Składniki
20 dekagramów
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 gram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozmieszaj Fix Spaghetti Napoli Knorr z 300 ml zimnej wody (ok. 1,5 szklanki).
Krok 2
Makaron ugotuj al dente, po czym odcedź go. Warzywa umyj i obierz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a marchewkę i cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Krok 3
Rozmieszany sos wlej na patelnię. Warzywa duś do miękkości.
Krok 4
Dodaj odsączone: tuńczyka i groszek. Gotuj jeszcze przez chwilę, a następnie wymieszaj z ugotowanym makaronem. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii.
Krok 5
Na rozgrzanej patelni zeszklij cebule, dodaj marchewkę i cukinię. Smaż ok. 2 minuty.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron z tuńczykiem
Wybierz swój ulubiony makaron i przygotuj go z tuńczykiem oraz aromatycznym sosem z cukinią oraz marchewką. Dobrze sprawdzi się w tym przypadku penne (rurki), popularne spaghetti lub farfalle (kokardki). Możesz też wybrać duże muszle makaronowe, przygotować nieco gęstszy sos z większą ilością warzyw i tuńczyka, zamieniając go w nadzienie. Tak przygotowane danie polej pomidorowym sosem, posyp startym żółtym serem i zapiecz. Potrawa dobrze będzie się też komponowała z wiórkami parmezanu lub nieco twardszym serem cheddar. Przed podaniem udekoruj ją listkami świeżej bazylii lub posyp natką pietruszki bądź posiekaną kolendrą. Możesz też ozdobić ją ćwiartkami pomidorów koktajlowych. Makaron z tuńczykiem to uniwersalna potrawa, którą możesz przygotowywać przez cały rok, zarówno na obiad, lunch, jak i na ciepłą kolację. Jeśli nie masz pod ręką cukinii, możesz zastąpić ją np. czerwoną lub zieloną papryką oraz pomidorami. Do sosu dodaj wybrane zioła, w zależności od swoich upodobań wzmacniając jego smak. Jaki jest Twój ulubiony makaron, który wykorzystasz do proponowanego przepisu?