Omlet z całych jaj z wędzoną szynką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Omlet z szynką

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

1

heart
23 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

5 dekagramów

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj mleko z jajkiem, dopraw szczyptą Delikatu Knorr.

Krok 2

Zdejmij omlet z patelni, odczekaj kilka minut - do momentu, gdy ostygnie. Połóż na omlecie plaster szynki.

Krok 3

Zwiń jak roladę i odłóż (w tym czasie omlet przenika aromatem szynki). Grubość omletu jest dowolna - jeśli jest wyjątkowo grupy, możesz do środka włożyć kilka plastrów szynki. * Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Krok 4

Na patelni rozgrzej masło* i usmaż na nim omlet.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Omlet z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Omlet z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Omlet z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Omlet z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Omlet z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Omlet z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Omlet z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Omlet z szynką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Harataniec
czas przygotowania
70 min.
stopień trudności

średnie

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Omlet z szynkąOmlet z szynką

Jeśli preferujesz ciepłe śniadania, przyrządź omlet z szynką według tego przepisu. Jego przygotowanie jest proste i szybkie. Poza tym ma dodatkową zaletę – podstawową wersję możesz dowolnie urozmaicać o różne składniki. Omlet przyrządza się z roztrzepanych jajek połączonych z mlekiem. Warto zadbać o to, aby w trakcie mieszania, pojawiły się w jajecznej masie pęcherzyki powietrza. Dzięki temu omlet będzie puszysty. Gotową masę wystarczy doprawić, np. pieprzem i słodką papryką, a następnie podsmażyć na patelni z obu stron – omlet powinien zyskać złocisty kolor. Wędlinę dodaj do niego w trakcie przekręcania placka lub już po zdjęciu z ognia. Dobrze skomponuje się z nim polędwica, wędzony boczek czy kawałki kiełbasy wiejskiej. Omlet podawaj na ciepło, oprószony posiekanym szczypiorkiem. Będzie smakować ze świeżym i chrupiącym pieczywem. Jako dodatek do niego sprawdzą się również pomidory, cebula sałatkowa czy podsmażone pieczarki. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na smaczny omlet z szynką. Życzymy smacznego.