• Logowanie
  • Rejestracja
  • Pobierz e-book
  • Książka kulinarna
przepisy.pl
Przepisy.pl
  • Przepisy
    • Przepisy influencerów
    • Dania i przekąski
      Dania główneDomowe przetworyDania mączneJednogarnkoweKanapkiKrokietyMakaronyNaleśnikiPizzePrzystawkiSałatki
      SosyStreet foodSurówkiZapiekankiZupy
    • Ciasta
      Babka piaskowaBezy BiszkoptyCiasta bez pieczeniaCiasta bezglutenoweCiasta czekoladoweCiasta drożdżoweCiasta francuskieCiasta parzoneCiasta ucieraneCiasta z galaretką
      Ciasta z krememCiasta z lodamiCiasta z makiemCiasta z owocamiCiasta z warzywamiCiasteczkaDla dzieciGofryKruche ciastaMuffinki i babeczkiPierniczki
      PiernikiPączki, oponki, donatySernikiTortyMoje Ciasto
    • Lody i napoje
      Ciasta z lodamiDesery lodoweKreatywne desery lodoweLody dla dzieciNapoje ciepłeNapoje zimne
    • Składniki
      OwoceWarzywaGrzybyMięsoRybyOwoce morzaJajkaNabiałMakaronKaszaRyż
      BakalieCzekolada
    • WEGE
      Dania wegańskieDania wegetariańskie
    • Diety
      Bez dodatku soli Bez laktozyDieta 1200 kaloriiDieta 1500 kaloriiDieta 2000 kaloriiDieta obniżająca cholesterol 1500 kcalDieta obniżająca cholesterol 2000 kcalZdrowe obiady
    • Okazje
      GrillHalloweenImprezaKarnawałPiknikSylwesterTłusty CzwartekUroczysta kolacjaWalentynkiWielkanocWigilia i Święta
    • Posiłek
      ŚniadaniePrzekąskiObiadKolacjaDania do pracy
    • Na skróty
      Prosty przepisPrzepisy FITSzybkie przepisyTanie daniaPrzepisy z 3 składnikówPrzepisy z 4 składnikówPrzepisy z 5 składnikówInstagram
    • Popularne
      Ulubione daniaUlubione ciastaOstatnio dodane
    • Kuchnie świata
      Kuchnia amerykańskaKuchnia bałkańskaKuchnia Bliskiego WschoduKuchnia chińskaKuchnia francuskaKuchnia fusionKuchnia greckaKuchnia gruzińskaKuchnia hiszpańskaKuchnia indyjskaKuchnia koreańska
      Kuchnia meksykańskaKuchnia niemieckaKuchnia orientalnaKuchnia polska Kuchnia Północnej AfrykiKuchnia rosyjskaKuchnia śródziemnomorskaKuchnia tajskaKuchnia tureckaKuchnia węgierskaKuchnia włoska
    • Sposób przygotowania
      BlendowanieDuszenieGotowanieGotowanie na parzeGrillowaniePieczenieSmażenie
  • CO MASZ W LODÓWCE?
  • BlogBlog
    • Magazyn
    • Porady kulinarne
    • Świat przypraw
    • Videoporady
    • Zdrowe odżywianie
  • Społeczność
  • Newsletter
Mięsa i sosy ›Sałatki na Święta ›Ciasta i ciasteczka ›Sylwester ›
  • Przepisy.pl
  • Magazyn
  • Owocowe LOVE
  • Wiśniowe LOVE – skarbnica wiedzy dla miłośników wiśni

Wiśniowe LOVE – skarbnica wiedzy dla miłośników wiśni

Lipiec to sezon na wiśnie. Przedstawiamy kilka ciekawostek na temat tych owoców, a także podpowiadamy, jak skutecznie wydrylować pestki oraz jak przygotować desery z wiśniami w roli głównej.

Ciekawostki o wiśniach

Najpopularniejsze gatunki wiśni w Polsce to wiśnie karłowate oraz ptasie, które bardziej znane są pod nazwą czereśnie. W sezonie dostępne są również tak zwane szklanki, które charakteryzują się jasnym, niebarwiącym miąższem i czerwoną skórką oraz wiśnie sokówki, wyróżniające się intensywną, ciemną barwą. 

 

 

Wiśnie w ponad 80 proc. składają się z wody. Pozostałe 20 proc. stanowią cenne dla organizmu witaminy i składniki mineralne, między innymi witamina C, potas, wapń, żelazo oraz magnez. Zawierają także kwas foliowy, który wspomaga poprawne funkcjonowanie układu pokarmowego.

Smak wiśni zmienia się w zależności od pory dnia. Pod wpływem słońca i wysokiej temperatury nabierają słodyczy, z kolei nocą stają się kwaśniejsze. Owoce, zarówno te zebrane prosto z drzewa, jak i te upieczone, mają cierpki posmak, dlatego warto dodać do nich cukier (zarówno do pieczenia, jak i mrożenia).

