Francuska Zupa Cebulowa z kiełkami i grzankami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Francuska Zupa Cebulowa z kiełkami i grzankami

Autor: Clauditte Cooking

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 litr

8 plastrów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

40 mililitrów

2 sztuki

4 sztuki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

1 litr wody gotujemy wraz z 1/2 kostki bulionowej wołowej. Gdy woda stanie się gorąca dodajemy zawartość torebek Knorr. Gotujemy ok 15 minut.

Krok 2

W tym czasie na patelni roztapiamy 1/2 kostki masła i dodajemy pokrojoną w paseczki cebulę. Smażymy tak aby cebula nam się skarmelizowala. Do gotującej się zupy dodajemy kieliszek whisky. Mieszamy i gotujemy ok. 5 minut po czym dodajemy usmażoną cebulę. Mieszamy i gotujemy kolejne 10 minut.

Krok 3

4 kromki chleba smarujemy 1 ząbkiem czosnku i kładziemy na każdą kromkę plasterek sera żółtego. Wkładamy na chwilkę do rozgrzanego uprzednio piekarnika 200 stopni opcja góra i dół.

Krok 4

Do gotującej się zupy dodajemy pokrojone w kostkę 4 plasterki żółtego sera i dalej gotujemy aż ser się rozpuści. Gdy grzanki będą już chrupiące i ser w zupie będzie ciągnący możemy przystąpić do podawania i jedzenia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Francuska Zupa Cebulowa z kiełkami i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Francuska Zupa Cebulowa z kiełkami i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Francuska Zupa Cebulowa z kiełkami i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Francuska Zupa Cebulowa z kiełkami i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Francuska Zupa Cebulowa z kiełkami i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Francuska Zupa Cebulowa z kiełkami i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Francuska Zupa Cebulowa z kiełkami i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Francuska Zupa Cebulowa z kiełkami i grzankami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej