Francuska Zupa Cebulowa z kiełkami i grzankami

Autor: Clauditte Cooking

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 litr

1 sztuka

2 sztuki

40 mililitrów

4 sztuki

2 sztuki

8 plastrów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

1 litr wody gotujemy wraz z 1/2 kostki bulionowej wołowej. Gdy woda stanie się gorąca dodajemy zawartość torebek Knorr. Gotujemy ok 15 minut.

Krok 2

W tym czasie na patelni roztapiamy 1/2 kostki masła i dodajemy pokrojoną w paseczki cebulę. Smażymy tak aby cebula nam się skarmelizowala. Do gotującej się zupy dodajemy kieliszek whisky. Mieszamy i gotujemy ok. 5 minut po czym dodajemy usmażoną cebulę. Mieszamy i gotujemy kolejne 10 minut.

Krok 3

4 kromki chleba smarujemy 1 ząbkiem czosnku i kładziemy na każdą kromkę plasterek sera żółtego. Wkładamy na chwilkę do rozgrzanego uprzednio piekarnika 200 stopni opcja góra i dół.

Krok 4

Do gotującej się zupy dodajemy pokrojone w kostkę 4 plasterki żółtego sera i dalej gotujemy aż ser się rozpuści. Gdy grzanki będą już chrupiące i ser w zupie będzie ciągnący możemy przystąpić do podawania i jedzenia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Francuska Zupa Cebulowa z kiełkami i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Francuska Zupa Cebulowa z kiełkami i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Francuska Zupa Cebulowa z kiełkami i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Francuska Zupa Cebulowa z kiełkami i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Francuska Zupa Cebulowa z kiełkami i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Francuska Zupa Cebulowa z kiełkami i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Francuska Zupa Cebulowa z kiełkami i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej