Tarta tatin z cykorii przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta tatin z cykorii

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jest pysznym dodatkiem do świątecznego indyka.

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 210 stopni. Otrzyj skórkę z pomarańczy, wsyp do garnka, zalej kilkoma łyżkami wrzącej wody, gotuj minutę i odcedź. Na patelni rozgrzej oliwę i 30 g masła. Włóż cykorie i obsmaż z obu stron. Wyciśnij sok z pomarańczy, przecedź go przez sitko i dodaj do cykorii wraz z obgotowaną skórką, cukrem, miodem i octem. Patelnie przykryj i karmelizuj cykorie około 15 minut. Potem wyjmij, każdą połówkę jeszcze raz przekrój wzdłuż na pół i usuń twarde środki (są gorzkie!). Pozostałym masłem wysmaruj 6 malutkich foremek na tartę (o średnicy 10-15 cm). Na dno wylej nieco sosu karmelowo-pomarańczowego z patelni. Wytnij 6 krążków z ciasta francuskiego - powinny mieć średnicę nieco większą niż średnica foremek. Ułóż w foremkach cykorię, polej sosem z patelni i przykryj krążkiem ciasta, doklejając brzegi do boków foremki. Wstaw na 20 minut do piekarnika. Od razu po upieczeniu wyjmij tarty z foremek, bo jeśli karmel wystygnie, przyklei się do foremki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta tatin z cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta tatin z cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta tatin z cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta tatin z cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta tatin z cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta tatin z cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta tatin z cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta tatin z cykorii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Karpatka
czas przygotowania
120 min.
stopień trudności

łatwe

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej