Ziemniaki zapiekane z boczkiem - w piekarniku | Przepisy.pl pixel

Pieczone ziemniaki z boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

68

heart
614 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

550 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1201 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

10 sztuk

150 gramów

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

1 pęczek

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużej misce połącz przekrojone na pół ziemniaki, boczek, cebulę, olej, czosnek, majeranek i tymianek. Wymieszaj i rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem.

Krok 2

Ziemniaki wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 35- 40 min., mieszając co jakiś czas podczas pieczenia.

Krok 3

Po upieczeniu danie oprósz posiekaną natką pietruszki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre, zdecydowane smaki, idealnym dodatkiem do pieczonych ziemniaków będzie papryczka chili.

5

Opinie o przepisie

  • Sara

    Sara , 06.01.2025

    W przepisie jest czosnek, ale nie ma go na liście składników

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Sabina

    Sabina , 02.06.2024

    Polecam podgotowac ziemniaki 10 min.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robcio

    Robcio , 09.03.2024

    Przepis fajny, ale niestety czas pieczenia nieco dłuższy, po 40min ziemniaki są nadal surowe.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone ziemniaki z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone ziemniaki z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone ziemniaki z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone ziemniaki z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone ziemniaki z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone ziemniaki z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone ziemniaki z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone ziemniaki z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone ziemniaki z boczkiemPieczone ziemniaki z boczkiem

Chcesz zobaczyć popularne i dobrze znane produkty w nowym wydaniu? Przygotuj ziemniaki zapiekane z boczkiem! Choć mogą nie brzmieć bardzo wytwornie, ich smak i wygląd sprawi, że zwykły, codzienny obiad zamieni się w niezapomnianą ucztę. Nie sztuką jest przygotowywać wykwintne potrawy z użyciem drogich czy egzotycznych produktów. Kreatywny szef kuchni nawet pospolite bulwy jest w stanie zamienić w fantastyczny poczęstunek. Nie wierzysz? Skorzystaj więc z naszego przepisu na ziemniaki z boczkiem z piekarnika i pozwól się przekonać, że nie ma w tym ani grama przesady. Jest za to mnóstwo smaku i cudownych aromatów!

Dla kogo?

Ziemniaki to w Polsce bardzo popularny dodatek do mięsnych i wegetariańskich dań głównych. Mimo że coraz częściej sięgamy również po różne gatunki ryżu czy kaszy, to nadal klasyczna pyra rządzi! Dzięki przepisowi na pieczone ziemniaki z boczkiem, zobaczysz je z innej, ale bardzo apetycznej perspektywy. Zamiast po raz kolejny je gotować i podawać z masłem, zaopatrz się w pachnące zioła, uruchom piec, boczek pokrój w kostkę i nastaw się na pyszny posiłek jakim są ziemniaki zapiekane z boczkiem w piekarniku.

Na jaką okazję?

Pieczone ziemniaki z boczkiem i cebulą w piekarniku to doskonałe rozwiązanie, gdy dopadnie cię tęsknota za przysmakami, przyrządzanymi na świeżym powietrzu. Brakuje ci opiekanych na grillu frykasów albo ziemniaków prosto z ogniska? We własnej kuchni również uzyskasz smakowite rezultaty. Ziemniaki pieczone z boczkiem podawaj jako uzupełnienie uroczystych obiadów, podczas których na stołach pojawiają się potrawy mięsne, w tym ulubione gulasze.

Czy wiesz, że?

Oprócz młodych ziemniaków, do pieczenia znakomicie nadają się twarde odmiany, takie jak wybierane są, chociażby do ziemniaczanych sałatek. Z czego to wynika? Zawierają stosunkowo niewiele skrobi, dzięki czemu nie rozpadają się podczas obróbki termicznej. Zwróć na to uwagę, planując zrobienie ziemniaków z boczkiem z piekarnika według naszej receptury.

Dla urozmaicenia:

Przyprawą, która kapitalnie wzbogaca smak pieczonych ziemniaków z boczkiem, jest rozmaryn. Możesz wykorzystać również liście laurowe. Ich aromat najlepiej przeniknie do dania, jeśli w ziemniakach zapiekanych z boczkiem zrobisz niewielkie nacięcia, w których następnie umieścisz listki.