
Składniki
1 kilogram
1 sztuka
5 sztuk
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rybę opłukać i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, posypać solą, pieprzem, ewentualnie przyprawą do ryby i odstawić.
Krok 2
Pokroić cebulę i zeszklić na oliwie. Dodać pokrojone pomidory (wcześniej obrane ze skórki), papryki, oliwki i kapary. Gotować na wolnym ogniu ok. 5 min.
Krok 3
Dodać rybę i dusić ok. 10 min. pod przykryciem. Podawać na ciepło.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej