
Składniki
5 sztuk
5 sztuk
3 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pieczarki i ogórki kroimy w drobną (możliwie najdrobniejszą) kostkę.
Krok 2
Rozkruszamy przyprawy i dodajemy majonez oraz musztardę.
Krok 3
Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Krok 4
Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, by składniki się przegryzły.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos tatarski
Sos tatarski to bardzo uniwersalny, zimny dodatek do wielu potraw. Szczególnie dobrze komponuje się z rybnymi przekąskami – wypróbuj go zatem np. w połączeniu z paluszkami rybnymi, nuggetsami z dorsza czy śledziami. Nadaje się również do faszerowania jajek ugotowanych na twardo, podawania z wędlinami i zimnymi mięsami. Istnieje kilka odmian wspomnianego sosu, które różnią się między sobą używanymi do jego przygotowania składnikami. Najpopularniejszymi z nich są wiedeńska i francuska. W pierwszej z wymienionych wersji wykorzystuje się kapary, natkę pietruszki i korniszony, w drugiej siekany szczypior. Niezależenie od tego, którą wersję wybierzesz, każdą przygotujesz wyjątkowo szybko. Proponowany w tym przepisie wariant zawiera w sobie krojone w drobną kostkę ogórki konserwowe, które łączy się z majonezem. Wyrazistości dodają mu marynowane w occie pieczarki oraz odpowiednie przyprawy: czosnek i pietruszka. Taką kompozycję warto dodatkowo doprawić sokiem z cytryny i musztardą. Sprawdź nasz przepis na prosty i smaczny sos tatarski, który urozmaici smak wielu z przyrządzanych przez Ciebie dań.