Ciasto drożdżowe z wiśniami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

348

41 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

4 sztuki

4 łyżki

1 szklanka

10 dekagramów

1 puszka

1 kilogram

3 łyżki

1 opakowanie

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski wbijamy 4 jajka, dodajemy cukier i miksujemy 5 minut.

Krok 2

Potem wsypujemy pół kilo mąki i mieszamy.

Krok 3

Dodajemy roztopioną Kasię oraz letnie mleko.

Krok 4

Następnie dodajemy rozczyn z drożdży (drożdże rozmieszane w 4 łyżkach letniego mleka z łyżką cukru ).

Krok 5

Na koniec dodajemy pozostałą ilość mąki.

Krok 6

Całość wymieszamy.

Krok 7

Miskę wstawiamy do garnka z zimną wodą na około 25 minut do wyrośnięcia ciasta.

Krok 8

Kiedy ciasto powiększy swoją objętość, przekładamy do 2 blach.

Krok 9

Na wierzch kładziemy osączone i wydrylowane wiśnie.

Krok 10

Kiedy ciasto znów podrośnie wkładamy do nagrzanego do około 180 stopni piekarnika.

Krok 11

Po upieczeniu polewamy lukrem z olejkiem cytrynowym. SMACZNEGO.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto drożdżowe z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto drożdżowe z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto drożdżowe z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto drożdżowe z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto drożdżowe z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto drożdżowe z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto drożdżowe z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej