
Składniki
25 dekagramów
2 sztuki
1 łyżka
25 dekagramów
15 dekagramów
40 dekagramów
2 łyżki
30 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę posiekać ze schłodzonym masłem
Krok 2
Dodać 10 dag cukru i szybko wyrobić kruche ciasto.
Krok 3
Owinąć w folię aluminiową i trzymać w lodówce przez mniej więcej 1 godzinę.
Krok 4
Z ciasta zrobić placek i wyłożyć nim okrągłą forme wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką.
Krok 5
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stop C., podpiec w nim ciasto przez 15 minut.
Krok 6
Twaróg zmiksować na jednolitą masę i wymieszac ze śmietaną, żółtkami, budyniem oraz resztą cukru.
Krok 7
Z białek ubić pianę i wymieszać z otrzymaną masą. Całość wyłożyć na podpieczony spód.
Krok 8
Na wierzch ułożyć truskawki. Piec około 50 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej