Ciasto z agrestem - przepis na ciasto agrestowe | Przepisy.pl pixel

Ciasto z agrestem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

88

429 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
105 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1306 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2092 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

kruszonka:

80 gramów

0.5 szklanki

0.75 szklanki

1 łyżeczka

ciasto:

2.5 szklanki

3 sztuki

1 łyżeczka

225 gramów

300 gramów

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie ciasta zaczynamy od kruszonki. Wszystkie składniki na ciasto i kruszonkę warto wyjąć chwilę wcześniej z lodówki. Masło, cukier, mąkę i cynamon dodajemy do miski i ręką wyrabiamy do uzyskania kruszonki. Odstawiamy miskę na 1 h do lodówki.

Krok 2

Masło do przygotowania ciasta wkładamy do miski, dodajemy cukier. Miksujemy, dodajemy pozostałe składniki: jajka, w małych ilościach mąkę, proszek do pieczenia. Miksujemy do momentu połączenia składników.

Krok 3

Blachę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę na ciasto. Umytym i oczyszczonym agrestem posypujemy równomiernie ciasto. Wyciągamy z lodówki kruszonkę, posypujemy nią masę.

Krok 4

Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (pieczenie góra i dół), pieczemy 45 min. Ciasto warto sprawdzić po tym czasie wykałaczką, jak patyczek jest suchy to ciasto jest już upieczone.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z agrestem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z agrestem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z agrestem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z agrestem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z agrestem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z agrestem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z agrestem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto z agrestem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z agrestemCiasto z agrestem

W letnich miesiącach ogromną popularnością cieszą się borówki i porzeczki. Można odnieść wrażenie, że swojski agrest został odrobinę zapomniany… Dziś przekonasz się, że całkiem niesłusznie. Drobne owoce to doskonały dodatek do deserów, zwłaszcza wybornego ciasta z kruszonką.

Dla kogo? Początek lata zdominowany jest przez truskawki i rabarbar. Szukasz kolejnych sezonowych skarbów? Koniecznie spróbuj naszego sprawdzonego ciasta z agrestem – na jednym kawałku się nie skończy.

Na jaką okazję? Letnie, pogodne dni to idealna okazja, by wyjść z jedzeniem poza jadalnię. Pozwól sobie na deser w ogrodzie lub na tarasie. Co powiesz na piknik za miastem? Ciasto z agrestem uprzyjemni wypoczynek.

Dla urozmaicenia: Po zrobieniu ciasta zostało jeszcze trochę owoców? Przygotuj z nich i jogurtu naturalnego domowe lody!