Biała kiełbasa pieczona w winie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Biała kiełbasa pieczona w winie

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

100 mililitrów

6 łyżek

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1 sztuka

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj oliwę, majeranek, sól ziołową, pieprz cytrynowy, kminek, lubczyk i imbir. Cebulę pokrój w półplasterki.

Krok 2

Do naczynia żaroodpornego włóż kiełbasę, cebulę, posyp pokruszonymi kostkami czosnku i zalej zalewą. Dodaj połowę wina.

Krok 3

Piecz w 180 stopniach aż do zrumienienia. W połowie pieczenia przewróć kiełbasę na drugą stronę, polej resztą wina i znów piecz do zrumienienia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Biała kiełbasa pieczona w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Biała kiełbasa pieczona w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Biała kiełbasa pieczona w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Biała kiełbasa pieczona w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Biała kiełbasa pieczona w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Biała kiełbasa pieczona w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Biała kiełbasa pieczona w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Biała kiełbasa pieczona w winie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej