
Składniki
3 łyżki
50 gramów
1.5 łyżeczki
3 sztuki
200 gramów
2 sztuki
50 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż opłucz pod zimną wodą, wrzuć do garnka, zalej i gotuj przez 15 minut pod przykryciem.
Krok 2
Krewetki umyj i posól, a jajka ubij wraz z łyżeczką przyprawy pięć smaków.
Krok 3
Cebule posiekaj i dodaj do jajka.
Krok 4
Na rozgrzanym oleju usmaż cienki omlet i pokrój go na kwadraty o boku 1,5 cm. W taki sam sposób pokrój szynkę.
Krok 5
Na kolejnej łyżce oleju smaż krewetki przez minutę, po czym dodaj szynkę, groszek i smaż jeszcze przez 2 minuty.
Krok 6
Zdejmij z patelni, a na ostatniej łyżce oleju podsmaż ryż
Krok 7
Dodaj krewetki, szynkę, groszek i pokrojony omlet. Wszystko wymieszaj, dodaj pozostałą przyprawę i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Do potraw chińskich Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej