Ciasto z agrestem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

87

411 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1283 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2067 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

125 gramów

150 gramów

2 łyżeczki

2 sztuki

50 mililitrów

120 gramów

1 łyżeczka

4 łyżki

60 gramów

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię, cukier puder i cukier waniliowy utrzeć. Dodawać po jednym jajku, ciągle ucierając,

Ciasto z agrestem - Krok 1

Krok 2

Wlać mleko i dodać mąkę wymieszaną ze zmielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia. Wymieszać.

Ciasto z agrestem - Krok 2

Krok 3

Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach (20x20 cm.). Agrest umyć i pozbawić szypułek.

Ciasto z agrestem - Krok 3

Krok 4

Na cieście w formie wyłożyć ciasno agrest. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 35 minut w 180 st.C.

Ciasto z agrestem - Krok 4

Krok 5

Po 20 minutach posypać ciasto płatkami migdałowymi i ponownie wstawić do pieca. Piec jeszcze około 15 minut. Następnie wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Ciasto z agrestem - Krok 5
7

Opinie o przepisie

  • Malgorzata Stec

    Malgorzata Stec, 11.09.2018

    Pycha. Nie mialam agrestu dodałam czerwone, ogrodowe winogrona

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Konieczna

    Anna Konieczna, 03.08.2017

    Jaka ilosc mielonych migdalow dodac do ciasta

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela Moćko

    Gabriela Moćko, 22.07.2017

    Ciasto wyśmienite, ja dałam pół na pół płatków :)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Elżbieta Sienkiel

    Elżbieta Sienkiel, 18.07.2017

    Ile ma być zmielonych migdałów? W podanych produktach nie ma ich wyszczególnionych.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ewa Kułakowska

    Ewa Kułakowska, 26.03.2017

    Ciasto super.Czy można użyć do niego mrożonego agrestu lub z kompotu?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z agrestem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z agrestem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z agrestem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z agrestem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z agrestem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z agrestem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z agrestem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z agrestemCiasto z agrestem

Ciasto migdałowe z agrestem to prosty sposób na pachnący i puszysty wypiek, który doskonale łączy słodycz z delikatnie kwaśnym smakiem owoców. Jest dość proste do przygotowania. Wszystkie składniki, poza owocami, uciera się razem za pomocą miksera. Nie trzeba więc ani rozwałkowywać ciasta, ani ręcznie go wyrabiać. Dodatek zmielonych migdałów nadaje całości charakterystyczny orzechowy smak. Dzięki nim ciasto jest bardzo delikatne i dobrze komponuje się z wyrazistym agrestem. Dwadzieścia minut przed końcem pieczenia posypuje się całość płatkami migdałów. Dzięki nim placek wygląda bardziej apetycznie i jest chrupiący. Ciasto migdałowe z agrestem często przygotowuje się też z kruszonką. Jeśli lubisz tego typu wykończenie wypieków, posyp nią całość przed pieczeniem. Placek z owocami będzie również smaczny posypany cukrem pudrem albo zaserwowany z bitą śmietaną. Podając go jako poobiedni deser, udekoruj talerz owocami agrestu, miętą i gęstą polewą. Wypróbuj przepis na to pyszne ciasto i podziel się z nami swoją opinią.