Pleśniak z wiśniami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pleśniak z wiśniami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

82 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

689 osób wydrukowało

Pobierz pdf

412 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

250 gramów

1 szklanka

0.5 szklanki

4 szklanki

1 łyżeczka

2 łyżeczki

500 gramów

2 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oddziel żółtka od białek. Białka odstaw w chłodne miejsce.

Pleśniak z wiśniami - Krok 1

Krok 2

Na stolnicy posiekaj masło z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia, dodaj pół szklanki cukru, szczyptę soli, żółtka, kwaśną śmietanę i szybko zagnieć.

Pleśniak z wiśniami - Krok 2

Krok 3

Zagniecione ciasto podziel na 3 równe części, do jednej z nich dodaj kakao i zagnieć. Uformuj 3 kule, spłaszcz, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 60 minut.

Pleśniak z wiśniami - Krok 3

Krok 4

Wiśnie wymieszaj z 1 łyżką mąki ziemniaczanej i pozostałym cukrem. Białka ubij na sztywną pianę. Gdy piana będzie gotowa, dodaj powoli cukier puder i pozostałą łyżkę mąki ziemniaczanej ciągle ubijając.

Pleśniak z wiśniami - Krok 4

Krok 5

Na wyłożoną pergaminem formę zetrzyj na tarce jedną część jasnego ciasta i delikatnie dociśnij dłonią. Następnie posyp bułką tartą i wyłóż wiśnie. Następnie zetrzyj ciemną część ciasta i delikatnie przykryj pianą z białek. Na koniec na wierzch zetrzyj ostatnią, jasną część ciasta.

Pleśniak z wiśniami - Krok 5

Krok 6

Piecz w piekarniku z grzaniem góra-dół około 40-50 minut w temperaturze 180ºC.

Pleśniak z wiśniami - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Wystudź w lekko uchylonym piekarniku aby piana nie opadła. Możesz posypać cukrem pudrem.

1

Opinie o przepisie

  • Nika Cyndler

    Nika Cyndler , 06.09.2020

    pyszny

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pleśniak z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pleśniak z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pleśniak z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pleśniak z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pleśniak z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pleśniak z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pleśniak z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Skubaniec
czas przygotowania
65 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pleśniak z wiśniamiPleśniak z wiśniami

Jeśli pleśniaka kojarzyliście do tej pory zwykle z porzeczkowym smakiem – spróbujcie naszej wersji tego ciasta. Tu główną rolę grają wiśnie, które nadają deserowi orzeźwiającego, nieco kwaskowego smaku. Doskonale łączą się z ciastem i puszystą pianą z białek, tworząc uniwersalny deser na każdą okazję. Co więcej –pleśniak z wiśniami przygotujecie o każdej porze roku, zastępując świeże owoce ich wersją mrożoną. W obu przypadkach jest pysznie!

Dla kogo?

Pleśniak z wiśniami to ciasto dla każdego miłośnika owocowych i orzeźwiających deserów. Przypadnie do gustu również osobom, szukającym pomysłu na prosty domowy placek.

Na jaką okazję?

Przepis na ciasto z wiśniami jest idealną propozycją na imprezę, imieniny, urodziny, a także święta. Jedynie od was zależy, kiedy przygotujecie ten pyszny placek.

Czy wiesz, że?

Najlepszym sposobem na utrzymanie delikatności piany z białek jest studzenie pleśniaka w lekko uchylonym piekarniku.

Dla urozmaicenia:

Pleśniak z wiśniami możesz zaserwować w wersji wzbogaconej o odrobinę bitej śmietany.