Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów

Autor: Kinga Surma

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

1 łyżeczka

2 łyżeczki

1 opakowanie

4 sztuki

3 sztuki

4 łyżeczki

1 litr

1 sztuka

1 sztuka

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory natnij i sparz wrzątkiem, po czym zdejmij z nich skórkę. Paprykę przetnij na pół i usuń z niej gniazda nasienne.

Krok 2

Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej pomidory, paprykę, cebulę i czosnek w łupinie. Warzywa piecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni C i pozostaw do wystudzenia przy uchylonych drzwiach piekarnika.

Krok 3

Kiedy papryka się wystudzi, zdejmij z niej skórę, a miąższ wrzuć do bulionu. Następnie dodaj do niego czosnek wyciśnięty z łupiny i przetarte przez gęste sitko pomidory, jak również liście bazylii oraz ugotowaną cebulę. Dodaj pieprz i sól do smaku.

Krok 4

Wszystko zmiksuj za pomocą blendera i zagotuj ponownie, żeby smaki się połączyły. Na koniec dodaj oliwę z oliwek.

Krok 5

Podawaj z grzankami ziołowymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej