Pleśniak z wiśniami – przepis na ciasto: placek | Przepisy.pl pixel

Pleśniak z wiśniami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
239 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

833 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

754 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

250 gramów

1 szklanka

0.5 szklanki

4 szklanki

1 łyżeczka

2 łyżeczki

500 gramów

2 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oddziel żółtka od białek. Białka odstaw w chłodne miejsce.

Pleśniak z wiśniami - Krok 1

Krok 2

Na stolnicy posiekaj masło z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia, dodaj pół szklanki cukru, szczyptę soli, żółtka, kwaśną śmietanę i szybko zagnieć.

Pleśniak z wiśniami - Krok 2

Krok 3

Zagniecione ciasto podziel na 3 równe części, do jednej z nich dodaj kakao i zagnieć. Uformuj 3 kule, spłaszcz, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 60 minut.

Pleśniak z wiśniami - Krok 3

Krok 4

Wiśnie wymieszaj z 1 łyżką mąki ziemniaczanej i pozostałym cukrem. Białka ubij na sztywną pianę. Gdy piana będzie gotowa, dodaj powoli cukier puder i pozostałą łyżkę mąki ziemniaczanej ciągle ubijając.

Pleśniak z wiśniami - Krok 4

Krok 5

Na wyłożoną pergaminem formę zetrzyj na tarce jedną część jasnego ciasta i delikatnie dociśnij dłonią. Następnie posyp bułką tartą i wyłóż wiśnie. Następnie zetrzyj ciemną część ciasta i delikatnie przykryj pianą z białek. Na koniec na wierzch zetrzyj ostatnią, jasną część ciasta.

Pleśniak z wiśniami - Krok 5

Krok 6

Piecz w piekarniku z grzaniem góra-dół około 40-50 minut w temperaturze 180ºC.

Pleśniak z wiśniami - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Wystudź w lekko uchylonym piekarniku aby piana nie opadła. Możesz posypać cukrem pudrem.

2

Opinie o przepisie

  • Sylwia Kaca

    Sylwia Kaca , 15.05.2021

    ciasto z tego przepisu rewelacyjne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nika Cyndler

    Nika Cyndler , 06.09.2020

    pyszny

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pleśniak z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pleśniak z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pleśniak z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pleśniak z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pleśniak z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pleśniak z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pleśniak z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pleśniak z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pleśniak z wiśniamiPleśniak z wiśniami

Jeśli pleśniaka kojarzyliście do tej pory zwykle z porzeczkowym smakiem – spróbujcie naszej wersji tego ciasta. Tu główną rolę grają wiśnie, które nadają deserowi orzeźwiającego, nieco kwaskowego smaku. Doskonale łączą się z ciastem i puszystą pianą z białek, tworząc uniwersalny deser na każdą okazję. Co więcej –pleśniak z wiśniami przygotujecie o każdej porze roku, zastępując świeże owoce ich wersją mrożoną. W obu przypadkach jest pysznie!

Dla kogo?

Pleśniak z wiśniami to ciasto dla każdego miłośnika owocowych i orzeźwiających deserów. Przypadnie do gustu również osobom, szukającym pomysłu na prosty domowy placek.

Na jaką okazję?

Przepis na ciasto z wiśniami jest idealną propozycją na imprezę, imieniny, urodziny, a także święta. Jedynie od was zależy, kiedy przygotujecie ten pyszny placek.

Czy wiesz, że?

Najlepszym sposobem na utrzymanie delikatności piany z białek jest studzenie pleśniaka w lekko uchylonym piekarniku.

Dla urozmaicenia:

Pleśniak z wiśniami możesz zaserwować w wersji wzbogaconej o odrobinę bitej śmietany.