
Składniki
1 sztuka
1 łyżka
1 szczypta
3 sztuki
1 szczypta
2 łyżki
1 szczypta
2 szklanki
2 szklanki
500 gramów
150 gramów
5 plastrów
1 szklanka
0.5 kilograma
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj dokładnie, osusz i potnij w kostkę. Papryki rozkrój na połówki i usuń nasiona, pokrój drobno.
Krok 2
Cebulę posiekaj i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj paprykę i mięso, podsmaż na złoty kolor, podlej winem, oprósz solą i pieprzem. Duś na małym ogniu przez ok.80 minut.
Krok 3
Dodaj groszek i owoce morza. Gotuj do momentu, gdy wszystkie składniki będą miękkie.
Krok 4
Ryż zeszklij na osobnym tłuszczu, podlej wrzącą wodą i wymieszaj ze szczyptą szafranu. Duś przez ok.20 minut i wymieszaj ryż z resztą potrawy.
Krok 5
Kiełbasę Chorizo i bekon potnij na mniejsze kawałki, podsmaż na tłuszczu, dodaj do mięsa i ryżu. W razie potrzeby dopraw.
Krok 6
Pilaw przed podaniem udekoruj natką pietruszki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























