Francuska Zupa Cebulowa z kiełkami i grzankami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Francuska Zupa Cebulowa z kiełkami i grzankami

Autor: Clauditte Cooking

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 litr

8 plastrów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

40 mililitrów

2 sztuki

4 sztuki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

1 litr wody gotujemy wraz z 1/2 kostki bulionowej wołowej. Gdy woda stanie się gorąca dodajemy zawartość torebek Knorr. Gotujemy ok 15 minut.

Krok 2

W tym czasie na patelni roztapiamy 1/2 kostki masła i dodajemy pokrojoną w paseczki cebulę. Smażymy tak aby cebula nam się skarmelizowala. Do gotującej się zupy dodajemy kieliszek whisky. Mieszamy i gotujemy ok. 5 minut po czym dodajemy usmażoną cebulę. Mieszamy i gotujemy kolejne 10 minut.

Krok 3

4 kromki chleba smarujemy 1 ząbkiem czosnku i kładziemy na każdą kromkę plasterek sera żółtego. Wkładamy na chwilkę do rozgrzanego uprzednio piekarnika 200 stopni opcja góra i dół.

Krok 4

Do gotującej się zupy dodajemy pokrojone w kostkę 4 plasterki żółtego sera i dalej gotujemy aż ser się rozpuści. Gdy grzanki będą już chrupiące i ser w zupie będzie ciągnący możemy przystąpić do podawania i jedzenia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Francuska Zupa Cebulowa z kiełkami i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Francuska Zupa Cebulowa z kiełkami i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Francuska Zupa Cebulowa z kiełkami i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Francuska Zupa Cebulowa z kiełkami i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Francuska Zupa Cebulowa z kiełkami i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Francuska Zupa Cebulowa z kiełkami i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Francuska Zupa Cebulowa z kiełkami i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Francuska Zupa Cebulowa z kiełkami i grzankami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej