Makaron z pietruszką i pomidorami - z natką | Przepisy.pl pixel

Makaron w sosie pomidorowym z pietruszką

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

heart
609 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

59 osób wydrukowało

Pobierz pdf

241 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

400 gramów

1 pęczek

1 sztuka

2 łyżki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż, aż będzie rumiana. Makaron ugotuj.

Makaron w sosie pomidorowym z pietruszką - Krok 1

Krok 2

Dodaj posiekane pomidory z sokiem.

Makaron w sosie pomidorowym z pietruszką - Krok 2

Krok 3

Dodaj Fix Knorr oraz pół szklanki wody. Wszystko wymieszaj i gotuj około 10 minut.

Makaron w sosie pomidorowym z pietruszką - Krok 3

Krok 4

Wsyp ugotowany makaron do sosu, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Wszystko zagotuj, wymieszaj i natychmiast podawaj. Włoski makaron serwuj posypany startym serem.

Makaron w sosie pomidorowym z pietruszką - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron w sosie pomidorowym z pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron w sosie pomidorowym z pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron w sosie pomidorowym z pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron w sosie pomidorowym z pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron w sosie pomidorowym z pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron w sosie pomidorowym z pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron w sosie pomidorowym z pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron w sosie pomidorowym z pietruszką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Klasyczne ragout bolognese
czas przygotowania
50 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron w sosie pomidorowym z pietruszkąMakaron w sosie pomidorowym z pietruszką

Któż nie lubi makaronu w gęstym sosie ze słodkich pomidorów z ziołami? Nasze kokardki w sosie pomidorowym z pachnącą pietruszką to idealna propozycja nie tylko dla smakoszy włoskiej kuchni. Danie doskonale nada się na obiad lub kolację, z powodzeniem też możesz je spakować do plastikowego pojemnika i odgrzać w przerwie obiadowej w pracy, na drugi dzień po przygotowaniu. Cały smak tej potrawy tkwi w aromatycznym, wyśmienitym sosie, który przyrządzisz na bazie cebuli, pomidorów z puszki, Fixu Knorr oraz wody. Do tego wybornego sosu idealnie pasuje makaron ugotowany al dente. Proponujemy użyć kokardek, ale jeśli ich nie masz, możesz je zastąpić innym makaronem, który akurat masz w domu, nadadzą się penne, świderki czy spaghetti. Gotowe danie posyp startym serem np. parmezanem. Na koniec udekoruj świeżo posiekaną pietruszką, która nada potrawie dodatkowego aromatu i koloru.