Francuska Zupa Cebulowa z kiełkami i grzankami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Francuska Zupa Cebulowa z kiełkami i grzankami

Autor: Clauditte Cooking

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 litr

8 plastrów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

40 mililitrów

2 sztuki

4 sztuki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

1 litr wody gotujemy wraz z 1/2 kostki bulionowej wołowej. Gdy woda stanie się gorąca dodajemy zawartość torebek Knorr. Gotujemy ok 15 minut.

Krok 2

W tym czasie na patelni roztapiamy 1/2 kostki masła i dodajemy pokrojoną w paseczki cebulę. Smażymy tak aby cebula nam się skarmelizowala. Do gotującej się zupy dodajemy kieliszek whisky. Mieszamy i gotujemy ok. 5 minut po czym dodajemy usmażoną cebulę. Mieszamy i gotujemy kolejne 10 minut.

Krok 3

4 kromki chleba smarujemy 1 ząbkiem czosnku i kładziemy na każdą kromkę plasterek sera żółtego. Wkładamy na chwilkę do rozgrzanego uprzednio piekarnika 200 stopni opcja góra i dół.

Krok 4

Do gotującej się zupy dodajemy pokrojone w kostkę 4 plasterki żółtego sera i dalej gotujemy aż ser się rozpuści. Gdy grzanki będą już chrupiące i ser w zupie będzie ciągnący możemy przystąpić do podawania i jedzenia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Francuska Zupa Cebulowa z kiełkami i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Francuska Zupa Cebulowa z kiełkami i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Francuska Zupa Cebulowa z kiełkami i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Francuska Zupa Cebulowa z kiełkami i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Francuska Zupa Cebulowa z kiełkami i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Francuska Zupa Cebulowa z kiełkami i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Francuska Zupa Cebulowa z kiełkami i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Francuska Zupa Cebulowa z kiełkami i grzankami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej