Sos musztardowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos musztardowy

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

16

294 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

236 osób wydrukowało

Pobierz pdf

356 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

1 sztuka

5 dekagramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozprowadź Sos do pieczeni jasny Knorr w małej ilości zagotowanej, ciepłej wody.

Sos musztardowy - Krok 1

Krok 2

Opłucz kapary. Musztardę połącz z umytymi kaparami.

Sos musztardowy - Krok 2

Krok 3

Połącz wszystko, dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy. Sos musztardowy podawaj do jaj i mięs.

Sos musztardowy - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos musztardowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos musztardowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos musztardowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos musztardowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos musztardowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos musztardowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos musztardowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos musztardowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sos aioli
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos musztardowySos musztardowy

Oryginalnego wyrazu temu popularnemu dodatkowi nadają kapary. Ich słodko-kwaśny, delikatnie pikantny smak bardzo dobrze współgra z wyrazistą musztardą i słodkim sokiem z pomarańczy. Tak przyrządzony sos musztardowy odmieni Twoje dania, podkreślając ich wyjątkowe walory smakowe. Sprawdzi się jako uzupełnienie nie tylko pieczonych mięs, ale i potraw z jajek lub sałatek z pomidorami i mozzarellą. Podawaj go do różnego rodzaju dań mącznych – będzie dobrze smakował z kluskami śląskimi, kopytkami i makaronem. Możesz go również podać jako dodatek do warzywnych i mięsnych klopsików albo polać nim potrawę na bazie roślin strączkowych, z którymi także świetnie się komponuje. Kapary natomiast dodają potrawom wykwintności. Sos ma ładny, pomarańczowy kolor, co sprawia, że jedzenie jest nie tylko pyszne, ale i ładnie się prezentuje – szczególnie na uroczystej kolacji. Jeśli podajesz go w sosjerce, posyp wierzch posiekanym świeżym szczypiorkiem lub udekoruj listkami bazylii. Wypróbuj koniecznie nasz przepis!