Pleśniak z wiśniami

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

17

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

687 osób wydrukowało

Pobierz pdf

410 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

0.75 szklanki

1 opakowanie

4 sztuki

2 łyżeczki

2 łyżki

2 łyżki

0.5 szklanki

0.5 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę posiekać z Kasią, dodać cukier puder, proszek do pieczenia i żółtka.

Krok 2

Zagnieść miękkie ciasto.

Krok 3

Podzielić na 3 części, do jednej dodać kakao, a dwie pozostawić białe. Każdą część owinąć w folię i włożyć na 1,5 godziny do zamrażalnika.

Krok 4

Blachę (35x20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

Krok 5

Starkować jedną część ciasta białego i lekko docisnąć ręką do blaszki. Posypać bułką tartą i wyłożyć wiśnie. Na wiśnie starkować ciasto ciemne.

Krok 6

Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier kryształ.

Krok 7

Pianę wyłożyć na ciasto ciemne i na wierzch starkować ostatnią część ciasta białego.

Krok 8

Piec ok. 40 min. w temp. 180 st. C

1

Opinie o przepisie

  • monika goluch

    monika goluch

    najlepszy przepis, zawsze do niego wracam i zawsze sie udaje a jeszcze szybciej znika z talerza. dodaje tylko mniej cukru pudru. Polecam przepis

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pleśniak z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pleśniak z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pleśniak z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pleśniak z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pleśniak z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pleśniak z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pleśniak z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pleśniak z wiśniamiPleśniak z wiśniami

Do łask coraz częściej wracają przepisy na ciasta sprzed kilkudziesięciu lat. Wśród z nich znalazł się też przysmak o bardzo wysublimowanej nazwie. Dla niektórych znany również jako skubaniec, strzęp czy fuga. Już wiesz, o czym mowa? Fanfary! Czas na pleśniak z wiśniami, czyli pięciowarstwowe ciasto. Gotowy na kulinarną podróż w czasie? Będzie pysznie!

Dla kogo?

Dla prawdziwych smakoszy! Jeśli lubisz połączenie kruchego ciasta z owocami i kakao, ten przepis jest właśnie dla Ciebie!

Na jaką okazję?

Na co dzień i od święta! Ciasta pleśniak z wiśniami nie powstydzi się żadna gospodyni!

Czy wiesz, że?

Największą popularnością pleśniak cieszył się w latach 80. To niewątpliwie jego ulubione czasy!

Dla urozmaicenia:

Zamiast wiśni możesz też użyć śliwek, a nawet powideł.