Makaron z tuńczykiem

Autor: tommy tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

15 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

1 gram

0

2 sztuki

1 sztuka

20 dekagramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozmieszaj Fix Spaghetti Napoli Knorr z 300 ml zimnej wody (ok. 1,5 szklanki).

Krok 2

Makaron ugotuj al dente, po czym odcedź go. Warzywa umyj i obierz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a marchewkę i cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Krok 3

Rozmieszany sos wlej na patelnię. Warzywa duś do miękkości.

Krok 4

Dodaj odsączone: tuńczyka i groszek. Gotuj jeszcze przez chwilę, a następnie wymieszaj z ugotowanym makaronem. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii.

Krok 5

Na rozgrzanej patelni zeszklij cebule, dodaj marchewkę i cukinię. Smaż ok. 2 minuty.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z tuńczykiemMakaron z tuńczykiem

Wybierz swój ulubiony makaron i przygotuj go z tuńczykiem oraz aromatycznym sosem z cukinią oraz marchewką. Dobrze sprawdzi się w tym przypadku penne (rurki), popularne spaghetti lub farfalle (kokardki). Możesz też wybrać duże muszle makaronowe, przygotować nieco gęstszy sos z większą ilością warzyw i tuńczyka, zamieniając go w nadzienie. Tak przygotowane danie polej pomidorowym sosem, posyp startym żółtym serem i zapiecz. Potrawa dobrze będzie się też komponowała z wiórkami parmezanu lub nieco twardszym serem cheddar. Przed podaniem udekoruj ją listkami świeżej bazylii lub posyp natką pietruszki bądź posiekaną kolendrą. Możesz też ozdobić ją ćwiartkami pomidorów koktajlowych. Makaron z tuńczykiem to uniwersalna potrawa, którą możesz przygotowywać przez cały rok, zarówno na obiad, lunch, jak i na ciepłą kolację. Jeśli nie masz pod ręką cukinii, możesz zastąpić ją np. czerwoną lub zieloną papryką oraz pomidorami. Do sosu dodaj wybrane zioła, w zależności od swoich upodobań wzmacniając jego smak. Jaki jest Twój ulubiony makaron, który wykorzystasz do proponowanego przepisu?