Kasza gryczana z wędzonym boczkiem na sypko przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kasza gryczana z wędzonym boczkiem na sypko

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

13

heart
375 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

207 osób wydrukowało

Pobierz pdf

284 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

0.5 litra

2 łyżki

2 szczypty

2 sztuki

2 sztuki

20 mililitrów

100 gramów

500 gramów

200 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj pół litra wody, dodaj kostkę Knorr, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz, wszystko razem gotuj dwie minuty.

Kasza gryczana z wędzonym boczkiem na sypko - Krok 1

Krok 2

W płaskim garnku (dobierz taki, aby mieścił się z przykrywką w piekarniku) podsmaż boczek, dodaj cebulę i czosnek. Smaż wszystko około 3 minut, dodaj kaszę, przesmaż ją chwilę, mieszając z pozostałymi składnikami

Kasza gryczana z wędzonym boczkiem na sypko - Krok 2

Krok 3

Całość zalej gorącym bulionem, doprowadź do wrzenia, przykryj, wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 30 minut.

Kasza gryczana z wędzonym boczkiem na sypko - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie kasza zabsorbuje cały płyn i stanie się miękka, przesyp ją w inne naczynie doprawiając na koniec roztartym majerankiem.

Kasza gryczana z wędzonym boczkiem na sypko - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • Maksymilian Tarnowski

    Maksymilian Tarnowski , 21.11.2019

    Pomysł na kasze genialny! pierwszy raz robiłem, był strach przed rodziną, ale w życiu tylu pochwal nie dostałem. Kasza była taka jak być powinno, a jeszcze ten boczek.. niebo w gębie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Liszkowska

    Karolina Liszkowska , 24.07.2015

    Delicious!!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kasza gryczana z wędzonym boczkiem na sypko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kasza gryczana z wędzonym boczkiem na sypko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kasza gryczana z wędzonym boczkiem na sypko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kasza gryczana z wędzonym boczkiem na sypko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kasza gryczana z wędzonym boczkiem na sypko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kasza gryczana z wędzonym boczkiem na sypko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kasza gryczana z wędzonym boczkiem na sypko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kasza gryczana z wędzonym boczkiem na sypko - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kasza gryczana z wędzonym boczkiem na sypkoKasza gryczana z wędzonym boczkiem na sypko

Zagotuj pół litra wody, dodaj kostkę Knorr, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz, wszystko razem gotuj dwie minuty.