 

Jak usuwać pestki z wiśni? – domowe sposoby na drylowanie

Pozbycie się pestek z wiśni jest proste, choć czasochłonne. Najpopularniejszym sposobem na ich usunięcie jest użycie drylownicy, jednak dużym minusem tego urządzenia jest przede wszystkim to, że prócz pestek, usuwa sporą ilość wartościowego miąższu. Wiśnie zawierają dużo soku, który podczas drylowania bardzo pryska, dlatego też usuwanie pestek zacznijcie od zabezpieczenia blatu i podłogi. Warto założyć także fartuch oraz jednorazowe rękawiczki.

 


Pestki możemy usunąć również bez użycia drylownicy. Wystarczy wbić w owoc (od strony ogonka) rozsuniętą nieco wsuwkę lub spinacz wygięty w kształt litery S i delikatnie wyciągnąć pestkę. Kolejny sposób na pozbycie się pestek jest użycie metalowej końcówki do ozdabiania ciast, która często jest dołączona do szprycy cukierniczej. Połóżcie ją na stole, a następnie nabijcie na nią wiśnie – pestka sama wypadnie. Do drylowania możecie też wykorzystać słomki do napojów. Podobnie jak we wcześniejszych propozycjach, należy nadziać na nią owoc tak, aby przeszła przez jego środek i wypchnęła pestkę.

 

Jak mrozić wiśnie, by zachować smak i aromat owoców?

Do mrożenia wybierzcie owoce dojrzałe i świeże. Pamiętajcie o dwóch najważniejszych zasadach - po pierwsze, przed zamrożeniem powinny być umyte, a po drugie, pozbawione pestek i ogonków. Wiśnie najlepiej przepłukać pod zimną wodą i osuszyć na ręczniku papierowym, dzięki czemu zachowają jędrność.


Owoce warto mrozić w mniejszych ilościach. Doskonale nadają się do tego tacki lub plastikowe pojemniki. Wiśnie można przechowywać w zamrażarce od ośmiu do dwunastu miesięcy. Pamiętajcie, że owoce należy rozmrozić tuż przed ich wykorzystaniem. Idealnie nadają się do drożdżowego ciasta, dań mięsnych oraz deserów.

 

Wisienka na torcie – inspiracje na ciasta z wiśniami

A oto nasze propozycje wypieków z wiśniami. Pierwszą z nich kierujemy do miłośników czekolady. Koniecznie wypróbujcie przepis na ciasto czekoladowe z wiśniami. Delikatny i słodki krem czekoladowy idealnie komponuje się z kwaśnymi owocami. Na przyrządzenie tego deseru potrzebujecie około godziny. Zostawcie kilka najbardziej dojrzałych wiśni do udekorowania ciasta.


Kolejną propozycją jest słynny tort z wisienką, który możecie zaserwować najbliższym na niedzielny podwieczorek. Na pewno nie obejdzie się bez dokładek.


Na pewno pamiętacie z dzieciństwa smak i zapach domowego ciasta drożdżowego z wiśniami. Gdy się piecze, jego aromat roznosi się po całej kuchni. Pamiętajcie, żeby zacząć od przygotowania drożdży, które potrzebują czasu, by wyrosnąć. Mistrzowie wypieków podpowiadają także, aby wiśnie (wydrylowane i osuszone) delikatnie obtoczyć w mące, dzięki czemu nie zatopią się w cieście i nie będą bardzo puszczać soku podczas pieczenia. Ciasto należy piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.


Ostatnią propozycją jest ciasto z wiśniami bez pieczenia, który sprawdzi się zwłaszcza w upalne dni. Jego przyrządzenie zajmuje zaledwie kwadrans. Jako spód ciasta użyjcie pokruszonych biszkoptów. Świeża i chrupiąca masa z ciastek doskonale komponuje się z kremowym i delikatnym sernikiem oraz kwaśnymi wiśniami. I tak na bazie kilku składników możecie zrobić błyskawiczny sernik na zimno.


A jakie są Wasze ulubione ciasta z wiśniami? Preferujecie torty przekładane masą kremową czy lekkie serniki z owocowym posmakiem? Czekamy na Wasze inspiracje.

Zobacz też:

Sernik w lipcu najlepiej smakuje na zimno
Sernik w lipcu najlepiej smakuje na zimno
  Proste lodowe desery – rozkosz smaku
Proste lodowe desery – rozkosz smaku
Co kryje piramidka? Herbaciana eksplozja smaku
Co kryje piramidka? Herbaciana eksplozja smaku

Może Cię zainteresować:

12 ciast bez pieczenia
Rajska wyspa
Wiśniowe LOVE – skarbnica wiedzy dla miłośników wiśni
KnorrKasiaHellmann'sRama
Algida
Lipton
Cartedor
KontaktRegulaminPolityka prywatnościPolityka plików cookieMapa witryny
Właśnie ktoś wyświetla ten przepis:
Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem
  • 30 minut
  • Łatwe
  • 4 osoby