Pilaw- baskijska potrawa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pilaw- baskijska potrawa

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

3 sztuki

1 szczypta

2 łyżki

1 szczypta

2 szklanki

2 szklanki

500 gramów

150 gramów

5 plastrów

1 szklanka

0.5 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj dokładnie, osusz i potnij w kostkę. Papryki rozkrój na połówki i usuń nasiona, pokrój drobno.

Krok 2

Cebulę posiekaj i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj paprykę i mięso, podsmaż na złoty kolor, podlej winem, oprósz solą i pieprzem. Duś na małym ogniu przez ok.80 minut.

Krok 3

Dodaj groszek i owoce morza. Gotuj do momentu, gdy wszystkie składniki będą miękkie.

Krok 4

Ryż zeszklij na osobnym tłuszczu, podlej wrzącą wodą i wymieszaj ze szczyptą szafranu. Duś przez ok.20 minut i wymieszaj ryż z resztą potrawy.

Krok 5

Kiełbasę Chorizo i bekon potnij na mniejsze kawałki, podsmaż na tłuszczu, dodaj do mięsa i ryżu. W razie potrzeby dopraw.

Krok 6

Pilaw przed podaniem udekoruj natką pietruszki.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pilaw- baskijska potrawa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pilaw- baskijska potrawa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pilaw- baskijska potrawa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pilaw- baskijska potrawa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pilaw- baskijska potrawa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pilaw- baskijska potrawa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pilaw- baskijska potrawa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pilaw- baskijska potrawa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Kalafior smażony
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej