Omlet z szynką

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

1

23 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

5 dekagramów

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj mleko z jajkiem, dopraw szczyptą Delikatu Knorr.

Krok 2

Zdejmij omlet z patelni, odczekaj kilka minut - do momentu, gdy ostygnie. Połóż na omlecie plaster szynki.

Krok 3

Zwiń jak roladę i odłóż (w tym czasie omlet przenika aromatem szynki). Grubość omletu jest dowolna - jeśli jest wyjątkowo grupy, możesz do środka włożyć kilka plastrów szynki. * Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Krok 4

Na patelni rozgrzej masło* i usmaż na nim omlet.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Omlet z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Omlet z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Omlet z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Omlet z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Omlet z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Omlet z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Omlet z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Omlet z szynkąOmlet z szynką

Jeśli preferujesz ciepłe śniadania, przyrządź omlet z szynką według tego przepisu. Jego przygotowanie jest proste i szybkie. Poza tym ma dodatkową zaletę – podstawową wersję możesz dowolnie urozmaicać o różne składniki. Omlet przyrządza się z roztrzepanych jajek połączonych z mlekiem. Warto zadbać o to, aby w trakcie mieszania, pojawiły się w jajecznej masie pęcherzyki powietrza. Dzięki temu omlet będzie puszysty. Gotową masę wystarczy doprawić, np. pieprzem i słodką papryką, a następnie podsmażyć na patelni z obu stron – omlet powinien zyskać złocisty kolor. Wędlinę dodaj do niego w trakcie przekręcania placka lub już po zdjęciu z ognia. Dobrze skomponuje się z nim polędwica, wędzony boczek czy kawałki kiełbasy wiejskiej. Omlet podawaj na ciepło, oprószony posiekanym szczypiorkiem. Będzie smakować ze świeżym i chrupiącym pieczywem. Jako dodatek do niego sprawdzą się również pomidory, cebula sałatkowa czy podsmażone pieczarki. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na smaczny omlet z szynką. Życzymy smacznego.