osób wydrukowało

Pobierz pdf

124 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

0.5 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 łyżeczki

1 sztuka

1 łyżka

100 gramów

80 mililitrów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paprykę zawiń w folię aluminiową upiecz do miękkości , wystudź obierz ze skóry.

Schabowy z indyka z pieczoną papryką - Krok 1

Krok 2

Indyka pokrój w cienkie plastry, rozbij je tłuszczakiem , delikatnie oprósz solą. Na mięsie ułóż kawałek czerwonej papryki, mięso zawiń do środka. Oprósz w mące.

Schabowy z indyka z pieczoną papryką - Krok 2

Krok 3

Jajko rozmieszaj widelcem dodaj do niego 3 łyżki mleka i przyprawy. W rozkłóconym jajku zanurz kotleciki z indyka a następnie o panieruj je w bułce tartej.

Schabowy z indyka z pieczoną papryką - Krok 3

Krok 4

Kotlety smaż po kilka minut z każdej strony na złoty kolor tak aby doszły w środku.

Schabowy z indyka z pieczoną papryką - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do środka obok papryki można dodać plaster żółtego sera.

2

Opinie o przepisie

  • mniam

    mniam , 12.12.2021

    Fajne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Okradziony

    Jan Okradziony , 16.05.2020

    Niewiedziałem ze indyk ma schab

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schabowy z indyka z pieczoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schabowy z indyka z pieczoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schabowy z indyka z pieczoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schabowy z indyka z pieczoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schabowy z indyka z pieczoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schabowy z indyka z pieczoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schabowy z indyka z pieczoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schabowy z indyka z pieczoną papryką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schabowy z indyka z pieczoną paprykąSchabowy z indyka z pieczoną papryką

Schabowy, jak sama nazwa wskazuje, kojarzy się przede wszystkim ze schabem. Czas jednak złamać schematy i spróbować tego kotleta w innej wersji: oto przepis na schabowego z indyka z pieczoną papryką. Nasza propozycja z pewnością was zaskoczy, przede wszystkim w zakresie wyjątkowego smaku i głębokiego aromatu dania, który pochodzi bezpośrednio z oryginalnej mieszanki przypraw. Atutem schabowego z indyka jest także pieczona papryka, doskonale komponująca się z delikatnością mięsa.

Dla kogo?

Schabowy z indyka to przepis dla każdego, kto szuka urozmaicenia domowego menu obiadowego.

Na jaką okazję?

Kotlety z indyka są doskonałą propozycją na obiad, zarówno codzienny, jak i świąteczny.

Czy wiesz, że?

Indyki domowe różnią się nie tylko wielkością, ale także kolorem upierzenia, które wskazuje na konkretną rasę ptaków. Wśród hodowanych w Polsce indyków najczęściej spotyka się rasy bronz, bronz szerokopierśny oraz beltsville.

Dla urozmaicenia:

Aby wzbogacić smak mięsa, do środka kotleta włóżcie kawałek sera żółtego, który z pieczoną papryką stworzy idealne nadzienie.