Sernik na biszkoptach z budyniem - prosty przepis | Przepisy.pl pixel

Sernik na biszkoptach

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

51

heart
344 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

343 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1226 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

16 sztuk

1 kilogram

3 łyżki

180 gramów

4 sztuki

100 gramów

frużelina wiśniowa:

450 gramów

2 łyżki

4 łyżki

0.5 sztuki

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na spód tortownicy, pokrytej papierem do pieczenia, wyłóż biszkopty.

Sernik na biszkoptach - Krok 1

Krok 2

Masło roztop. Ser twarogowy zmiksuj z budyniem waniliowym (proszkiem) i cukrem. Dodaj jajka i roztopione masło – zmiksuj krótko, tylko do połączenia się składników.

Sernik na biszkoptach - Krok 2

Krok 3

Masę twarogową wylej delikatnie na ułożone biszkopty. Włóż sernik do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz 60 minut. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik do wystudzenia.

Sernik na biszkoptach - Krok 3

Krok 4

Przygotuj frużelinę. Do garnka dodaj mrożone wiśnie i wodę. Podgrzewaj całość kilka minut - od czasu do czasu mieszając. Gdy wiśnie się całkowicie rozmrożą, dodaj cukier trzcinowy i sok wyciśnięty z cytryny. Doprowadź do zagotowania. Odlej 6 łyżek soku, które puściły wiśnie. Dodaj do niego mąkę ziemniaczaną - wymieszaj i wlej do wiśni. Mieszaj całość do zgęstnienia. Po wystudzeniu udekoruj frużeliną wiśniową sernik.

Sernik na biszkoptach - Krok 4
9

Opinie o przepisie

  • aga

    aga , 19.11.2023

    bardzo dobry, polecam przepis zrobiłam na spodzie biszkoptowym z fruzeliną z malin

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Dębiec

    Magdalena Dębiec , 04.12.2021

    Jaka wielkość brytfanny?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Magdalena

    Magdalena , 04.12.2021

    Czy może być użyty ser twarogowy z wiaderka?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)
  • Magdalena

    Magdalena , 04.12.2021

    Jakie wymiary tortownicy?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ciasteczko

    Ciasteczko , 29.05.2021

    Bardzo dziękuję za ten przepis! Przygotowałam ciasto na Dzień Matki. Proste, szybkie, lekkie, smaczne! Idealne na gorące dni i dla osób które nie lubią pięć. Lekko zmodyfikowałam przepis ( maliny zamiast wiśni). Wyszło rewelacyjnie. Nawet moja Mama, gospodyni pierwszej klasy przyznała, że ciasto było pyszne!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik na biszkoptach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik na biszkoptach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik na biszkoptach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik na biszkoptach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik na biszkoptach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik na biszkoptach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik na biszkoptach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik na biszkoptach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik na biszkoptachSernik na biszkoptach

Delikatny, ciasteczkowy spód sernika na biszkoptach świetnie łączy się z masą serową, która została dopełniona budyniem waniliowym. Dzięki tej recepturze nie będziecie musieli obawiać się o umiejętne wyrobienie biszkoptu – w sam raz dla początkujących.

Dla kogo?

Z różnego rodzaju sposobami na serniki jesteście dobrze zaznajomieni? W takim razie nasz przepis na sernik na biszkoptach wykorzystajcie jako pretekst do wypróbowania domowej frużeliny. Zawsze warto zdobywać kolejne doświadczenia.

Na jaką okazję?

Prosty sernik pieczony na biszkoptach sprawdzi się zwłaszcza w tych momentach, kiedy na przygotowanie bardziej złożonych specjałów nie wystarcza Wam czasu. Idealna opcja, kiedy macie do zorganizowania duże przyjęcie.

Czy wiesz, że?

Do zrobienia frużeliny nadają się także owoce leśne, truskawki, czereśnie i porzeczki.

Dla urozmaicenia:

Frużelina to niezwykle uniwersalny dodatek do słodkich przysmaków. Wykorzystacie ją nie tylko w przepisie na puszysty sernik z biszkoptów, lecz także jako urozmaicenie gofrów, deserów lodowych oraz naleśników.