
Składniki
1.5 kilograma
10 sztuk
150 gramów
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
1 pęczek
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W dużej misce połącz przekrojone na pół ziemniaki, boczek, cebulę, olej, czosnek, majeranek i tymianek. Wymieszaj i rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem.
Krok 2
Ziemniaki wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 35- 40 min., mieszając co jakiś czas podczas pieczenia.
Krok 3
Po upieczeniu danie oprósz posiekaną natką pietruszki.

Dobra rada:
Jeśli lubisz ostre, zdecydowane smaki, idealnym dodatkiem do pieczonych ziemniaków będzie papryczka chili.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczone ziemniaki z boczkiem
Chcesz zobaczyć popularne i dobrze znane produkty w nowym wydaniu? Przygotuj ziemniaki zapiekane z boczkiem! Choć mogą nie brzmieć bardzo wytwornie, ich smak i wygląd sprawi, że zwykły, codzienny obiad zamieni się w niezapomnianą ucztę. Nie sztuką jest przygotowywać wykwintne potrawy z użyciem drogich czy egzotycznych produktów. Kreatywny szef kuchni nawet pospolite bulwy jest w stanie zamienić w fantastyczny poczęstunek. Nie wierzysz? Skorzystaj więc z naszego przepisu na ziemniaki z boczkiem z piekarnika i pozwól się przekonać, że nie ma w tym ani grama przesady. Jest za to mnóstwo smaku i cudownych aromatów!
Dla kogo?
Ziemniaki to w Polsce bardzo popularny dodatek do mięsnych i wegetariańskich dań głównych. Mimo że coraz częściej sięgamy również po różne gatunki ryżu czy kaszy, to nadal klasyczna pyra rządzi! Dzięki przepisowi na pieczone ziemniaki z boczkiem, zobaczysz je z innej, ale bardzo apetycznej perspektywy. Zamiast po raz kolejny je gotować i podawać z masłem, zaopatrz się w pachnące zioła, uruchom piec, boczek pokrój w kostkę i nastaw się na pyszny posiłek jakim są ziemniaki zapiekane z boczkiem w piekarniku.
Na jaką okazję?
Pieczone ziemniaki z boczkiem i cebulą w piekarniku to doskonałe rozwiązanie, gdy dopadnie cię tęsknota za przysmakami, przyrządzanymi na świeżym powietrzu. Brakuje ci opiekanych na grillu frykasów albo ziemniaków prosto z ogniska? We własnej kuchni również uzyskasz smakowite rezultaty. Ziemniaki pieczone z boczkiem podawaj jako uzupełnienie uroczystych obiadów, podczas których na stołach pojawiają się potrawy mięsne, w tym ulubione gulasze.
Czy wiesz, że?
Oprócz młodych ziemniaków, do pieczenia znakomicie nadają się twarde odmiany, takie jak wybierane są, chociażby do ziemniaczanych sałatek. Z czego to wynika? Zawierają stosunkowo niewiele skrobi, dzięki czemu nie rozpadają się podczas obróbki termicznej. Zwróć na to uwagę, planując zrobienie ziemniaków z boczkiem z piekarnika według naszej receptury.
Dla urozmaicenia:
Przyprawą, która kapitalnie wzbogaca smak pieczonych ziemniaków z boczkiem, jest rozmaryn. Możesz wykorzystać również liście laurowe. Ich aromat najlepiej przeniknie do dania, jeśli w ziemniakach zapiekanych z boczkiem zrobisz niewielkie nacięcia, w których następnie umieścisz listki.