Ciasto z agrestem - przepis na ciasto agrestowe | Przepisy.pl pixel

Ciasto z agrestem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

88

432 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
105 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1309 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2100 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

kruszonka:

80 gramów

0.5 szklanki

0.75 szklanki

1 łyżeczka

ciasto:

2.5 szklanki

3 sztuki

1 łyżeczka

225 gramów

300 gramów

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie ciasta zaczynamy od kruszonki. Wszystkie składniki na ciasto i kruszonkę warto wyjąć chwilę wcześniej z lodówki. Masło, cukier, mąkę i cynamon dodajemy do miski i ręką wyrabiamy do uzyskania kruszonki. Odstawiamy miskę na 1 h do lodówki.

Krok 2

Masło do przygotowania ciasta wkładamy do miski, dodajemy cukier. Miksujemy, dodajemy pozostałe składniki: jajka, w małych ilościach mąkę, proszek do pieczenia. Miksujemy do momentu połączenia składników.

Krok 3

Blachę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę na ciasto. Umytym i oczyszczonym agrestem posypujemy równomiernie ciasto. Wyciągamy z lodówki kruszonkę, posypujemy nią masę.

Krok 4

Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (pieczenie góra i dół), pieczemy 45 min. Ciasto warto sprawdzić po tym czasie wykałaczką, jak patyczek jest suchy to ciasto jest już upieczone.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z agrestem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z agrestem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z agrestem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z agrestem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z agrestem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z agrestem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z agrestem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto z agrestem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z agrestemCiasto z agrestem

Miękkie ciasto i delikatnie kwaśna słodycz agrestu w towarzystwie przepysznej kruszonki – brzmi smakowicie, nieprawdaż? Placek z agrestem to kompozycja, w której składniki doskonale ze sobą współgrają, tworząc agrestową symfonię smaku! Wbrew pozorom przepis na pyszne ciasto z agrestem wcale nie jest skomplikowany – wystarczy przestrzegać wyznaczonych proporcji.

Dla kogo?

Placek agrestowy to propozycja dla tych, którzy preferują słodycz z rześkim akcentem. Każdy smakosz ciast z dodatkiem owoców doceni kwaskowość agrestu, która subtelnie przełamuje słodki charakter. Przepis na ciasto z agrestem powinien przypaść do gustu entuzjastom cukierniczych wypieków oraz tym, którzy zaczynają dopiero swoją przygodę z pieczeniem. Placek agrestowy rozkocha w sobie miłośników kruszonki, a sceptykom udowodni, że przepis na wyśmienite ciasto z agrestem zawita w deserowym repertuarze.

Na jaką okazję?

Poszukujesz idealnej propozycji na słodki poczęstunek? Ciasto agrestowe to świetny wybór! Owoce przełamują smak, sprawiają, że placek nie jest za słodki, dzięki czemu otrzymujemy optymalną kompozycję, która przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom mocno wyczuwalnej słodyczy. Wykorzystaj przepis na pyszne ciasto z agrestem, gdy chcesz uraczyć swoich bliskich wyśmienitym deserem. Placek agrestowy w towarzystwie ulubionej herbaty to rozkosz dla podniebienia, a także okazja na upragnioną chwilę relaksu.

Czy wiesz, że?

Jaki agrest do ciasta będzie najlepszy? Zależnie od wybranego gatunku agrestu smak placka będzie się różnił. Czerwona odmiana jest bardzo soczysta, różowa i żółta charakteryzują się delikatnym słodkim aromatem, miąższ zielonego agrestu wyróżnia natomiast słodko-kwaśny smak.

Dla urozmaicenia:

Możesz posypać ciasto agrestowe cukrem pudrem. Wówczas będzie słodsze, a oprószona kruszonka zyska dodatkowy urok w aspekcie wizualnym! Jeśli ciasta z kruszonką należą do grona Twoich ulubionych wypieków, koniecznie sprawdź przepis na szarlotkę z kruszonką!