Składniki
30 dekagramów
2 łyżki
1 sztuka
4 sztuki
40 dekagramów
1 szczypta
90 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Suszone owoce opłucz dzień wcześniej i przez noc namocz w wodzie. Następnego dnia odlej wodę i zalej owoce świeżą tak, by były przykryte w całości.
Krok 2
Zagotuj je, po czym dodaj syrop buraczany, bulionetkę Knorr i pieprz.
Krok 3
Z mąki i jajek ugnieć ciasto.
Krok 4
Łyżeczką od herbaty wrzucaj kluski do gotującej się, osolonej wody. Gdy gotowe kluski zaczną wypływać na powierzchnię, odlej wodę.
Krok 5
Kluski dodaj do zupy z suszu owocowego. Słoninę rozpuść na patelni i również dodaj do zupy. Podawaj.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej