
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jest pysznym dodatkiem do świątecznego indyka.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 210 stopni. Otrzyj skórkę z pomarańczy, wsyp do garnka, zalej kilkoma łyżkami wrzącej wody, gotuj minutę i odcedź. Na patelni rozgrzej oliwę i 30 g masła. Włóż cykorie i obsmaż z obu stron. Wyciśnij sok z pomarańczy, przecedź go przez sitko i dodaj do cykorii wraz z obgotowaną skórką, cukrem, miodem i octem. Patelnie przykryj i karmelizuj cykorie około 15 minut. Potem wyjmij, każdą połówkę jeszcze raz przekrój wzdłuż na pół i usuń twarde środki (są gorzkie!). Pozostałym masłem wysmaruj 6 malutkich foremek na tartę (o średnicy 10-15 cm). Na dno wylej nieco sosu karmelowo-pomarańczowego z patelni. Wytnij 6 krążków z ciasta francuskiego - powinny mieć średnicę nieco większą niż średnica foremek. Ułóż w foremkach cykorię, polej sosem z patelni i przykryj krążkiem ciasta, doklejając brzegi do boków foremki. Wstaw na 20 minut do piekarnika. Od razu po upieczeniu wyjmij tarty z foremek, bo jeśli karmel wystygnie, przyklei się do foremki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej