Ciasto z agrestem - przepis na ciasto agrestowe | Przepisy.pl pixel

Ciasto z agrestem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

90

437 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
105 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1329 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2127 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

kruszonka:

80 gramów

0.5 szklanki

0.75 szklanki

1 łyżeczka

ciasto:

2.5 szklanki

3 sztuki

1 łyżeczka

225 gramów

300 gramów

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie ciasta zaczynamy od kruszonki. Wszystkie składniki na ciasto i kruszonkę warto wyjąć chwilę wcześniej z lodówki. Masło, cukier, mąkę i cynamon dodajemy do miski i ręką wyrabiamy do uzyskania kruszonki. Odstawiamy miskę na 1 h do lodówki.

Krok 2

Masło do przygotowania ciasta wkładamy do miski, dodajemy cukier. Miksujemy, dodajemy pozostałe składniki: jajka, w małych ilościach mąkę, proszek do pieczenia. Miksujemy do momentu połączenia składników.

Krok 3

Blachę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę na ciasto. Umytym i oczyszczonym agrestem posypujemy równomiernie ciasto. Wyciągamy z lodówki kruszonkę, posypujemy nią masę.

Krok 4

Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (pieczenie góra i dół), pieczemy 45 min. Ciasto warto sprawdzić po tym czasie wykałaczką, jak patyczek jest suchy to ciasto jest już upieczone.

1

Opinie o przepisie

  • Nina

    Nina , 20.06.2022

    Przepis prosty, a ciasto jest przepyszne. Robię z różnymi owocami. Dzieci zawsze proszą o dokładkę :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z agrestem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z agrestem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z agrestem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z agrestem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z agrestem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z agrestem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z agrestem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto z agrestem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z agrestemCiasto z agrestem

Miękkie ciasto i delikatnie kwaśna słodycz agrestu w towarzystwie przepysznej kruszonki – brzmi smakowicie, nieprawdaż? Placek z agrestem to kompozycja, w której składniki doskonale ze sobą współgrają, tworząc agrestową symfonię smaku! Wbrew pozorom przepis na pyszne ciasto z agrestem wcale nie jest skomplikowany – wystarczy przestrzegać wyznaczonych proporcji.

Dla kogo?

Placek agrestowy to propozycja dla tych, którzy preferują słodycz z rześkim akcentem. Każdy smakosz ciast z dodatkiem owoców doceni kwaskowość agrestu, która subtelnie przełamuje słodki charakter. Przepis na ciasto z agrestem powinien przypaść do gustu entuzjastom cukierniczych wypieków oraz tym, którzy zaczynają dopiero swoją przygodę z pieczeniem. Placek agrestowy rozkocha w sobie miłośników kruszonki, a sceptykom udowodni, że przepis na wyśmienite ciasto z agrestem zawita w deserowym repertuarze.

Na jaką okazję?

Poszukujesz idealnej propozycji na słodki poczęstunek? Ciasto agrestowe to świetny wybór! Owoce przełamują smak, sprawiają, że placek nie jest za słodki, dzięki czemu otrzymujemy optymalną kompozycję, która przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom mocno wyczuwalnej słodyczy. Wykorzystaj przepis na pyszne ciasto z agrestem, gdy chcesz uraczyć swoich bliskich wyśmienitym deserem. Placek agrestowy w towarzystwie ulubionej herbaty to rozkosz dla podniebienia, a także okazja na upragnioną chwilę relaksu.

Czy wiesz, że?

Jaki agrest do ciasta będzie najlepszy? Zależnie od wybranego gatunku agrestu smak placka będzie się różnił. Czerwona odmiana jest bardzo soczysta, różowa i żółta charakteryzują się delikatnym słodkim aromatem, miąższ zielonego agrestu wyróżnia natomiast słodko-kwaśny smak.

Dla urozmaicenia:

Możesz posypać ciasto agrestowe cukrem pudrem. Wówczas będzie słodsze, a oprószona kruszonka zyska dodatkowy urok w aspekcie wizualnym! Jeśli ciasta z kruszonką należą do grona Twoich ulubionych wypieków, koniecznie sprawdź przepis na szarlotkę z kruszonką!