Cukier wanilinowy – z czego jest zrobiony? Jak powstaje?

Czy wiecie, że cukier wanilinowy to nie to samo, co cukier waniliowy? Z czego jest cukier wanilinowy i jak powstaje? Lepiej wybrać cukier waniliowy czy wanilinowy? Razem z nami poznajcie cechy, jakimi różnią się oba produkty.

Z czego jest cukier wanilinowy?

Zastanawiacie się, z czego jest zrobiony cukier wanilinowy? Myślicie, że to cukier aromatyzowany wanilią? Nic podobnego. Cukier wanilinowy nie jest tym samym co cukier waniliowy. Waniliowy cukier powstaje z cukru buraczanego połączonego z ekstraktem z wanilii i laskami wanilii, a cukier wanilinowy to chemiczny odpowiednik cukru waniliowego zawierający w składzie wanilinę lub etylowanilinę. Wanilina jest związkiem organicznym występującym w laskach wanilii odpowiadającym za jej zapach i smak. Koszt pozyskania jednego kilograma naturalnej waniliny wynosi aż 4000 dolarów, natomiast uzyskanie takiej samej ilości syntetycznej waniliny kosztuje zaledwie 12-15 dolarów. Z uwagi na ten wysoki koszt naturalną wanilinę najczęściej pozyskuje się syntetycznie z miazgi drzewnej.

Cukier wanilinowy – z czego jest zrobiony?

Cukier wanilinowy z uwagi na syntetyczne pochodzenie jest tańszy, ale jednocześnie cechuje się słabszym aromatem niż cukier waniliowy. Z czego powstaje cukier wanilinowy na drodze sztucznej produkcji na skalę przemysłową? Ten cukier to nic innego jak zwykły biały cukier wymieszany z waniliną. Kiedyś wanilina do cukru była pozyskiwana najczęściej z ligniny, ale dzisiaj produkuje się ją ze związku o nazwie gwajakol. Gotowy cukier wanilinowy z syntetyczną waniliną jest nieodłącznym składnikiem ciast, w tym sernika lub kruchych ciasteczek.