Makaron z tuńczykiem i warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z tuńczykiem

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
15 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 gram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozmieszaj Fix Spaghetti Napoli Knorr z 300 ml zimnej wody (ok. 1,5 szklanki).

Krok 2

Makaron ugotuj al dente, po czym odcedź go. Warzywa umyj i obierz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a marchewkę i cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Krok 3

Rozmieszany sos wlej na patelnię. Warzywa duś do miękkości.

Krok 4

Dodaj odsączone: tuńczyka i groszek. Gotuj jeszcze przez chwilę, a następnie wymieszaj z ugotowanym makaronem. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii.

Krok 5

Na rozgrzanej patelni zeszklij cebule, dodaj marchewkę i cukinię. Smaż ok. 2 minuty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kociołek warzywny
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

średnie

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z tuńczykiemMakaron z tuńczykiem

Wybierz swój ulubiony makaron i przygotuj go z tuńczykiem oraz aromatycznym sosem z cukinią oraz marchewką. Dobrze sprawdzi się w tym przypadku penne (rurki), popularne spaghetti lub farfalle (kokardki). Możesz też wybrać duże muszle makaronowe, przygotować nieco gęstszy sos z większą ilością warzyw i tuńczyka, zamieniając go w nadzienie. Tak przygotowane danie polej pomidorowym sosem, posyp startym żółtym serem i zapiecz. Potrawa dobrze będzie się też komponowała z wiórkami parmezanu lub nieco twardszym serem cheddar. Przed podaniem udekoruj ją listkami świeżej bazylii lub posyp natką pietruszki bądź posiekaną kolendrą. Możesz też ozdobić ją ćwiartkami pomidorów koktajlowych. Makaron z tuńczykiem to uniwersalna potrawa, którą możesz przygotowywać przez cały rok, zarówno na obiad, lunch, jak i na ciepłą kolację. Jeśli nie masz pod ręką cukinii, możesz zastąpić ją np. czerwoną lub zieloną papryką oraz pomidorami. Do sosu dodaj wybrane zioła, w zależności od swoich upodobań wzmacniając jego smak. Jaki jest Twój ulubiony makaron, który wykorzystasz do proponowanego przepisu?