Ciasto z wiśniami bez pieczenia

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

113

780 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1385 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3637 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

400 gramów

500 mililitrów

200 gramów

1 łyżka

0.5 szklanki

kruszonka:

2.5 szklanki

40 gramów

polewa wiśniowa:

200 gramów

60 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ubij śmietanę z cukrem pudrem. Łyżka po łyżce powoli dodawaj serek. Dodaj 100g kostki do pieczenia Kasia i wymieszaj ponownie. Żelatynę rozpuść w 1/2 szklanki przegotowanej wody, schłódź i dodaj do masy.

Ciasto z wiśniami bez pieczenia - Krok 1

Krok 2

W rondlu rozpuść 80g kostki do pieczenia Kasia, dodaj do skruszonych biszkoptów, następnie wsyp cukier puder i wymieszaj.

Ciasto z wiśniami bez pieczenia - Krok 2

Krok 3

Przelej masę serową do formy na warstwę pokruszonych biszkoptów. Całość wsadź na godzinę do lodówki.

Ciasto z wiśniami bez pieczenia - Krok 3

Krok 4

W międzyczasie podgrzej wiśnie z cukrem pudrem, poczekaj aż cukier się rozpuści. Zmień konsystencję soku poprzez dodanie mąki ziemniaczanej wymieszanej z wodą, co pozostawi sok nienaruszonym (otrzymasz gęstą konsystencję).

Ciasto z wiśniami bez pieczenia - Krok 4

Krok 5

Umieść sos na górze schłodzonego ciasta.

Ciasto z wiśniami bez pieczenia - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • maria  Kisiela

    maria Kisiela

    Na pewno to zrobię jeszcze dziś.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malwina Burzyńska

    Malwina Burzyńska

    Serniczek wygląda cudownie i chciałabym go przygotować na urodziny rodziców. Jaki rodzaj sera został użyty do przygotowania ciasta? Mascarpone, ricotta, homogenizowany..?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Kubuj

    Agnieszka Kubuj

    jaki to serek pełnotłusty

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Janeczek

    Hanna Janeczek

    Nie przepadam za slodkosciami ale ten sernik chętnie bym zjadła

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z wiśniami bez pieczeniaCiasto z wiśniami bez pieczenia

Puszysty, śmietankowy, a jednocześnie mocno owocowy – taki właśnie jest sernik z wiśniami na zimno. Jego przygotowanie rozpocznij od ubicia śmietany z cukrem pudrem. Powoli dodaj do niej serek i kostkę do pieczenia, po czym ponownie dokładnie wymieszaj. Następnie rozpuść żelatynę w wodzie, odstaw ją do schłodzenia i również dołącz do masy. W osobnym rondelku rozpuść kostkę do pieczenia i dosyp do niej pokruszone biszkopty oraz cukier puder – tak przygotowaną biszkoptową warstwą wyłóż spód okrągłej formy do pieczenia. Na jej wierzch wyłóż masę serową. Całość wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. W tym czasie przygotuj polewę wiśniową – w tym celu podgrzej owoce z cukrem. Gęstą konsystencję wiśniowego sosu otrzymasz, gdy dodasz do niego mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszaną z wodą. Powstałym sosem owocowym oblej dobrze już schłodzone ciasto. Sernik z wiśniami na zimno podawaj na wyjątkowe okazje – sprawdzi się m.in. jako deser na Walentynki, urodziny lub imieniny. Życzymy smacznego!