
Składniki
5 sztuk
5 sztuk
3 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pieczarki i ogórki kroimy w drobną (możliwie najdrobniejszą) kostkę.
Krok 2
Rozkruszamy przyprawy i dodajemy majonez oraz musztardę.
Krok 3
Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Krok 4
Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, by składniki się przegryzły.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos tatarski
Sos tatarski to bardzo uniwersalny, zimny dodatek do wielu potraw. Szczególnie dobrze komponuje się z rybnymi przekąskami – wypróbuj go zatem np. w połączeniu z paluszkami rybnymi, nuggetsami z dorsza czy śledziami. Nadaje się również do faszerowania jajek ugotowanych na twardo, podawania z wędlinami i zimnymi mięsami. Istnieje kilka odmian wspomnianego sosu, które różnią się między sobą używanymi do jego przygotowania składnikami. Najpopularniejszymi z nich są wiedeńska i francuska. W pierwszej z wymienionych wersji wykorzystuje się kapary, natkę pietruszki i korniszony, w drugiej siekany szczypior. Niezależenie od tego, którą wersję wybierzesz, każdą przygotujesz wyjątkowo szybko. Proponowany w tym przepisie wariant zawiera w sobie krojone w drobną kostkę ogórki konserwowe, które łączy się z majonezem. Wyrazistości dodają mu marynowane w occie pieczarki oraz odpowiednie przyprawy: czosnek i pietruszka. Taką kompozycję warto dodatkowo doprawić sokiem z cytryny i musztardą. Sprawdź nasz przepis na prosty i smaczny sos tatarski, który urozmaici smak wielu z przyrządzanych przez Ciebie dań.


































