Składniki
200 gramów
50 gramów
50 gramów
50 gramów
2 sztuki
3 sztuki
1.5 łyżeczki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż opłucz pod zimną wodą, wrzuć do garnka, zalej i gotuj przez 15 minut pod przykryciem.
Krok 2
Krewetki umyj i posól, a jajka ubij wraz z łyżeczką przyprawy pięć smaków.
Krok 3
Cebule posiekaj i dodaj do jajka.
Krok 4
Na rozgrzanym oleju usmaż cienki omlet i pokrój go na kwadraty o boku 1,5 cm. W taki sam sposób pokrój szynkę.
Krok 5
Na kolejnej łyżce oleju smaż krewetki przez minutę, po czym dodaj szynkę, groszek i smaż jeszcze przez 2 minuty.
Krok 6
Zdejmij z patelni, a na ostatniej łyżce oleju podsmaż ryż
Krok 7
Dodaj krewetki, szynkę, groszek i pokrojony omlet. Wszystko wymieszaj, dodaj pozostałą przyprawę i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej