Cukier brązowy a trzcinowy – czy to to samo?

Odmian cukru jest kilka, a to może wprowadzać małe zamieszanie i trudność w rozpoznaniu poszczególnych rodzajów i ich zastosowania. Co różni cukier brązowy a trzcinowy – na czym polega różnica i czy w ogóle istnieje? Cukier brązowy wygląda tak samo, jak trzcinowy, ale jest całkowicie innym produktem.

Brązowy cukier a trzcinowy – jaka jest różnica?

Cukier brązowy a trzcinowy – jakie są między nimi różnice? Cukier trzcinowy nie jest tym samym, co cukier brązowy, chociaż te produkty wyglądają bardzo podobnie. Brązowy cukier to zwyczajny biały cukier z buraka cukrowego poddany procesowi rafinacji, ale znacznie droższy niż cukier biały. Cukrem brązowym potocznie nazywa się również cukier z trzciny cukrowej, który jest nierafinowany i zawiera w sobie barwiącą melasę. Powodem wyższej ceny cukru brązowego jest zwykle brak świadomości klientów. Jaki cukier lepszy – trzcinowy czy brązowy? Wiele osób utożsamia cukier brązowy z cukrem trzcinowym i myśli, że jest to produkt wyższej jakości, lepszy lub wyprodukowany w jakiejś specjalnej technologii, a więc jego wyższa cena jest zasadna. Niestety nie ma to nic wspólnego z prawdą. Oba cukry mogą być jednak stosowane podobnie, np. do naleśników, herbaty czy gofrów.

Cukier trzcinowy jest rodzajem cukru produkowanego z trzciny cukrowej i występuje zwykle w postaci nierafinowanej, ale dostępny jest też w formie oczyszczonej. Ten produkt powstaje w procesie krystalizacji, wirowania, mycia i suszenia. Cukier trzcinowy występuje w dwóch odmianach kolorystycznych: jasnej i ciemniejszej, w zależności od zawartości melasy odpowiadającej za jego kolor. Cukier z trzciny cukrowej nie jest tak mocno oczyszczony, jak cukier z buraków. Cukier brązowy jest natomiast zwyczajnym białym cukrem barwionym karmelem, a to barwienie ma imitować cukier trzcinowy. Proces produkcji brązowego cukru pokrywa się z procesem produkcji białego cukru z wyjątkiem tej ostatniej fazy, czyli barwienia, które sprawia, że te dwa produkty wyglądają podobnie. Cukier brązowy ma lekko karmelowy posmak o intensywności zależnej od partii i producenta. Jedne cukry mają barwę ciemniejszą, inne jaśniejszą, a intensywność koloru jest zależna od ilości karmelu.

Czy cukier trzcinowy to cukier brązowy?

Czy cukier brązowy a trzcinowy to to samo? Na pierwszy rzut oka cukier trzcinowy jest cukrem brązowym, ale tylko pod względem wyglądu. Trzcinowy cukier może do złudzenia przypominać cukier brązowy, chociaż będą to dwa całkiem różne produkty. Jedyną cechą wspólną obu tych cukrów jest barwa. Cukier brązowy jest pakowany podobnie do trzcinowego, co może wprowadzać w błąd i powodować nieprzemyślane zakupy. Karmelowy kolor opakowania wcale nie oznacza, że mamy do czynienia z cukrem trzcinowym.

Lepszy cukier trzcinowy czy brązowy?

Cukier trzcinowy wypada nieco lepiej od cukru brązowego produkowanego z buraków cukrowych. Pod względem smakowym opinie są różne. Jedni preferują cukier trzcinowy i uważają, że odznacza się zdecydowanie lepszym smakiem niż brązowy, z kolei dla innych to brązowy cukier jest tym lepszym. Najlepiej samodzielnie przetestować oba cukry od różnych producentów i wyrobić sobie własne zdanie.

Do czego stosować cukier trzcinowy i brązowy?

Cukier z trzciny cukrowej może być stosowany do różnego rodzaju deserów i ciast, np. szarlotki z kruszonką, kruchych ciasteczek i sernika na biszkoptach. Cukier trzcinowy może być dodawany też do zimnych napojów.

Cukier brązowy pasuje do herbaty, ciasta z agrestem, sosu BBQ, kawy oraz marynat do mięsa.

Oba cukry mogą być stosowane zamiennie, bo ostatecznie mają prawie identyczny poziom słodkości i w potrawach oraz napojach będą miały zastosowanie w takich samych lub bardzo podobnych proporcjach.