Marchwiowa zupa - krem z chilli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa krem z marchwii

Autor: Grace w kuchni

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotować bulion. Ugotować w nim 2 drobno pokrojone marchewki i ziemniaka.

Krok 2

Zmiksować, doprawić do smaku. Dodać jogurt, gotować jeszcze przez chwilę.

Krok 3

Podawać z pietruszką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa krem z marchwii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa krem z marchwii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa krem z marchwii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa krem z marchwii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa krem z marchwii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa krem z marchwii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa krem z marchwii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa krem z marchwii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa krem z marchwiiZupa krem z marchwii

Zupa krem z marchwi sprawdza się jako pyszne danie bez względu na sezon. Z łatwością przygotujesz ją z zaledwie kilku składników. Sekretem jej dobrego smaku jest odpowiedni bulion. W wersji wegetariańskiej przyrządź go jedynie ze świeżej włoszczyzny – pietruszki, pora, selera, marchewki, doprawiając zielem angielskim i liściem laurowym. Jeśli preferujesz mięso, dodaj kawałek wołowiny lub drobiu. Składniki te, ugotowane do miękkości, możesz później wykorzystać do innej potrawy, zrobić z nich sałatkę lub podać do zupy. Do gotującego się wywaru dołącz przede wszystkim drobno pokrojoną marchewkę – jej ilość będzie miała wpływ na intensywność smaku. Opcjonalnie dorzuć także ziemniaka, który zagęści całość. Gdy warzywa będą miękkie, zmiksuj je z dodatkiem jogurtu lub kwaśnej śmietany. Zupę krem z marchwi podawaj na ciepło z grzankami, świeżym pieczywem lub groszkiem ptysiowym. Udekoruj ją natką pietruszki lub gałązką koperku. Podkreśl jej smak szczyptą słodkiej papryki i chili. Koniecznie wypróbuj ten przepis.