
Składniki
3 łyżki
50 gramów
1.5 łyżeczki
3 sztuki
200 gramów
2 sztuki
50 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż opłucz pod zimną wodą, wrzuć do garnka, zalej i gotuj przez 15 minut pod przykryciem.
Krok 2
Krewetki umyj i posól, a jajka ubij wraz z łyżeczką przyprawy pięć smaków.
Krok 3
Cebule posiekaj i dodaj do jajka.
Krok 4
Na rozgrzanym oleju usmaż cienki omlet i pokrój go na kwadraty o boku 1,5 cm. W taki sam sposób pokrój szynkę.
Krok 5
Na kolejnej łyżce oleju smaż krewetki przez minutę, po czym dodaj szynkę, groszek i smaż jeszcze przez 2 minuty.
Krok 6
Zdejmij z patelni, a na ostatniej łyżce oleju podsmaż ryż
Krok 7
Dodaj krewetki, szynkę, groszek i pokrojony omlet. Wszystko wymieszaj, dodaj pozostałą przyprawę i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Do potraw chińskich Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej