Krewetki po kantońsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetki po kantońsku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

50 gramów

1.5 łyżeczki

3 sztuki

200 gramów

2 sztuki

50 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż opłucz pod zimną wodą, wrzuć do garnka, zalej i gotuj przez 15 minut pod przykryciem.

Krok 2

Krewetki umyj i posól, a jajka ubij wraz z łyżeczką przyprawy pięć smaków.

Krok 3

Cebule posiekaj i dodaj do jajka.

Krok 4

Na rozgrzanym oleju usmaż cienki omlet i pokrój go na kwadraty o boku 1,5 cm. W taki sam sposób pokrój szynkę.

Krok 5

Na kolejnej łyżce oleju smaż krewetki przez minutę, po czym dodaj szynkę, groszek i smaż jeszcze przez 2 minuty.

Krok 6

Zdejmij z patelni, a na ostatniej łyżce oleju podsmaż ryż

Krok 7

Dodaj krewetki, szynkę, groszek i pokrojony omlet. Wszystko wymieszaj, dodaj pozostałą przyprawę i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki po kantońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki po kantońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki po kantońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki po kantońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki po kantońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki po kantońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki po kantońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetki po kantońsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej