Pilaw- baskijska potrawa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pilaw- baskijska potrawa

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

3 sztuki

1 szczypta

2 łyżki

1 szczypta

2 szklanki

2 szklanki

500 gramów

150 gramów

5 plastrów

1 szklanka

0.5 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj dokładnie, osusz i potnij w kostkę. Papryki rozkrój na połówki i usuń nasiona, pokrój drobno.

Krok 2

Cebulę posiekaj i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj paprykę i mięso, podsmaż na złoty kolor, podlej winem, oprósz solą i pieprzem. Duś na małym ogniu przez ok.80 minut.

Krok 3

Dodaj groszek i owoce morza. Gotuj do momentu, gdy wszystkie składniki będą miękkie.

Krok 4

Ryż zeszklij na osobnym tłuszczu, podlej wrzącą wodą i wymieszaj ze szczyptą szafranu. Duś przez ok.20 minut i wymieszaj ryż z resztą potrawy.

Krok 5

Kiełbasę Chorizo i bekon potnij na mniejsze kawałki, podsmaż na tłuszczu, dodaj do mięsa i ryżu. W razie potrzeby dopraw.

Krok 6

Pilaw przed podaniem udekoruj natką pietruszki.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pilaw- baskijska potrawa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pilaw- baskijska potrawa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pilaw- baskijska potrawa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pilaw- baskijska potrawa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pilaw- baskijska potrawa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pilaw- baskijska potrawa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pilaw- baskijska potrawa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pilaw- baskijska potrawa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Makaron ze szpinakiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej