Pleśniak z wiśniami

- Krok 1Mąkę posiekać z Kasią, dodać cukier puder, proszek do pieczenia i żółtka.
- Krok 2Zagnieść miękkie ciasto.
- Krok 3Podzielić na 3 części, do jednej dodać kakao, a dwie pozostawić białe. Każdą część owinąć w folię i włożyć na 1,5 godziny do zamrażalnika.
- Krok 4Blachę (35x20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Krok 5Starkować jedną część ciasta białego i lekko docisnąć ręką do blaszki. Posypać bułką tartą i wyłożyć wiśnie. Na wiśnie starkować ciasto ciemne.
- Krok 6Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier kryształ.
- Krok 7Pianę wyłożyć na ciasto ciemne i na wierzch starkować ostatnią część ciasta białego.
- Krok 8Piec ok. 40 min. w temp. 180 st. C
Do łask coraz częściej wracają przepisy na ciasta sprzed kilkudziesięciu lat. Wśród z nich znalazł się też przysmak o bardzo wysublimowanej nazwie. Dla niektórych znany również jako skubaniec, strzęp czy fuga. Już wiesz, o czym mowa? Fanfary! Czas na pleśniak z wiśniami, czyli pięciowarstwowe ciasto. Gotowy na kulinarną podróż w czasie? Będzie pysznie!
Dla kogo?
Dla prawdziwych smakoszy! Jeśli lubisz połączenie kruchego ciasta z owocami i kakao, ten przepis jest właśnie dla Ciebie!
Na jaką okazję?
Na co dzień i od święta! Ciasta pleśniak z wiśniami nie powstydzi się żadna gospodyni!
Czy wiesz, że?
Największą popularnością pleśniak cieszył się w latach 80. To niewątpliwie jego ulubione czasy!
Dla urozmaicenia:
Zamiast wiśni możesz też użyć śliwek, a nawet powideł.