Makaron w sosie pomidorowym z pietruszką
łatwe
155 osób zapisało
Składniki
300 gramów
1 opakowanie
400 gramów
1 pęczek
1 sztuka
2 łyżki
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż, aż będzie rumiana. Makaron ugotuj.
Krok 2
Dodaj posiekane pomidory z sokiem.
Krok 3
Dodaj Fix Knorr oraz pół szklanki wody. Wszystko wymieszaj i gotuj około 10 minut.
Krok 4
Wsyp ugotowany makaron do sosu, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Wszystko zagotuj, wymieszaj i natychmiast podawaj. Włoski makaron serwuj posypany startym serem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron w sosie pomidorowym z pietruszką
Któż nie lubi makaronu w gęstym sosie ze słodkich pomidorów z ziołami? Nasze kokardki w sosie pomidorowym z pachnącą pietruszką to idealna propozycja nie tylko dla smakoszy włoskiej kuchni. Danie doskonale nada się na obiad lub kolację, z powodzeniem też możesz je spakować do plastikowego pojemnika i odgrzać w przerwie obiadowej w pracy, na drugi dzień po przygotowaniu. Cały smak tej potrawy tkwi w aromatycznym, wyśmienitym sosie, który przyrządzisz na bazie cebuli, pomidorów z puszki, Fixu Knorr oraz wody. Do tego wybornego sosu idealnie pasuje makaron ugotowany al dente. Proponujemy użyć kokardek, ale jeśli ich nie masz, możesz je zastąpić innym makaronem, który akurat masz w domu, nadadzą się penne, świderki czy spaghetti. Gotowe danie posyp startym serem np. parmezanem. Na koniec udekoruj świeżo posiekaną pietruszką, która nada potrawie dodatkowego aromatu i koloru.