Sos musztardowy przepis – Zobacz na przepisy.pl

Sos musztardowy

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

13

269 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

218 osób wydrukowało

Pobierz pdf

298 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

1 sztuka

5 dekagramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozprowadź Sos do pieczeni jasny Knorr w małej ilości zagotowanej, ciepłej wody.

Sos musztardowy - Krok 1

Krok 2

Opłucz kapary. Musztardę połącz z umytymi kaparami.

Sos musztardowy - Krok 2

Krok 3

Połącz wszystko, dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy. Sos musztardowy podawaj do jaj i mięs.

Sos musztardowy - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos musztardowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos musztardowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos musztardowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos musztardowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos musztardowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos musztardowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos musztardowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos musztardowySos musztardowy

Oryginalnego wyrazu temu popularnemu dodatkowi nadają kapary. Ich słodko-kwaśny, delikatnie pikantny smak bardzo dobrze współgra z wyrazistą musztardą i słodkim sokiem z pomarańczy. Tak przyrządzony sos musztardowy odmieni Twoje dania, podkreślając ich wyjątkowe walory smakowe. Sprawdzi się jako uzupełnienie nie tylko pieczonych mięs, ale i potraw z jajek lub sałatek z pomidorami i mozzarellą. Podawaj go do różnego rodzaju dań mącznych – będzie dobrze smakował z kluskami śląskimi, kopytkami i makaronem. Możesz go również podać jako dodatek do warzywnych i mięsnych klopsików albo polać nim potrawę na bazie roślin strączkowych, z którymi także świetnie się komponuje. Kapary natomiast dodają potrawom wykwintności. Sos ma ładny, pomarańczowy kolor, co sprawia, że jedzenie jest nie tylko pyszne, ale i ładnie się prezentuje – szczególnie na uroczystej kolacji. Jeśli podajesz go w sosjerce, posyp wierzch posiekanym świeżym szczypiorkiem lub udekoruj listkami bazylii. Wypróbuj koniecznie nasz przepis!