Tarta tatin z cykorii

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

6 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jest pysznym dodatkiem do świątecznego indyka.

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 210 stopni. Otrzyj skórkę z pomarańczy, wsyp do garnka, zalej kilkoma łyżkami wrzącej wody, gotuj minutę i odcedź. Na patelni rozgrzej oliwę i 30 g masła. Włóż cykorie i obsmaż z obu stron. Wyciśnij sok z pomarańczy, przecedź go przez sitko i dodaj do cykorii wraz z obgotowaną skórką, cukrem, miodem i octem. Patelnie przykryj i karmelizuj cykorie około 15 minut. Potem wyjmij, każdą połówkę jeszcze raz przekrój wzdłuż na pół i usuń twarde środki (są gorzkie!). Pozostałym masłem wysmaruj 6 malutkich foremek na tartę (o średnicy 10-15 cm). Na dno wylej nieco sosu karmelowo-pomarańczowego z patelni. Wytnij 6 krążków z ciasta francuskiego - powinny mieć średnicę nieco większą niż średnica foremek. Ułóż w foremkach cykorię, polej sosem z patelni i przykryj krążkiem ciasta, doklejając brzegi do boków foremki. Wstaw na 20 minut do piekarnika. Od razu po upieczeniu wyjmij tarty z foremek, bo jeśli karmel wystygnie, przyklei się do foremki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta tatin z cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta tatin z cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta tatin z cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta tatin z cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta tatin z cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta tatin z cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta tatin z cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej