Makaron z pietruszką i pomidorami - z natką | Przepisy.pl pixel

Makaron w sosie pomidorowym z pietruszką

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

heart
609 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

59 osób wydrukowało

Pobierz pdf

241 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

400 gramów

1 pęczek

1 sztuka

2 łyżki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż, aż będzie rumiana. Makaron ugotuj.

Makaron w sosie pomidorowym z pietruszką - Krok 1

Krok 2

Dodaj posiekane pomidory z sokiem.

Makaron w sosie pomidorowym z pietruszką - Krok 2

Krok 3

Dodaj Fix Knorr oraz pół szklanki wody. Wszystko wymieszaj i gotuj około 10 minut.

Makaron w sosie pomidorowym z pietruszką - Krok 3

Krok 4

Wsyp ugotowany makaron do sosu, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Wszystko zagotuj, wymieszaj i natychmiast podawaj. Włoski makaron serwuj posypany startym serem.

Makaron w sosie pomidorowym z pietruszką - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron w sosie pomidorowym z pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron w sosie pomidorowym z pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron w sosie pomidorowym z pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron w sosie pomidorowym z pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron w sosie pomidorowym z pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron w sosie pomidorowym z pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron w sosie pomidorowym z pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron w sosie pomidorowym z pietruszką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron w sosie pomidorowym z pietruszkąMakaron w sosie pomidorowym z pietruszką

Któż nie lubi makaronu w gęstym sosie ze słodkich pomidorów z ziołami? Nasze kokardki w sosie pomidorowym z pachnącą pietruszką to idealna propozycja nie tylko dla smakoszy włoskiej kuchni. Danie doskonale nada się na obiad lub kolację, z powodzeniem też możesz je spakować do plastikowego pojemnika i odgrzać w przerwie obiadowej w pracy, na drugi dzień po przygotowaniu. Cały smak tej potrawy tkwi w aromatycznym, wyśmienitym sosie, który przyrządzisz na bazie cebuli, pomidorów z puszki, Fixu Knorr oraz wody. Do tego wybornego sosu idealnie pasuje makaron ugotowany al dente. Proponujemy użyć kokardek, ale jeśli ich nie masz, możesz je zastąpić innym makaronem, który akurat masz w domu, nadadzą się penne, świderki czy spaghetti. Gotowe danie posyp startym serem np. parmezanem. Na koniec udekoruj świeżo posiekaną pietruszką, która nada potrawie dodatkowego aromatu i koloru.