Przepisy na Ciasta z wiśniami
5 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Ciasta z wiśniami
Ciasto z wiśniami to doskonała alternatywa dla wypieków z truskawkami, jagodami czy malinami. Soczyste owoce nadają mu lekko kwaskowatego posmaku i świetnie komponują się z różnymi dodatkami – gorzką czekoladą, migdałami oraz kremem waniliowym. Dobrym pomysłem będzie także przyrządzenie ciasta z puszystą pianką, którą wykonasz na bazie białek, budyniu i oleju. Choć ciasto z wiśniami najlepiej smakuje podczas upalnych dni, warto serwować je jednak również w okresie zimowym. Do przygotowania możesz wykorzystać zarówno świeże, jak i mrożone owoce (dodając je do wypieku, nie trzeba ich rozmrażać). Jeśli chcesz, by ciasto było kruche, wszystkie składniki szybko zagnieć w kulkę – zbyt długie wyrabianie może spowodować, że po upieczeniu stanie się twarde. Szukasz wypieku, który nie tylko doskonale smakuje, ale również efektownie wygląda? W takim razie, koniecznie wypróbuj przepis na sernik z wiśniami na zimno. Oprócz serka homogenizowanego, śmietanki i kostki do pieczenia, do masy serowej dodaj rozpuszczoną żelatynę. Gotową masę wyłóż na warstwę pokruszonych herbatników, a na jej wierzchu umieść sos z podgrzanych owoców. Doskonałą alternatywą dla sernika na zimno będzie crumble. Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku produktów, m.in. wiśni oraz płatków owsianych. Wszystkie składniki umieść w słoiku i posyp kruszonką. Crumble wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez kilkanaście minut. Nie zapomnij również o klasycznym cieście wiśniowym z kruszonką. Zastanawiasz się, jak je zrobić? Połowę kruszonki wyłóż na blachę i lekko spłaszcz dłońmi. Spód przykryj krążkami marcepanu oraz warstwą wiśni, a wierzch udekoruj pozostałą kruszonką i płatkami migdałowymi. Dobrym pomysłem będzie także przygotowanie placka serowego z wiśniami, babki wiśniowej czy tortu z kremem chałwowym oraz owocami. W tej kategorii znajdziesz sposoby na różnorodne ciasto z wiśniami. Oprócz sprawdzonych przepisów na placki, torty i rolady, czeka na Ciebie mnóstwo przydatnych cukierniczych porad. Zapraszamy!