Kasza gryczana z wędzonym boczkiem na sypko
łatwe
284 osoby zapisały

Składniki
2 sztuki
0.5 litra
2 łyżki
2 szczypty
2 sztuki
2 sztuki
20 mililitrów
100 gramów
500 gramów
200 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj pół litra wody, dodaj kostkę Knorr, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz, wszystko razem gotuj dwie minuty.

Krok 2
W płaskim garnku (dobierz taki, aby mieścił się z przykrywką w piekarniku) podsmaż boczek, dodaj cebulę i czosnek. Smaż wszystko około 3 minut, dodaj kaszę, przesmaż ją chwilę, mieszając z pozostałymi składnikami

Krok 3
Całość zalej gorącym bulionem, doprowadź do wrzenia, przykryj, wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 30 minut.

Krok 4
Po tym czasie kasza zabsorbuje cały płyn i stanie się miękka, przesyp ją w inne naczynie doprawiając na koniec roztartym majerankiem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej