Sos tatarski

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

218

15 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

5 sztuk

3 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki i ogórki kroimy w drobną (możliwie najdrobniejszą) kostkę.

Krok 2

Rozkruszamy przyprawy i dodajemy majonez oraz musztardę.

Krok 3

Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Krok 4

Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, by składniki się przegryzły.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos tatarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos tatarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos tatarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos tatarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos tatarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos tatarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos tatarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos tatarskiSos tatarski

Sos tatarski to bardzo uniwersalny, zimny dodatek do wielu potraw. Szczególnie dobrze komponuje się z rybnymi przekąskami – wypróbuj go zatem np. w połączeniu z paluszkami rybnymi, nuggetsami z dorsza czy śledziami. Nadaje się również do faszerowania jajek ugotowanych na twardo, podawania z wędlinami i zimnymi mięsami. Istnieje kilka odmian wspomnianego sosu, które różnią się między sobą używanymi do jego przygotowania składnikami. Najpopularniejszymi z nich są wiedeńska i francuska. W pierwszej z wymienionych wersji wykorzystuje się kapary, natkę pietruszki i korniszony, w drugiej siekany szczypior. Niezależenie od tego, którą wersję wybierzesz, każdą przygotujesz wyjątkowo szybko. Proponowany w tym przepisie wariant zawiera w sobie krojone w drobną kostkę ogórki konserwowe, które łączy się z majonezem. Wyrazistości dodają mu marynowane w occie pieczarki oraz odpowiednie przyprawy: czosnek i pietruszka. Taką kompozycję warto dodatkowo doprawić sokiem z cytryny i musztardą. Sprawdź nasz przepis na prosty i smaczny sos tatarski, który urozmaici smak wielu z przyrządzanych przez Ciebie dań.