Tarta tatin z cykorii przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta tatin z cykorii

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jest pysznym dodatkiem do świątecznego indyka.

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 210 stopni. Otrzyj skórkę z pomarańczy, wsyp do garnka, zalej kilkoma łyżkami wrzącej wody, gotuj minutę i odcedź. Na patelni rozgrzej oliwę i 30 g masła. Włóż cykorie i obsmaż z obu stron. Wyciśnij sok z pomarańczy, przecedź go przez sitko i dodaj do cykorii wraz z obgotowaną skórką, cukrem, miodem i octem. Patelnie przykryj i karmelizuj cykorie około 15 minut. Potem wyjmij, każdą połówkę jeszcze raz przekrój wzdłuż na pół i usuń twarde środki (są gorzkie!). Pozostałym masłem wysmaruj 6 malutkich foremek na tartę (o średnicy 10-15 cm). Na dno wylej nieco sosu karmelowo-pomarańczowego z patelni. Wytnij 6 krążków z ciasta francuskiego - powinny mieć średnicę nieco większą niż średnica foremek. Ułóż w foremkach cykorię, polej sosem z patelni i przykryj krążkiem ciasta, doklejając brzegi do boków foremki. Wstaw na 20 minut do piekarnika. Od razu po upieczeniu wyjmij tarty z foremek, bo jeśli karmel wystygnie, przyklei się do foremki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta tatin z cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta tatin z cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta tatin z cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta tatin z cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta tatin z cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta tatin z cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta tatin z cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta tatin z cykorii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej