
Składniki
1 szczypta
1 łyżka
3 sztuki
1 szczypta
2 sztuki
2 łyżki
1 kilogram
3 sztuki
20 dekagramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwiczki umyj, osusz, posyp solą i pieprzem, po czym obsmaż na maśle*. Przełóż do natłuszczonego i posypanego bułką naczynia żaroodpornego.
Krok 2
Migdały sparz, drobno pokrój.
Krok 3
Żółtka posiekaj, wymieszaj z migdałami, dodaj posiekane ziołami, przypraw solą i pieprzem.
Krok 4
Masą zalej polędwiczki i zapiekaj około 15 minut w temperaturze 200 stopni. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























