Pieczone ziemniaki z boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone ziemniaki z boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

58

512 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

509 osób wydrukowało

Pobierz pdf

988 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

10 sztuk

150 gramów

1 łyżka

1 łyżka

1 pęczek

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużej misce połącz przekrojone na pół ziemniaki, boczek, cebulę, olej, czosnek, Majeranek z krajów śródziemnomorskich i Tymianek z Polski Knorr. Wymieszaj i rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem.

Krok 2

Ziemniaki wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 35- 40 min., mieszając co jakiś czas podczas pieczenia.

Krok 3

Po upieczeniu danie oprósz posiekaną natką pietruszki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre, zdecydowane smaki, idealnym dodatkiem do pieczonych ziemniaków będzie papryczka chili.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone ziemniaki z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone ziemniaki z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone ziemniaki z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone ziemniaki z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone ziemniaki z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone ziemniaki z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone ziemniaki z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone ziemniaki z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone ziemniaki z boczkiemPieczone ziemniaki z boczkiem

Chcesz zobaczyć popularne i dobrze znane produkty w nowym wydaniu? Przygotuj ziemniaki zapiekane z boczkiem! Choć mogą nie brzmieć bardzo wytwornie, ich smak i wygląd sprawi, że zwykły, codzienny obiad zamieni się w niezapomnianą ucztę. Nie sztuką jest przygotowywać wykwintne potrawy z użyciem drogich czy egzotycznych produktów. Kreatywny szef kuchni nawet pospolite bulwy jest w stanie zamienić w fantastyczny poczęstunek. Nie wierzysz? Skorzystaj więc z naszego przepisu na ziemniaki z boczkiem z piekarnika i pozwól się przekonać, że nie ma w tym ani grama przesady. Jest za to mnóstwo smaku i cudownych aromatów!

Dla kogo?

Ziemniaki to w Polsce bardzo popularny dodatek do mięsnych i wegetariańskich dań głównych. Mimo że coraz częściej sięgamy również po różne gatunki ryżu czy kaszy, to nadal klasyczna pyra rządzi! Dzięki przepisowi na pieczone ziemniaki z boczkiem, zobaczysz je z innej, ale bardzo apetycznej perspektywy. Zamiast po raz kolejny je gotować i podawać z masłem, zaopatrz się w pachnące zioła, uruchom piec, boczek pokrój w kostkę i nastaw się na pyszny posiłek jakim są ziemniaki zapiekane z boczkiem w piekarniku.

Na jaką okazję?

Pieczone ziemniaki z boczkiem i cebulą w piekarniku to doskonałe rozwiązanie, gdy dopadnie cię tęsknota za przysmakami, przyrządzanymi na świeżym powietrzu. Brakuje ci opiekanych na grillu frykasów albo ziemniaków prosto z ogniska? We własnej kuchni również uzyskasz smakowite rezultaty. Ziemniaki pieczone z boczkiem podawaj jako uzupełnienie uroczystych obiadów, podczas których na stołach pojawiają się potrawy mięsne, w tym ulubione gulasze.

Czy wiesz, że?

Oprócz młodych ziemniaków, do pieczenia znakomicie nadają się twarde odmiany, takie jak wybierane są, chociażby do ziemniaczanych sałatek. Z czego to wynika? Zawierają stosunkowo niewiele skrobi, dzięki czemu nie rozpadają się podczas obróbki termicznej. Zwróć na to uwagę, planując zrobienie ziemniaków z boczkiem z piekarnika według naszej receptury.

Dla urozmaicenia:

Przyprawą, która kapitalnie wzbogaca smak pieczonych ziemniaków z boczkiem, jest rozmaryn. Możesz wykorzystać również liście laurowe. Ich aromat najlepiej przeniknie do dania, jeśli w ziemniakach zapiekanych z boczkiem zrobisz niewielkie nacięcia, w których następnie umieścisz listki.