Ciasto z agrestem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Ciasto z agrestem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

88

419 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
105 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1288 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2073 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

kruszonka:

80 gramów

0.5 szklanki

0.75 szklanki

1 łyżeczka

ciasto:

2.5 szklanki

3 sztuki

1 łyżeczka

225 gramów

300 gramów

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie ciasta zaczynamy od kruszonki. Wszystkie składniki na ciasto i kruszonkę warto wyjąć chwilę wcześniej z lodówki. Masło, cukier, mąkę i cynamon dodajemy do miski i ręką wyrabiamy do uzyskania kruszonki. Odstawiamy miskę na 1 h do lodówki.

Krok 2

Masło do przygotowania ciasta wkładamy do miski, dodajemy cukier. Miksujemy, dodajemy pozostałe składniki: jajka, w małych ilościach mąkę, proszek do pieczenia. Miksujemy do momentu połączenia składników.

Krok 3

Blachę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę na ciasto. Umytym i oczyszczonym agrestem posypujemy równomiernie ciasto. Wyciągamy z lodówki kruszonkę, posypujemy nią masę.

Krok 4

Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (pieczenie góra i dół), pieczemy 45 min. Ciasto warto sprawdzić po tym czasie wykałaczką, jak patyczek jest suchy to ciasto jest już upieczone.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z agrestem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z agrestem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z agrestem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z agrestem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z agrestem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z agrestem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z agrestem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Magiczne ciasto
czas przygotowania
46 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej