
Składniki
1.5 kilograma
10 sztuk
150 gramów
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
1 pęczek
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W dużej misce połącz przekrojone na pół ziemniaki, boczek, cebulę, olej, czosnek, majeranek i tymianek. Wymieszaj i rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem.
Krok 2
Ziemniaki wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 35- 40 min., mieszając co jakiś czas podczas pieczenia.
Krok 3
Po upieczeniu danie oprósz posiekaną natką pietruszki.

Dobra rada:
Jeśli lubisz ostre, zdecydowane smaki, idealnym dodatkiem do pieczonych ziemniaków będzie papryczka chili.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczone ziemniaki z boczkiem
Chcesz zobaczyć popularne i dobrze znane produkty w nowym wydaniu? Przygotuj ziemniaki zapiekane z boczkiem! Choć mogą nie brzmieć bardzo wytwornie, ich smak i wygląd sprawi, że zwykły, codzienny obiad zamieni się w niezapomnianą ucztę. Nie sztuką jest przygotowywać wykwintne potrawy z użyciem drogich czy egzotycznych produktów. Kreatywny szef kuchni nawet pospolite bulwy jest w stanie zamienić w fantastyczny poczęstunek. Nie wierzysz? Skorzystaj więc z naszego przepisu na ziemniaki z boczkiem z piekarnika i pozwól się przekonać, że nie ma w tym ani grama przesady. Jest za to mnóstwo smaku i cudownych aromatów!
Dla kogo?
Ziemniaki to w Polsce bardzo popularny dodatek do mięsnych i wegetariańskich dań głównych. Mimo że coraz częściej sięgamy również po różne gatunki ryżu czy kaszy, to nadal klasyczna pyra rządzi! Dzięki przepisowi na pieczone ziemniaki z boczkiem, zobaczysz je z innej, ale bardzo apetycznej perspektywy. Zamiast po raz kolejny je gotować i podawać z masłem, zaopatrz się w pachnące zioła, uruchom piec, boczek pokrój w kostkę i nastaw się na pyszny posiłek jakim są ziemniaki zapiekane z boczkiem w piekarniku.
Na jaką okazję?
Pieczone ziemniaki z boczkiem i cebulą w piekarniku to doskonałe rozwiązanie, gdy dopadnie cię tęsknota za przysmakami, przyrządzanymi na świeżym powietrzu. Brakuje ci opiekanych na grillu frykasów albo ziemniaków prosto z ogniska? We własnej kuchni również uzyskasz smakowite rezultaty. Ziemniaki pieczone z boczkiem podawaj jako uzupełnienie uroczystych obiadów, podczas których na stołach pojawiają się potrawy mięsne, w tym ulubione gulasze.
Czy wiesz, że?
Oprócz młodych ziemniaków, do pieczenia znakomicie nadają się twarde odmiany, takie jak wybierane są, chociażby do ziemniaczanych sałatek. Z czego to wynika? Zawierają stosunkowo niewiele skrobi, dzięki czemu nie rozpadają się podczas obróbki termicznej. Zwróć na to uwagę, planując zrobienie ziemniaków z boczkiem z piekarnika według naszej receptury.
Dla urozmaicenia:
Przyprawą, która kapitalnie wzbogaca smak pieczonych ziemniaków z boczkiem, jest rozmaryn. Możesz wykorzystać również liście laurowe. Ich aromat najlepiej przeniknie do dania, jeśli w ziemniakach zapiekanych z boczkiem zrobisz niewielkie nacięcia, w których następnie umieścisz listki.































