Omlet z całych jaj z wędzoną szynką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Omlet z szynką

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

1

heart
23 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

5 dekagramów

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj mleko z jajkiem, dopraw szczyptą Delikatu Knorr.

Krok 2

Zdejmij omlet z patelni, odczekaj kilka minut - do momentu, gdy ostygnie. Połóż na omlecie plaster szynki.

Krok 3

Zwiń jak roladę i odłóż (w tym czasie omlet przenika aromatem szynki). Grubość omletu jest dowolna - jeśli jest wyjątkowo grupy, możesz do środka włożyć kilka plastrów szynki. * Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Krok 4

Na patelni rozgrzej masło* i usmaż na nim omlet.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Omlet z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Omlet z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Omlet z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Omlet z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Omlet z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Omlet z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Omlet z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Omlet z szynką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Omlet z szynkąOmlet z szynką

Jeśli preferujesz ciepłe śniadania, przyrządź omlet z szynką według tego przepisu. Jego przygotowanie jest proste i szybkie. Poza tym ma dodatkową zaletę – podstawową wersję możesz dowolnie urozmaicać o różne składniki. Omlet przyrządza się z roztrzepanych jajek połączonych z mlekiem. Warto zadbać o to, aby w trakcie mieszania, pojawiły się w jajecznej masie pęcherzyki powietrza. Dzięki temu omlet będzie puszysty. Gotową masę wystarczy doprawić, np. pieprzem i słodką papryką, a następnie podsmażyć na patelni z obu stron – omlet powinien zyskać złocisty kolor. Wędlinę dodaj do niego w trakcie przekręcania placka lub już po zdjęciu z ognia. Dobrze skomponuje się z nim polędwica, wędzony boczek czy kawałki kiełbasy wiejskiej. Omlet podawaj na ciepło, oprószony posiekanym szczypiorkiem. Będzie smakować ze świeżym i chrupiącym pieczywem. Jako dodatek do niego sprawdzą się również pomidory, cebula sałatkowa czy podsmażone pieczarki. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na smaczny omlet z szynką. Życzymy smacznego.