Pilaw- baskijska potrawa przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pilaw- baskijska potrawa

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

3 sztuki

1 szczypta

2 łyżki

1 szczypta

2 szklanki

2 szklanki

500 gramów

150 gramów

5 plastrów

1 szklanka

0.5 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj dokładnie, osusz i potnij w kostkę. Papryki rozkrój na połówki i usuń nasiona, pokrój drobno.

Krok 2

Cebulę posiekaj i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj paprykę i mięso, podsmaż na złoty kolor, podlej winem, oprósz solą i pieprzem. Duś na małym ogniu przez ok.80 minut.

Krok 3

Dodaj groszek i owoce morza. Gotuj do momentu, gdy wszystkie składniki będą miękkie.

Krok 4

Ryż zeszklij na osobnym tłuszczu, podlej wrzącą wodą i wymieszaj ze szczyptą szafranu. Duś przez ok.20 minut i wymieszaj ryż z resztą potrawy.

Krok 5

Kiełbasę Chorizo i bekon potnij na mniejsze kawałki, podsmaż na tłuszczu, dodaj do mięsa i ryżu. W razie potrzeby dopraw.

Krok 6

Pilaw przed podaniem udekoruj natką pietruszki.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pilaw- baskijska potrawa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pilaw- baskijska potrawa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pilaw- baskijska potrawa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pilaw- baskijska potrawa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pilaw- baskijska potrawa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pilaw- baskijska potrawa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pilaw- baskijska potrawa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej