Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów
łatwe
1 osoba zapisała

Składniki
4 sztuki
2 sztuki
1 łyżeczka
2 łyżeczki
1 opakowanie
4 sztuki
3 sztuki
4 łyżeczki
1 litr
1 sztuka
1 sztuka
1 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidory natnij i sparz wrzątkiem, po czym zdejmij z nich skórkę. Paprykę przetnij na pół i usuń z niej gniazda nasienne.
Krok 2
Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej pomidory, paprykę, cebulę i czosnek w łupinie. Warzywa piecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni C i pozostaw do wystudzenia przy uchylonych drzwiach piekarnika.
Krok 3
Kiedy papryka się wystudzi, zdejmij z niej skórę, a miąższ wrzuć do bulionu. Następnie dodaj do niego czosnek wyciśnięty z łupiny i przetarte przez gęste sitko pomidory, jak również liście bazylii oraz ugotowaną cebulę. Dodaj pieprz i sól do smaku.
Krok 4
Wszystko zmiksuj za pomocą blendera i zagotuj ponownie, żeby smaki się połączyły. Na koniec dodaj oliwę z oliwek.
Krok 5
Podawaj z grzankami ziołowymi.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej