
Składniki
2 sztuki
3 sztuki
240 gramów
1 łyżeczka
70 gramów
20 gramów
100 mililitrów
40 gramów
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka ubijamy z cukrami ( cukier biały i waniliowy ) na najwyższych obrotach miksera do uzyskania puszystej i jasnej masy .
Krok 2
Jednej misce mieszamy sypkie składniki plus pokuszoną czekoladę .W drugiej rozgniatamy za pomocą widelca banany .
Krok 3
Następnie do ubitych na puszysto jajek dodajemy sypkie składniki plus pokruszoną czekoladę . Całość delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników . Na koniec dodajemy rozgniecione widelcem banany i olej . Mieszamy do zjednolicenia masy .
Krok 4
Gotową masę przekładamy do foremek na muffinki ( można używać papierowe papilotki jak i silikonowe ) nakładamy czubatą , taką solidną łyżkę ciasta ( około 3/4 wysokości papilotki ) . Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 ° C .
Krok 5
Gotowe muffinki możemy udekorować polewą lub posypać cukrem pudrem , ja osobiście lubię je w pierwotnej wersji czyli bez niczego .
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej