Makaron z tuńczykiem i warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z tuńczykiem

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
15 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 gram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozmieszaj Fix Spaghetti Napoli Knorr z 300 ml zimnej wody (ok. 1,5 szklanki).

Krok 2

Makaron ugotuj al dente, po czym odcedź go. Warzywa umyj i obierz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a marchewkę i cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Krok 3

Rozmieszany sos wlej na patelnię. Warzywa duś do miękkości.

Krok 4

Dodaj odsączone: tuńczyka i groszek. Gotuj jeszcze przez chwilę, a następnie wymieszaj z ugotowanym makaronem. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii.

Krok 5

Na rozgrzanej patelni zeszklij cebule, dodaj marchewkę i cukinię. Smaż ok. 2 minuty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Sałatka jarzynowa
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z tuńczykiemMakaron z tuńczykiem

Wybierz swój ulubiony makaron i przygotuj go z tuńczykiem oraz aromatycznym sosem z cukinią oraz marchewką. Dobrze sprawdzi się w tym przypadku penne (rurki), popularne spaghetti lub farfalle (kokardki). Możesz też wybrać duże muszle makaronowe, przygotować nieco gęstszy sos z większą ilością warzyw i tuńczyka, zamieniając go w nadzienie. Tak przygotowane danie polej pomidorowym sosem, posyp startym żółtym serem i zapiecz. Potrawa dobrze będzie się też komponowała z wiórkami parmezanu lub nieco twardszym serem cheddar. Przed podaniem udekoruj ją listkami świeżej bazylii lub posyp natką pietruszki bądź posiekaną kolendrą. Możesz też ozdobić ją ćwiartkami pomidorów koktajlowych. Makaron z tuńczykiem to uniwersalna potrawa, którą możesz przygotowywać przez cały rok, zarówno na obiad, lunch, jak i na ciepłą kolację. Jeśli nie masz pod ręką cukinii, możesz zastąpić ją np. czerwoną lub zieloną papryką oraz pomidorami. Do sosu dodaj wybrane zioła, w zależności od swoich upodobań wzmacniając jego smak. Jaki jest Twój ulubiony makaron, który wykorzystasz do proponowanego przepisu?