Składniki
25 dekagramów
2 sztuki
1 łyżka
25 dekagramów
15 dekagramów
40 dekagramów
2 łyżki
30 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę posiekać ze schłodzonym masłem
Krok 2
Dodać 10 dag cukru i szybko wyrobić kruche ciasto.
Krok 3
Owinąć w folię aluminiową i trzymać w lodówce przez mniej więcej 1 godzinę.
Krok 4
Z ciasta zrobić placek i wyłożyć nim okrągłą forme wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką.
Krok 5
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stop C., podpiec w nim ciasto przez 15 minut.
Krok 6
Twaróg zmiksować na jednolitą masę i wymieszac ze śmietaną, żółtkami, budyniem oraz resztą cukru.
Krok 7
Z białek ubić pianę i wymieszać z otrzymaną masą. Całość wyłożyć na podpieczony spód.
Krok 8
Na wierzch ułożyć truskawki. Piec około 50 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej