Glazurowanie – co to jest? Na czym to polega?

Glazurowanie to technika kulinarna, która dopiero niedawno zyskała ogromną popularność. Dzięki niej potrawy wyglądają wyjątkowo, zachwycając smakiem i błyszczącym wyglądem. Na dodatek opcji glazurowania jest nieskończenie wiele! Owoce, warzywa, mięsa, torty, wypieki – każdy wybierze swój ulubiony produkt, który może poddać procesowi glazurowania. Chcecie lepiej poznać technikę glazurowania? Zostańcie z nami, a ta czynność nie sprawi Wam żadnego problemu. Zapraszamy!

Glazurowanie wypieków

Odwiedzając ulubioną cukiernię, zaobserwowaliście wypieki z lustrzanym odbiciem? Zapewne mają na sobie glazurę, zwaną również pod nazwą mirror glazed. To jednolita polewa, którą oblewamy nasze wypieki, aby zachwycały błyszczącym wyglądem. Myślicie, że przygotowanie glazury to trudny proces? Jesteście w błędzie! Na czym polega glazurowanie tortu? Najpierw musicie zrobić glazurę z żelatyny, cukru, czekolady, mleka skondensowanego i wody, a później ostudzić ją i wylać na wybrany wypiek. Gotowe! Nikt nie przejdzie obojętnie obok pysznych deserów z lustrzanym odbiciem. Sami się o tym przekonajcie przy najbliższej okazji!

Co to glazurowanie mięs?

Glazurowanie to technika wykorzystywana np. do mięs. Co powiecie na wieprzowinę lub drób z błyszczącą skórką? Jeżeli jesteście na tak, to koniecznie zróbcie mięsa z glazurą. Na czym polega ten proces? Musicie przygotować glazurę z cukru, octu, masła i przypraw, a później posmarować nią kawałki mięsa. Najlepiej zrobić to w trakcie pieczenia lub zaraz po obróbce termicznej. Tak przyrządzona potrawa zachwyci smakiem i wyglądem! Zaserwujcie ją swoim gościom, a z pewnością zapytają o przepis na chrupiącą i błyszczącą skórkę. Sami widzicie, że odpowiedź na pytanie: co to jest glazurowanie, może się przydać!

Jak glazurować owoce?

Pyszne owoce z glazurą to nie lada rarytas! Jesteśmy pewni, że ten specjał posmakuje nawet najbardziej wymagającym krytykom kulinarnym. Jak przygotować owoce w glazurze? To niezwykle proste zadanie! Wystarczy, że podgrzejecie cukier i wodę na patelni, a potem polejecie tą mieszanką Wasze owoce. Gdy wszystkie produkty pokryją się glazurą, to musicie odłożyć je na kilkanaście minut do ostygnięcie i gotowe! Tak przygotowane owoce możecie zaserwować jako słodką przekąskę lub udekorować nimi swoje wypieki. Urodzinowy tort z takimi ozdobami zwróci uwagę wszystkich gości!

Glazurowane potrawy w Waszej kuchni

Glazurowanie – co to? Odpowiedź na takie pytanie pójdzie Wam śpiewająco! Zobaczcie nasze znakomite przepisy na glazurowane dania. Będzie prosto, szybko i smacznie!

Glazurowane lizaki to pomysł na znakomitą przystawkę! Zaskoczcie nimi swoich gości, a z pewnością docenią Wasze starania i kreatywność. Pycha!

Na danie główne polecamy skrzydełka glazurowane z sosem hoisin. Ta orientalna potrawa zachwyca bogactwem smaku i chrupiącą skórką! Spróbujecie?

Dla fanów mięs mamy specjalną propozycję. Karkówka wieprzowa glazurowana miodem to strzał w dziesiątkę! Spróbujcie tego dania, a na długo zostanie w Waszym menu!

No i na koniec pyszne desery! Co powiecie na placuszki z owocami? Wiecie już, jak urozmaicić smak i konsystencję truskawek, borówek i brzoskwiń. Polejcie je błyszczącą glazurą, a zrobią furorę! Tak przygotowane owoce będą również doskonałym dodatkiem do tortu unicorn. Ta kompozycja zachwyci Was smakowo i wizualnie!