
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotować bulion. Ugotować w nim 2 drobno pokrojone marchewki i ziemniaka.
Krok 2
Zmiksować, doprawić do smaku. Dodać jogurt, gotować jeszcze przez chwilę.
Krok 3
Podawać z pietruszką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa krem z marchwii
Zupa krem z marchwi sprawdza się jako pyszne danie bez względu na sezon. Z łatwością przygotujesz ją z zaledwie kilku składników. Sekretem jej dobrego smaku jest odpowiedni bulion. W wersji wegetariańskiej przyrządź go jedynie ze świeżej włoszczyzny – pietruszki, pora, selera, marchewki, doprawiając zielem angielskim i liściem laurowym. Jeśli preferujesz mięso, dodaj kawałek wołowiny lub drobiu. Składniki te, ugotowane do miękkości, możesz później wykorzystać do innej potrawy, zrobić z nich sałatkę lub podać do zupy. Do gotującego się wywaru dołącz przede wszystkim drobno pokrojoną marchewkę – jej ilość będzie miała wpływ na intensywność smaku. Opcjonalnie dorzuć także ziemniaka, który zagęści całość. Gdy warzywa będą miękkie, zmiksuj je z dodatkiem jogurtu lub kwaśnej śmietany. Zupę krem z marchwi podawaj na ciepło z grzankami, świeżym pieczywem lub groszkiem ptysiowym. Udekoruj ją natką pietruszki lub gałązką koperku. Podkreśl jej smak szczyptą słodkiej papryki i chili. Koniecznie wypróbuj ten przepis.