Składniki
kruszonka:
80 gramów
0.5 szklanki
0.75 szklanki
1 łyżeczka
ciasto:
2.5 szklanki
3 sztuki
1 łyżeczka
225 gramów
300 gramów
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie ciasta zaczynamy od kruszonki. Wszystkie składniki na ciasto i kruszonkę warto wyjąć chwilę wcześniej z lodówki. Masło, cukier, mąkę i cynamon dodajemy do miski i ręką wyrabiamy do uzyskania kruszonki. Odstawiamy miskę na 1 h do lodówki.
Krok 2
Masło do przygotowania ciasta wkładamy do miski, dodajemy cukier. Miksujemy na małych obrotach, dodajemy pozostałe składniki: jajka, w małych ilościach mąkę, proszek do pieczenia. Miksujemy do momentu połączenia składników.
Krok 3
Blachę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę na ciasto. Umytym i oczyszczonym agrestem posypujemy równomiernie ciasto. Wyciągamy z lodówki kruszonkę, posypujemy nią masę.
Krok 4
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (pieczenie góra i dół), pieczemy 45 min. Ciasto warto sprawdzić po tym czasie wykałaczką, jak patyczek jest suchy to ciasto jest już upieczone.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.
Czytaj więcejJesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto z agrestem
Miękkie ciasto i delikatnie kwaśna słodycz agrestu w towarzystwie przepysznej kruszonki – brzmi smakowicie, nieprawdaż? Placek z agrestem to kompozycja, w której składniki doskonale ze sobą współgrają, tworząc agrestową symfonię smaku! Wbrew pozorom przepis na pyszne ciasto z agrestem wcale nie jest skomplikowany – wystarczy przestrzegać wyznaczonych proporcji.
Dla kogo?
Placek agrestowy to propozycja dla tych, którzy preferują słodycz z rześkim akcentem. Każdy smakosz ciast z dodatkiem owoców doceni kwaskowość agrestu, która subtelnie przełamuje słodki charakter. Przepis na ciasto z agrestem powinien przypaść do gustu entuzjastom cukierniczych wypieków oraz tym, którzy zaczynają dopiero swoją przygodę z pieczeniem. Placek agrestowy rozkocha w sobie miłośników kruszonki, a sceptykom udowodni, że przepis na wyśmienite ciasto z agrestem zawita w deserowym repertuarze.
Na jaką okazję?
Poszukujesz idealnej propozycji na słodki poczęstunek? Ciasto agrestowe to świetny wybór! Owoce przełamują smak, sprawiają, że placek nie jest za słodki, dzięki czemu otrzymujemy optymalną kompozycję, która przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom mocno wyczuwalnej słodyczy. Wykorzystaj przepis na pyszne ciasto z agrestem, gdy chcesz uraczyć swoich bliskich wyśmienitym deserem. Placek agrestowy w towarzystwie ulubionej herbaty to rozkosz dla podniebienia, a także okazja na upragnioną chwilę relaksu.
Czy wiesz, że?
Jaki agrest do ciasta będzie najlepszy? Zależnie od wybranego gatunku agrestu smak placka będzie się różnił. Czerwona odmiana jest bardzo soczysta, różowa i żółta charakteryzują się delikatnym słodkim aromatem, miąższ zielonego agrestu wyróżnia natomiast słodko-kwaśny smak.
Dla urozmaicenia:
Możesz posypać ciasto agrestowe cukrem pudrem. Wówczas będzie słodsze, a oprószona kruszonka zyska dodatkowy urok w aspekcie wizualnym! Jeśli ciasta z kruszonką należą do grona Twoich ulubionych wypieków, koniecznie sprawdź przepis na szarlotkę z kruszonką!